„I survived Iceland”, olvashatjuk a hűtőmágneseken, amiket az összes helyi szuvenírboltban megtalálunk Izlandon. A vicces kis szöveg sok mindenre utal, olyan extrémebb helyeken, mint jégbarlangok, lávabarlangok, bármi megtörténhet, de egy szimpla vízesés meglátogatása is veszélyes lehet, például a Seljalandsfoss vízesés mögé besétálva egy rossz mozdulat a nyirkos, csúszós talajon, és máris begipszelt végtaggal szállhatunk fel a hazatartó járatunkra. Azonban nem hagyhatjuk ki innen az izlandi szeszélyes időjárást sem, ami az utóbbi pár napban eléggé megnehezíti a helyiek és oda látogató turisták életét. De nézzük, mi is történik az északi országban…

Izland időjárás ciklon hó tél
Seljalandsfoss

Pár héttel ezelőtt, február 12-én, a sziget keleti partján mért 19 fokos hőmérséklet sokkolta a helyieket, ilyen magas érték nyáron sem gyakori. A napokban pedig egy erős ciklon miatt figyeli mindenki az időjárásról szóló híreket.

Az Izlandi Meteorológiai Szolgálat február 23-án már kiadta másnapra a riasztást. Orkán erejű szélre (90-110 km/h), rossz időjárási és útviszonyokra figyelmeztették a lakosságot és a turistákat.

A pénteki nap folyamán több intézkedést is hoztak a helyi hatóságok. A szervezett túrák egyáltalán nem indultak. Utakat zártak le, lavinaveszélyre figyelmeztettek a déli parton. Az orkán erejű szél miatt felhívták a szülők figyelmét, hogy az iskolában tartózkodó gyermekeikért maguk menjenek el, ne engedjék egyedül elindulni őket. A szél a délutáni órákban tetőzött, ekkor a fővárosban 110 km/h-s széllökések voltak, de a déli part mentén 150 km/h-s lökések is előfordultak. Ilyen erősségű szél pedig már nagyon könnyen fellöki az embert, vagy épp nem engedi ki/beszállni az autójából:

25-én, szombaton a sziget nagy részén átmenetileg fellélegezhettek az emberek, végre volt egy kis idő összeszedni a kint hagyott kerti bútorokat. Bár ezen a napon is 60-70 km/h-s széllökések fújtak, a helyieknek ez már nem számít ritkaságnak. Délután viszont újabb jó hírrel jelentkezett a meteorológiai szolgálat. Nagy mennyiségű hóra figyelmeztettek a fővárosban és a déli part mentén. Ezen a télen néhány alkalommal esett nagyobb hó Reykjavíkban, de legtöbbször 2-3 napon belül elmosta az eső vagy jött egy melegebb légtömeg, és elolvadt. Kérdezgették is januárban a turisták: Hol a hó?

Február 26-án a hajnali órákban annyi hó esett, hogy egy darabig biztos senki nem teszi fel a fenti kérdést. Az éjszaka folyamán 51 cm-re nőtt a hóvastagság Reykjavíkban. Megdőlt az 1952-es rekord, ebben az évben 48 cm vastag volt a hótakaró ezen a napon.

Reggel a rendőrség arra kérte a lakosságot, hogy aki teheti, maradjon otthon. Az utak nagy része járhatatlan volt. A buszok, nemzetközi repülőjáratok is késtek. A hó eltakarítása eltart egy darabig, főleg, ha előbb a hókotrót is ki kell szabadítani:

Egy-két autó még másnap is a hó fogságában:

Izland időjárás ciklon hó tél

Izland időjárás ciklon hó tél

Aki tehát a napokban Izlandon tartózkodott, vagy még jelenleg is ott van és túlélte ezt a szélsőséges izlandi időjárást, nyugodt szívvel megveheti a „Túléltem Izlandot” feliratú hűtőmágnest.