A város fülledt, nyomasztó kánikuláját magunk mögött hagyva autóztunk fel a házunktól nem messze álló nagyszerű fekvésű kilátóhoz a Mecsekre, hogy megnézzük, aznap is elég tiszta idő van-e a Badacsonyig ellátni. Csak egy Kaposvár fölött járó, nyugat felé húzódó zivatarcella rontotta el a kilátást. Ahogy fejlődött kitartóan, idővel már nekünk is egyre jobban kellett óvni a kameráinkra a kilátóból való kihajolás során az erős kifutószéllel szemben…

Az utóbbi évekhez hasonlóan idén is volt Pécsen néhány forró nyári nap, melyek után a hűsítő hidegfront egy egész színházi jelenet kíséretében érkezett, hatalmas záporral átmosva a város forró levegőjét, helyenként még villámokkal is színesítve. Egy ilyen forró napon, ha az ember felmegy a Mecsekbe, 5-8 °C-al hűvösebb levegőben élvezheti a kilátást a Dunántúlra. Ezalkalommal - bár távol a Balaton déli partvidéke határozottan napsütésesnek látszott - egy viharvadászok számára kedvező látvány tette szó szerint kevésbé felhőtlenné a délutáni hűsölés nyugalmát.

Saját felvétel a Nagy-Tubes kilátóból 2017. 07. 11-én délután.

Az egyre sötétedő égbolt és az erősödő szél hazaindulásra késztetett végül. A kilátóban rajtunk kívül csak egy viharvadász fotóművész maradt ott. Az erdei úton az autónk felé igyekezve hirtelen erősödő zúgásra lettünk figyelmesek, mely legreálisabb elképzelésünk szerint is jégeső jele volt. Ennek gondolata egy bizonyos ponton megkövetelte tőlünk, hogy futva tegyük meg a hátra lévő távot. Ugyan másodpercre pontosan a jég előtt csuktuk be az autó ajtaját, fél perc erejéig átgondoltuk, hogy itt várjuk ölbe tett kézzel, ahogy a jég veri az autónkat, vagy kilátás nélkül elinduljunk hazafelé a szerpentinen. Végül az óvatos elindulás mellett döntöttünk, bár nem juthattunk messzire az út szélén elakadt autók miatt. Még fél perc türelmes várakozás, aztán úgy döntöttünk, óvatosan folytatjuk utunkat. Nagyon jól tettük, ugyanis egy kanyarral később kiértünk a jégesőből, néhány perc múlva pedig már az alig csöpörgő esőből kiérve a völgy felett húzódó teljes fél kört alkotó szivárvány alatt kanyarogtunk hazafelé. A nem sokkal messzebb fekvő utcánk teljesen száraz maradt… A garázsunkban pedig örömmel nyugtáztuk, hogy az autónk nagyobb sérülés nélkül teljesítette szolgálatát a viharvadász kalandunk alatt.

Túrák, kirándulások előtt érdemes tájékozódni az aktuális és a várható időjárásról a balesetek elkerülése érdekében. Továbbá számunkra is fontos tényező volt az adott helyzetben, hogy ismertük a zivatarfelhő felépítését és az alapvető vele járó időjárási helyzetet, illetve magát a terepet. Ugyan nem a kockáztatás volt a célunk, a tapasztalatunk mégis nagyon jól igazolja, ami egy zivatarfelhő belsejében történik. Ebben az esetben egy közeledő hidegfront okozta a zivatarcella keletkezését:

A frontálzónák elhelyezkedése 2017.07.11-én

A zivatarfelhő nagy vertikális kiterjedésű, a tetején pedig a vékony, hosszan elnyúló felhőréteg, az üllő helyezkedik el, amely ezen a napon Kaposvártól egészen Pécsig elért. A zivatarfelhő belsejében erős fel-és leáramló légmozgások vannak, melyek határán van mindig a jégeső. Ugyanazon cellában, kis távolságon belül sokat változhat az időjárás a cella szerkezetétől függően. Ha éppen egy feláramlási zónában vagyunk, erős zápornak lehetünk tanúi, a feláramlás területén pedig azt tapasztalhatjuk, hogy hirtelen gyengül az eső intenzitása. Jól fejlett zivatarfelhő esetén a két zóna között van egy jégeső sáv is, a kettő között pedig gyakran éles határ húzódik.

Saját felvétel a Nagy-Tubes kilátóból 2017.07.11-én

Különösen a közlekedésre veszélyes időjárási helyzetekben, így intenzív jégesőben sem ajánlott gondolkozás nélkül autóba szállni és hazavezetni, hiszen balesetveszélyes lehet. Azonban a viharos szél az erdőben fokozza a balesetveszélyt. A megfelelő menedékhely megtalálása mellett kiemelten fontos a nyugodt gondolkodás a megoldáskeresésben.