Az elmúlt hetek szokatlanul meleg időjárása alatt (sok helyen 30 °C feletti hőmérsékleteket mértek, melegrekordok dőltek meg) több barátomtól is hallottam az alábbi mondatok egyikét:

            - „Fúúú, már nagyon nehezen viselem ezt a melegfrontot!”

            - „Alig várom, hogy véget érjen ez a nagy melegfront.”

            - „Annyira örülök, hogy végre jött a melegfront és lehet napozni.”

Én pedig nem győztem őket felvilágosítani, hogy a napokon keresztül tartó késő tavaszi nagy meleget, vagy a nyári hőhullámokat nem melegfrontok okozzák, hanem egy olyan légköri képződmény, amit anticiklonnak hívnak. Ismerkedjünk meg tehát az melegfronttal és az anticiklonnal, hogy jobban megértsük, mi is történik ilyenkor a fejünk felett.

A légköri frontok különböző tulajdonságú légtömegeket választanak el egymástól, ez a legtöbb esetben a meleg&nedves és a hideg&száraz légrészek határát jelenti. Amikor tehát frontátvonulás van Magyarország térségében, akkor megváltozik a felettünk található levegő hőmérséklete és/vagy nedvességtartalma. Bár nincs két egyforma front, egy dolog biztos: a front mindig valamilyen változást hoz az időjárásban.

A frontokat három nagy csoportba sorolhatjuk, melyek közül kettő biztosan mindenkinek ismerős az időjárás-jelentésekből: megkülönböztetünk hideg-, meleg-, valamint okklúziós frontokat. Melegfrontok esetén – ahogy azt a neve is mutatja – melegebb (és nagyobb nedvességtartalmú) levegő közelíti meg a hűvösebbet (és szárazabbat). Mivel a meleg levegő sűrűsége kisebb, ezért emelkedő mozgást végez, és „felkúszik” a hűvösebb légtömegre, hasonlóan, ahogy a kis sűrűségű tárgyak (pl. üres műanyag palack) is felúsznak a nagyobb sűrűségű víz tetejére. Az emelkedő levegőben aztán megkezdődik a nedvességtartalom kicsapódása, vagyis a felhőképződés, elegendő víztartalom esetén pedig az enyhe, de hosszantartó (több órás, akár egész napos) csapadékhullás is. Egy melegfront érkezése tehát jellemzően réteges felhőzettel beborított égbolttal és országos, egész napos, enyhe esővel jár. Ez nem az az időjárás, ami miatt panaszkodtak / aminek nagyon megörültek a barátaim az elmúlt hetekben.

A tavaszi és nyári nagy melegekért az anticiklonok a felelősek. Anticiklonnak a magas légnyomású, egységes légtömegeket nevezzük. A levegő itt nagy térségű leáramló mozgást végez, ami gátolja a felhőképződést (korábban láttuk, hogy a felhőképződéshez felfelé áramló légmozgás szükséges). A hosszú nyári nappalok, az erős napsugárzás, valamint a csapadék- és felhőmentes derült idő pedig tökéletes alapot biztosít a napokon át tartó 30, vagy akár 40 °C-os csúcshőmérsékletekhez. Ez az időjárás aztán egészen addig fennáll, amíg az anticiklonunk teljesen le nem épül, vagy egy markáns frontátvonulás nem történik.

Ez persze nem azt jelenti, hogy minden egyes anticiklonális helyzetben tikkasztó hőségre kell készülnünk, még ha a feltételek adottal is hozzá. Egy dolog azonban biztos: a frontok változást, az anticiklonok pedig állandóságot hoznak az időjárásunkba.