A tavasz végéhez közeledve az emberek egyre gyakrabban teszik fel a kérdést a meteorológusnak, hogy milyen idő lesz nyáron, mikorra időzítsék nyaralásukat vagy kell-e esőre számítaniuk a nyárra tervezett esküvőjük napján. A válasz ilyenkor jobb esetben valami ehhez hasonló: „Nem tudom!”, „Ezt még nem lehet megmondani!”. Ennek oka nem az, hogy a meteorológus nem ért a szakmájához, éppen ellenkezőleg, tisztában van az időjárás-előrejelzés korlátaival.

Minden prognózis az aktuális légköri állapotból indul ki, amelynek megismeréséhez segítségünkre vannak a különböző mérőműszerek. Ugyanakkor ezek a mérések mindig hibával terheltek, soha nem adják vissza a légkör valós állapotát. E mérési eredmények és korábbi előrejelzések felhasználásával elkészül az úgynevezett analízis, amely vázolja az aktuális időjárási helyzetet, megadja az időjárás-előrejelző modellek számára a kezdeti feltételt. A légkör kaotikus jellege miatt a kezdeti feltételekben jelentkező, a valósághoz képest kis eltérések az idő előrehaladtával az előrejelzések egyre nagyobb mértékű pontatlanságához vezetnek.

időjárás hosszútávú előrejelzés prognózis légkör mérés modell meteorológus kezdeti feltétel káoszelmélet
Az Eötvös Loránd Tudományegyetem Természettudományi Karán elhelyezett automata meteorológiai állomás (forrás: ELTE)


A továbbiakban a modellek a légköri hidro-termodinamikai egyenletrendszert alkalmazva szimulálják az időjárás várható változásait. Az egyenletek megoldása során egyes esetekben közelítésekkel kell élni, amely tovább rontja a prognózisok pontosságát. Emellett előfordulnak olyan kis skálájú vagy éppen bonyolult folyamatok (pl. konvekció, turbulencia, sugárzás stb.), amelyek esetében korábbi mérések, illetve fizikai összefüggések segítségével megállapított átlagos viselkedést építünk a modellekbe, miközben a valódi állapot ettől mindig eltérő.

A felsoroltak következtében az előrejelzések beválása kb. 7 napos időszakig megfelelő, ugyanakkor e periódus hosszát jelentősen meghatározza az időjárási helyzet (pl. egy anticiklonhoz kapcsolódó hőhullám több nappal a bekövetkezése előtt nagy bizonyossággal prognosztizálható, míg egy mediterrán ciklon okozta időjárás előrejelzése még a képződmény érkezése előtt egy nappal is nagy bizonytalanságokat hordozhat). Tehát ha szabadtéri programot tervezünk, érdemes 1-2 nappal az esemény előtt is tájékozódni a várható időjárásról.