Angus a kertek alatt

„Na, most konkrétan halálfélelmem van!” olvasom a húgomtól kapott üzenetet nem sokkal azután, hogy a 2016/17-es viharszezon első saját nevet kiérdemlő ciklonja, Angus eléri a Brit-szigeteket.

ciklon vihar nagy-britannia egyesült királyság írország időjárás élménybeszámoló szélvihar viharszezon
Fotó: Jeremy Segrott (licenc: CC BY 2.0)
 

A Kárpát-medencének is egy igen nyugodt kis szegletéből kikerülni a Brit-szigetek őszi-téli időjárásába sokkolóan hathat az emberre.

„Az esernyőt nyugodtan hagyd itthon.” viccelődtünk az indulás előtt és, mint kiderült tényleg nem sok hasznát vette volna az ottani szélviszonyok között.

Általában igyekszem nem túlzásba vinni a meteorológiai témákat, így a húgom kint léte alatt az időjárás egy darabig nem is került szóba a beszélgetéseinkben. Egyik nap viszont a következő üzenet várt:

„Úristen! Tegnap este olyan vihar volt, hogy…anyám! Na, most már tényleg itt az ősz és én nem akarom a telet, ha már ez ilyen. :D”

Érdekesnek és viccesnek találtam a kétségbeesését, és persze kicsit aggódtam is, de ezek még csak könnyed próbálkozások voltak a légkör részéről.

ciklon vihar nagy-britannia egyesült királyság írország időjárás élménybeszámoló szélvihar viharszezon

Nagyjából egy hónapra rá megérkezett az első olyan ciklon, ami a brit Met Office és az ír Met Éireann meteorológiai szolgálatok riasztási fokozatai alapján már saját nevet is érdemelt.

„Készül itt valami vihar, nagyon fúj a szél, félek. :D” jött az üzenet.

Angus november 20-án csapott le Nagy-Britannia déli részére.

„Nem tudom, mi van, de most nagyon durva a szél.”

„Na, most konkrétan halálfélelmem van!”

A ciklonban mért legnagyobb széllökés meghaladta a 170 km/h-t. A vihar két emberéletet követelt, több mint 1000 háztartás maradt áram nélkül.

Angust még négy társa, Barbara, Conor, Doris és Ewan követte a 2016/17-es viharszezonban.

A Met Office és a Met Éireann közösen próbálja felhívni az emberek figyelmét a közelgő veszélyekre, így a viharszezon kezdete (október 1.) előtt a

Name Our Storms

keretein belül mindenki szabadon küldhet be ötleteket a „vihar” kategóriát elérő ciklonok elkeresztelésére. A könnyen megjegyezhető és jól kommunikálható nevek a média dolgát is megkönnyítik a tájékoztatás során.

0 Tovább

Vajon melyek a legjobb, illetve legmegbízhatóbb meteorológiai applikációk a hazai piacon?

Biztosan előfordult már mindenkivel, hogy sietnie kellet a munkahelyére, iskolába, találkozóra és késésben volt, de fogalma sem volt arról, hogy milyen idő várható az elkövetkező órákban. Általában arra már nincs idő, hogy keresgéljünk a neten vagy megvárjuk a tévés időjárás jelentést, így reflexből kapunk a telefonunk után és időjárási appok segítségével hozzuk meg döntésünket. Vajon melyek a legjobb, illetve legmegbízhatóbb meteorológiai applikációk a hazai piacon? Döntésünk sokrétű lehet, de szerencsére rengeteg app közül választhatunk mind Androidon, mind IOS rendszereken. Az alábbiakban a három, talán legismertebb hazai applikációt mutatom be.

  • Időkép

időjárás app applikáció android IOS mobil időkép köpönyeg meteora OMSZ meteorológia meteo eső

Az egyik legszélesebb körben használt magyar fejlesztésű időjárás app Androidon és IOS rendszereken. Az alkalmazásban a különböző tematikus térképeken kívül, radar, villámtérképek és az ország különböző pontjain elhelyezett webkamera képek közül válogathatunk. Az app segítségével beküldhetjük saját észleléseinket és megtekinthetjük a többi felhasználó által küldött észleléseket és képeket is. Továbbá kapunk egy 36 órás előrejelzést is, amelyet folyamatosan léptethetünk, aminek a végén egy többhetes kitekintést kapunk a varható időjárásról. Kedvelt funkció még a csapadékhullás valószínűségének százalékos megjelenítése. Továbbá értesítéseket is kérhetünk, ha veszélyes meteorológiai jelenség van a térségünkben. Az applikációhoz természetesen tartozik widget és okosóra támogatás is.

Letöltés: Android IOS

  • Meteora

időjárás app applikáció android IOS mobil időkép köpönyeg meteora OMSZ meteorológia meteo eső

Az Országos Meteorológiai Szolgálat saját fejlesztésű applikációja. Egy Google térkép alapú felhasználó felületet tárul elénk elsőként, ahol saját magunk állíthatjuk be a megjelenteni kívánt információt. Különös figyelmet fordítanak a veszélyjelzés fontosságára, így a widgeten is egy analóg óra kapja a főszerepet, amin jelölik, hogy térségünkben van-e érvényes riasztás és kapunk egy rövid előrejelzést is. Itt is beküldhetünk saját észlelést a MET-ÉSZ rendszeren keresztül. Továbbá egy remek újítással is találkozhatunk az Android változatban, ami az úgynevezett AR radar funkció, amivel kameránk segítségével láthatunk valós időben egy 3D-s radarképet a felhőben lévő csapadék intenzitásról. Aki megbízható, hiteles, szakemberek által készített és ellenőrzött applikációt szeretne, nekik a Meteora különösen jó választás.

Letöltés: Android IOS

  • Köpönyeg:

időjárás app applikáció android IOS mobil időkép köpönyeg meteora OMSZ meteorológia meteo eső

Szintén egy ismerős név a hazai piacon. Letisztult és átlátható applikációt kapunk, ahol szintén megtalálhatóak a szokásos térképek. A szokásos információk mellett a telefonunk elforgatásával egy hosszútávú előrejelzést kapunk két hétre előre. Észleléseinket itt is beküldhetjük, ezzel is segítve a többi felhasználót. Az alkalmazásban továbbá, rövid szöveges előrejelzéseket is kapunk a várható időjárásról napi bontásban.

Letöltés: Android IOS

Ezek voltak a legismertebb hazai fejlesztésű időjárás applikációk. Ha további kétségeink vannak, vagy elveszettnek érezzük magunkat az informatika modern világában, még mindig ott a lehetőségünk, hogy saját magunknak készítsünk előrejelzést. Ehhez nincs másra szükségünk csak a reggeli kávénkra. Ugyanis, ha a kávénkban lévő buborékok a csésze szélén helyezkednek el, akkor feltehetően szép időben bízhatunk, melynek a magas légnyomás az indikátora.  Ha a buborékok középen összpontosulnak, akkor sajnos esőre van kilátás, mely jellemzően alacsony légnyomású helyzetben fordul elő.

időjárás app applikáció android IOS mobil időkép köpönyeg meteora OMSZ meteorológia meteo eső
pixabay.com

0 Tovább

Vándor időjósok

Az állatok és növények a régmúlt időjósai, amíg ugyanis a számítógépes előrejelzések nem voltak elérhetőek, ők adták az útmutatást az emberiségnek a közelgő időjárásról.

Míg a vihar előtt leheveredő tehenek, vagy alacsonyan szálló fecskék az esős idő közeledtét jelezték, addig a mezei tikszemvirág és a körömvirág szirmaikat zárva tartva szintén irigylésre méltó pontossággal jósolták meg a várható csapadékot. Ausztrália madarai a több éves aszály után is megérzik az eső eljöttét: először a récék, majd a hattyúk érkeznek a leendő vízgyűjtő területekre. De kiváló meteorológus válhatna a rovarokból, pókokból, békákból, halakból is a népi megfigyelések szerint.

gólya madár tavasz időjárás meteorológia
Fotó: pixabay.com

Sok vándormadár hosszú utat tesz meg úgy, hogy kihasználja a kéményként viselkedő termik képződményeket, amik a nappal felmelegedett talajról emelkedésnek induló levegő örvénylésével keletkeznek. Spirálszerűen vitorláznak felfelé ezekben, amíg el nem érik a megfelelő magasságot ahhoz, hogy sok száz méteren keresztül szárnycsapás nélkül képesek legyenek meglovagolni a légáramlatokat. Ez így folytatódik, amíg a lendület végén a madár talál egy másik termiket az újabb felemelkedéshez.

Ezeket a képződményeket infrahangos morajlás kíséri, mely a madarak számára 3 km távolságból is jól érzékelhető. Ilyen hangot hallatnak a tenger hullámai, a hegyláncok menti szél, vagy a sivatagban megmozgatott homokdűnék is, biztosítva vándorainknak, hogy betájolják pontos helyzetüket. 

Meteorológiai tudásukat olyan útvonal kidolgozására használják, amelyen a számukra kedvező szeleknek hasznát tudják venni. A mostanában érkező fehér gólyák útjuk során pihenőjüket a kedvezőtlen szelek idejére időzítik, amikor azonban hátszelet kapnak, újra nekiindulnak. A poszáták Északról Dél-Amerikába eleinte a keleti szelekkel utaznak, mely a veszélyes Bermuda-háromszög területére sodorná őket, de tudják, hogy a passzát szelek ennél hamarabb visszairányítják őket a Karib-tengeren át a biztonságos szárazföld fölé.

Érdekesség, hogy látásuk is igazodott a tájékozódáshoz, szemeik bizonyos fotopigmentjeit a mágneses mezők befolyásolják, így iránytű pontossággal képesek érzékelni a Föld mágneses terét. A légáramlatok mozgását pedig másodlagos módosult tollaik segítségével érzékelik. Ilyen képességek birtokában könnyen el tudják dönteni, merre induljanak útnak. A vándormadarak olyan érzékenyek a nyomásváltozásra, ezáltal a magasságra, hogy képesek húsz méter szűk légifolyosón belül közlekedni akkor is, mikor az időjárásból adódóan nem látnak semmit a tájból. Ez a hasznos légnyomásmérő érzékük segíti őket az időjárás előrejelzésben is. Tavasszal csak akkor indulnak útnak északról, ha a hőmérséklet emelkedik, a légnyomás esik, és déli szél fúj. Ősszel pedig ettől ellenkezően, megérzik a hideg közeledtét is.
gólya madár tavasz időjárás meteorológia
Fotó: pixabay.com

Az egybefüggő leghosszabb utat a sarlós fecske teszi meg: évi 400000 km-ével elérhetné a Holdat, 1000 km-t tesz meg naponta, az egész évet a levegőben tölti, aludni se száll le, csak a szaporodás idejére landol. A fakókeselyű tartja a magassági rekordot, híres egyede 12 km magasan ütközött egy repülőgéppel. Amit pedig nem szabad említés nélkül hagyni, hogy Tóbiás, a fekete, és Báró, a fehér magyar gólyák ismét meghozták országunkba a tavaszt!

gólya madár tavasz időjárás meteorológia
Fotó: pixabay.com

1 Tovább

Túléltem Izlandot

„I survived Iceland”, olvashatjuk a hűtőmágneseken, amiket az összes helyi szuvenírboltban megtalálunk Izlandon. A vicces kis szöveg sok mindenre utal, olyan extrémebb helyeken, mint jégbarlangok, lávabarlangok, bármi megtörténhet, de egy szimpla vízesés meglátogatása is veszélyes lehet, például a Seljalandsfoss vízesés mögé besétálva egy rossz mozdulat a nyirkos, csúszós talajon, és máris begipszelt végtaggal szállhatunk fel a hazatartó járatunkra. Azonban nem hagyhatjuk ki innen az izlandi szeszélyes időjárást sem, ami az utóbbi pár napban eléggé megnehezíti a helyiek és oda látogató turisták életét. De nézzük, mi is történik az északi országban…

Izland időjárás ciklon hó tél
Seljalandsfoss

Pár héttel ezelőtt, február 12-én, a sziget keleti partján mért 19 fokos hőmérséklet sokkolta a helyieket, ilyen magas érték nyáron sem gyakori. A napokban pedig egy erős ciklon miatt figyeli mindenki az időjárásról szóló híreket.

Az Izlandi Meteorológiai Szolgálat február 23-án már kiadta másnapra a riasztást. Orkán erejű szélre (90-110 km/h), rossz időjárási és útviszonyokra figyelmeztették a lakosságot és a turistákat.

A pénteki nap folyamán több intézkedést is hoztak a helyi hatóságok. A szervezett túrák egyáltalán nem indultak. Utakat zártak le, lavinaveszélyre figyelmeztettek a déli parton. Az orkán erejű szél miatt felhívták a szülők figyelmét, hogy az iskolában tartózkodó gyermekeikért maguk menjenek el, ne engedjék egyedül elindulni őket. A szél a délutáni órákban tetőzött, ekkor a fővárosban 110 km/h-s széllökések voltak, de a déli part mentén 150 km/h-s lökések is előfordultak. Ilyen erősségű szél pedig már nagyon könnyen fellöki az embert, vagy épp nem engedi ki/beszállni az autójából:

25-én, szombaton a sziget nagy részén átmenetileg fellélegezhettek az emberek, végre volt egy kis idő összeszedni a kint hagyott kerti bútorokat. Bár ezen a napon is 60-70 km/h-s széllökések fújtak, a helyieknek ez már nem számít ritkaságnak. Délután viszont újabb jó hírrel jelentkezett a meteorológiai szolgálat. Nagy mennyiségű hóra figyelmeztettek a fővárosban és a déli part mentén. Ezen a télen néhány alkalommal esett nagyobb hó Reykjavíkban, de legtöbbször 2-3 napon belül elmosta az eső vagy jött egy melegebb légtömeg, és elolvadt. Kérdezgették is januárban a turisták: Hol a hó?

Február 26-án a hajnali órákban annyi hó esett, hogy egy darabig biztos senki nem teszi fel a fenti kérdést. Az éjszaka folyamán 51 cm-re nőtt a hóvastagság Reykjavíkban. Megdőlt az 1952-es rekord, ebben az évben 48 cm vastag volt a hótakaró ezen a napon.

Reggel a rendőrség arra kérte a lakosságot, hogy aki teheti, maradjon otthon. Az utak nagy része járhatatlan volt. A buszok, nemzetközi repülőjáratok is késtek. A hó eltakarítása eltart egy darabig, főleg, ha előbb a hókotrót is ki kell szabadítani:

Egy-két autó még másnap is a hó fogságában:

Izland időjárás ciklon hó tél

Izland időjárás ciklon hó tél

Aki tehát a napokban Izlandon tartózkodott, vagy még jelenleg is ott van és túlélte ezt a szélsőséges izlandi időjárást, nyugodt szívvel megveheti a „Túléltem Izlandot” feliratú hűtőmágnest. 

0 Tovább

A jégeső titkai

Megállíthatatlanul közeledik az év azon időszaka, amikor a munkahelyen megkívánt inget és hosszúnadrágot legszívesebben fürdőruhára váltanánk, és a strandra költöznénk. Igen, a nyári időszakra gondolok, a 30 °C feletti hőmérsékletekkel. Emlékezhetünk még a tavalyi év hőhullám periódusaira. Ezeket kivétel nélkül lehűlés követte, villámokkal, esővel, széllel, melyekhez gyakran társult egy bizonyos jelenség, a jégeső. Vajon mi készteti a dihidrogén-monoxidot arra, hogy ilyen formában jelentkezzen a felszínen a legnagyobb melegek idején? Járjunk hát utána.

Időjárás felhő eső zápor zivatar heves jég jégeső víz cumulonimbus
Záporos csapadékkal megérkezett a nyári zivatar. Vajon jég is lesz benne?(Forrás: A szerző fényképe)

Mi történik a felhőben?

A felhő tulajdonképpen nem más, mint apró vízcseppek, illetve jégszemek halmaza. Ezek kialakulásához különböző folyamatok vezethetnek. A nyári záporok illetve zivatarok mind a feláramlás következtében alakulnak ki (konvektív csapadékformák). Ekkor a felszín közbenjárásával felmelegedő, a környezetüknél magasabb hőmérséklettel rendelkező légtestek függőleges irányú mozgással indulnak a légkörben felfelé, megkeresve azt a réteget, ahol a hőmérsékletük megegyezik a környezeti levegő hőmérsékletével (ezt nevezik kiegyenlítődési szintnek; EL – Equilibrium Level). Emelkedésük során elérnek egy olyan magassági szintet, ahol a bennük található vízgőz állapotváltozása bekövetkezik, és vízcseppek jelennek meg a légtömegben (kondenzációs szint; LCL Lifting Condensation Level). Itt indul meg a felhőképződés, aminek az EL szab határt.

Időjárás felhő eső zápor zivatar heves jég jégeső víz cumulonimbus
Zivatarfelhő, a troposzféra tetején szétterülő, „jégbázisú” felhőtetővel. A meteorológiában a felhő üllőjének (Cb incus) nevezik, jellegzetes alakja miatt (Forrás: szerző fényképe)

Miért pont jégeső?

Napközben a légkör felmelegedése egy lábosban forralt víz analógiájára alulról történik. Ha a felhőzet szempontjából fontos, alsó 1012 km vastagságú légréteget (troposzféra) vizsgáljuk, akkor azt tapasztalhatjuk, hogy a magassággal folyamatosan csökken annak hőmérséklete. Ha ebben elhelyezzük az előbb tárgyalt emelkedő légtestet, akkor beláthatjuk, hogy egy bizonyos magasság felett olyan szintet érhet el, ahol a benne található víz fagyása bekövetkezik.

Hevesebb időjárási esemény => nagyobb jégszemek. Miért?

Egy nyári zivatar hevességét a felhőtető magassága határozza meg. Minél hidegebb a magasabb szinteken húzódó környezeti levegő, annál magasabbra juthat az emelkedő légtest benne, a magasabb hőmérsékletéből fakadó kisebb sűrűsége által (hidrosztatika). Ennek következtében több részecske tud kifagyni benne, majd az emelkedés közben jellemző ütközések által összeolvadni (koaguláció). Egy jégszem egészen addig a pontig képes emelkedni, amíg a rá ható felhajtó erő felett nem győzedelmeskedik a jól ismert F=m*g nehézségi erő, amely a jégszem zuhanását eredményezi. Zuhanás közben ütközések révén tovább gyarapodhat a jégszem, ami földet érve extrém esetben a golflabdánál nagyobb méretet is elérheti.

1 Tovább

Utoljára kommentelt bejegyzések