Itt a nyár, indul az esküvői szezon, és egyre többször kapjuk meg a kérdést:

Milyen idő lesz június 28-án? Mikor lehet már látni?

Nos, erre sajnos egyetlen válasz létezik: nem tudjuk, és amikor megtudjuk, akkor már késő lesz. Egyetlen konkrét napra időjárás-jelentést mondani legfeljebb 7 napra, valószínűségeket, tendenciákat előrejelezni 10-14 napra lehet. Ez már túl késő ahhoz, hogy akár egy esküvőt, akár egy nyaralást átszervezzen az ember.

A kereslet kínálatot szül, úgyhogy vannak mindenféle ezotériába hajló előrejelző oldalak, ahol akár jövő nyárra is megmondják az időjárást. A meteorológusok viszont egyetértenek abban, hogy aki azt állítja, hogy egyetlen nap időjárását 1-2 hétnél távolabbra előre tudja jelezni, az hazudik.

Úgyhogy ha valaki éppen arra készül, hogy a júliusi esküvőjét vagy nyaralását a várható rossz idő miatt átszervezze - ne tegye.

Előrejelzés nélkül is lehet tervezni

Persze nem kell nagy jóstehetség annak megállapításához, hogy nyáron meleg lesz - ezt hívják sokévi átlagnak. Ennek ellenére sok nyári esküvő szervezése során esőre, hidegre, hófúvásra, földrengésre is készülnek forgatókönyvek - csak éppen a hőségre nem.

A sokévi átlag alapján tudjuk, hogy a július és az augusztus általában szárazabb és melegebb, mint a június, és a nyári délutánok jellemzően csapadékosabbak, mint a délelőttök. Ez a legtöbb információ, ami az esküvő és a fotózás időpontjának kiválasztásához rendelkezésünkre állhat. Jó lenne ezt napi bontásban is csinálni, csak annak megint nincs semmi értelme: augusztusra jellemző időjárásról lehet beszélni, de augusztus 18-ára jellemző időjárásról nem. Mondjuk játéknak nem rossz, az Időképnek van is erre egy jópofa oldala, de aki ez alapján választja ki az esküvője időpontját, az csakis magára vessen. 

Mindenki napfényes esküvőre vágyik - a többség mégsem készül fel rá

Veszélyes is lehet

Sokszor azok a párok, akik hónapokra előre aggódnak az időjárás miatt, meglepő módon nem gondolnak az időjárási veszélyekre a szervezés során. Márpedig az időjárás nem csak az esküvői fotókat tudja tönkretenni - sokan tudnának mesélni szaunával felérő termekben tartott lagzikról, a buli első órája után inkább az utcára menekülő vendégekről. Szabadtéri esküvő esetén pedig a hőség vagy egy hirtelen jött vihar akár életveszélyes helyzetet is teremthet. Egy esős esküvő még nem a világvége, de aligha akarja bárki napszúrásos émelygésben tölteni élete nagy napját. Mégis sokkal többen aggódnak egy ártalmatlan eső miatt, mint ahányan komolyan veszik az időjárás valós veszélyeit. Jobb esküvőszervezők figyelnek az ilyesmire, de még így is évről-évre több esküvőt ront el a vágyott napsütés, mint az eső.

Az időjárás csak akkor tudja elrontani az esküvőt, ha nem készülünk fel rá.

Esküvőszervezőknél közhely, mégis sokan elfelejtik, hogy egy nyári lakodalom helyszínének egyik legfontosabb felszerelése a légkondi - és nem egy gurulós légbefúvó, hanem olyan berendezés, ami egy zsúfolt teremben is képes frissen tartani a levegőt. A hőség veszélyeit még tovább fokozzák a nehéz ételek és az alkoholos italok, amikből ilyenkor amúgy is nehéz mértéket tartani. Ugye mindenki járt már olyan lagziban, ahol korlátlanul lehetett jobbnál-jobb söröket és borokat fogyasztani, de a pincérnél kellett könyörögni egy pohár vízért? 

Szabadtéri esküvő esetén nyilván még több mindenre kell figyelni. Az árnyékos hely és az ivóvíz olyan alapvető szükséglet, hogy érthetetlen, sokszor miért nem gondolnak ilyesmire az amúgy az utolsó rózsaszálig megtervezett esküvőkön. Persze, egy húszperces szertartást mindenki kibír, de ugye a vendégek jóval korábban megérkeznek, kicsit csúszik a kezdés, fényképek, gratulációk, meglepetések... - könnyen azon kaphatjuk magunkat, hogy már másfél órája főzzük a vendégeinket a tűző napon. Néhány dekoratív napernyő, a székekhez diszkréten odakészített vizespalack nem csak a rosszulléteket előzheti meg, hanem az esküvő alatti folyamatos kijárkálást is.

A XXI. században nincs váratlanul lecsapó vihar

Gondoskodjunk róla, hogy ha vihar érkezik, az ne érhessen minket váratlanul. Az esküvő előtti napon már elérhető a részletes veszélyjelzés, ami felhívja a figyelmet a várható veszélyekre. A nagy napon pedig mindenképpen bízzunk meg valakit, hogy okostelefonon folyamatosan figyelje a radarképet, amin órákra előre látható, ha csapadék közeleg.

A radarkép 10 perces időbeli felbontással mutatja a csapadék kialakulását és mozgását - ez legrosszabb esetben is 10 perc, de általában több óra időelőnyt biztosít a felkészülésre. Még ha nem is tudunk mindenkinek fedett helyet biztosítani, a pánik megelőzése, a legértékesebb tárgyak (és ruhák) bemenekítése már meg tudja előzni a sérüléseket és a súlyosabb károkat, hogy a vihar elvonultával jó hangulatban folytatódhasson az este.