„Na, most konkrétan halálfélelmem van!” olvasom a húgomtól kapott üzenetet nem sokkal azután, hogy a 2016/17-es viharszezon első saját nevet kiérdemlő ciklonja, Angus eléri a Brit-szigeteket.

ciklon vihar nagy-britannia egyesült királyság írország időjárás élménybeszámoló szélvihar viharszezon
Fotó: Jeremy Segrott (licenc: CC BY 2.0)
 

A Kárpát-medencének is egy igen nyugodt kis szegletéből kikerülni a Brit-szigetek őszi-téli időjárásába sokkolóan hathat az emberre.

„Az esernyőt nyugodtan hagyd itthon.” viccelődtünk az indulás előtt és, mint kiderült tényleg nem sok hasznát vette volna az ottani szélviszonyok között.

Általában igyekszem nem túlzásba vinni a meteorológiai témákat, így a húgom kint léte alatt az időjárás egy darabig nem is került szóba a beszélgetéseinkben. Egyik nap viszont a következő üzenet várt:

„Úristen! Tegnap este olyan vihar volt, hogy…anyám! Na, most már tényleg itt az ősz és én nem akarom a telet, ha már ez ilyen. :D”

Érdekesnek és viccesnek találtam a kétségbeesését, és persze kicsit aggódtam is, de ezek még csak könnyed próbálkozások voltak a légkör részéről.

ciklon vihar nagy-britannia egyesült királyság írország időjárás élménybeszámoló szélvihar viharszezon

Nagyjából egy hónapra rá megérkezett az első olyan ciklon, ami a brit Met Office és az ír Met Éireann meteorológiai szolgálatok riasztási fokozatai alapján már saját nevet is érdemelt.

„Készül itt valami vihar, nagyon fúj a szél, félek. :D” jött az üzenet.

Angus november 20-án csapott le Nagy-Britannia déli részére.

„Nem tudom, mi van, de most nagyon durva a szél.”

„Na, most konkrétan halálfélelmem van!”

A ciklonban mért legnagyobb széllökés meghaladta a 170 km/h-t. A vihar két emberéletet követelt, több mint 1000 háztartás maradt áram nélkül.

Angust még négy társa, Barbara, Conor, Doris és Ewan követte a 2016/17-es viharszezonban.

A Met Office és a Met Éireann közösen próbálja felhívni az emberek figyelmét a közelgő veszélyekre, így a viharszezon kezdete (október 1.) előtt a

Name Our Storms

keretein belül mindenki szabadon küldhet be ötleteket a „vihar” kategóriát elérő ciklonok elkeresztelésére. A könnyen megjegyezhető és jól kommunikálható nevek a média dolgát is megkönnyítik a tájékoztatás során.