Biztosan előfordult már mindenkivel, hogy sietnie kellet a munkahelyére, iskolába, találkozóra és késésben volt, de fogalma sem volt arról, hogy milyen idő várható az elkövetkező órákban. Általában arra már nincs idő, hogy keresgéljünk a neten vagy megvárjuk a tévés időjárás jelentést, így reflexből kapunk a telefonunk után és időjárási appok segítségével hozzuk meg döntésünket. Vajon melyek a legjobb, illetve legmegbízhatóbb meteorológiai applikációk a hazai piacon? Döntésünk sokrétű lehet, de szerencsére rengeteg app közül választhatunk mind Androidon, mind IOS rendszereken. Az alábbiakban a három, talán legismertebb hazai applikációt mutatom be.

  • Időkép

időjárás app applikáció android IOS mobil időkép köpönyeg meteora OMSZ meteorológia meteo eső

Az egyik legszélesebb körben használt magyar fejlesztésű időjárás app Androidon és IOS rendszereken. Az alkalmazásban a különböző tematikus térképeken kívül, radar, villámtérképek és az ország különböző pontjain elhelyezett webkamera képek közül válogathatunk. Az app segítségével beküldhetjük saját észleléseinket és megtekinthetjük a többi felhasználó által küldött észleléseket és képeket is. Továbbá kapunk egy 36 órás előrejelzést is, amelyet folyamatosan léptethetünk, aminek a végén egy többhetes kitekintést kapunk a varható időjárásról. Kedvelt funkció még a csapadékhullás valószínűségének százalékos megjelenítése. Továbbá értesítéseket is kérhetünk, ha veszélyes meteorológiai jelenség van a térségünkben. Az applikációhoz természetesen tartozik widget és okosóra támogatás is.

Letöltés: Android IOS

  • Meteora

időjárás app applikáció android IOS mobil időkép köpönyeg meteora OMSZ meteorológia meteo eső

Az Országos Meteorológiai Szolgálat saját fejlesztésű applikációja. Egy Google térkép alapú felhasználó felületet tárul elénk elsőként, ahol saját magunk állíthatjuk be a megjelenteni kívánt információt. Különös figyelmet fordítanak a veszélyjelzés fontosságára, így a widgeten is egy analóg óra kapja a főszerepet, amin jelölik, hogy térségünkben van-e érvényes riasztás és kapunk egy rövid előrejelzést is. Itt is beküldhetünk saját észlelést a MET-ÉSZ rendszeren keresztül. Továbbá egy remek újítással is találkozhatunk az Android változatban, ami az úgynevezett AR radar funkció, amivel kameránk segítségével láthatunk valós időben egy 3D-s radarképet a felhőben lévő csapadék intenzitásról. Aki megbízható, hiteles, szakemberek által készített és ellenőrzött applikációt szeretne, nekik a Meteora különösen jó választás.

Letöltés: Android IOS

  • Köpönyeg:

időjárás app applikáció android IOS mobil időkép köpönyeg meteora OMSZ meteorológia meteo eső

Szintén egy ismerős név a hazai piacon. Letisztult és átlátható applikációt kapunk, ahol szintén megtalálhatóak a szokásos térképek. A szokásos információk mellett a telefonunk elforgatásával egy hosszútávú előrejelzést kapunk két hétre előre. Észleléseinket itt is beküldhetjük, ezzel is segítve a többi felhasználót. Az alkalmazásban továbbá, rövid szöveges előrejelzéseket is kapunk a várható időjárásról napi bontásban.

Letöltés: Android IOS

Ezek voltak a legismertebb hazai fejlesztésű időjárás applikációk. Ha további kétségeink vannak, vagy elveszettnek érezzük magunkat az informatika modern világában, még mindig ott a lehetőségünk, hogy saját magunknak készítsünk előrejelzést. Ehhez nincs másra szükségünk csak a reggeli kávénkra. Ugyanis, ha a kávénkban lévő buborékok a csésze szélén helyezkednek el, akkor feltehetően szép időben bízhatunk, melynek a magas légnyomás az indikátora.  Ha a buborékok középen összpontosulnak, akkor sajnos esőre van kilátás, mely jellemzően alacsony légnyomású helyzetben fordul elő.

időjárás app applikáció android IOS mobil időkép köpönyeg meteora OMSZ meteorológia meteo eső
pixabay.com