A tulipánokról mindenkinek Hollandia jut eszébe, ahogy a szélmalmok tövében fapapucsok közt nő. Kevesen tudják viszont, hogy Törökországból származik, ahol a „lali” vadon él. Az Oszmán Birodalom szultánjai oda voltak a tulipánért, így hamar a gazdagság és a hatalom szimbólumává vált. A Perzsa Birodalom szigorúan figyelte a tulipánkereskedelmet. Már a legrégebbi könyvben 1588 féle különböző fajta termesztett tulipán van felírva. A neve is a perzsáktól származik, a farszi „toliban” szóból eredeztethető, ami turbánt jelent a virág alakjára utalva. Perzsiában a tökéletes szerelmet szimbolizálta. Később Hollandia homokos talajában sikeresen beindult a termesztés. Az 1634-es tulipánláz idején egy hagyma ára közel annyi volt, mint egy amszerdami csatorna menti ház ára.

megfagynak-e a tulipanok tulipan fagy tulipan ultetes
Tulipánmező Hollandiában

Színe a kék kivételével mindenféle lehet, gyakran többszínű, vagy dupla szirmú. A lángnyelv szirmú „Triumph” tulipánok valójában egy vírus miatt alakultak ki. Ma összesen 3-4 ezer különböző nemesített fajta létezik.

megfagynak-e a tulipanok tulipan fagy tulipan ultetes
A „Triumph” tulipánok lángnyelvei – A. Barra képe

Három csoportba sorolhatóak a hagymák: vannak korán, középkorán és későn virágzók. A Kárpát-medencében 4 tulipánfaj él vadon, legismertebb az Al-Duna vidéken élő, áprilisban nyíló, 40-50 cm magas sárga színű magyar tulipán.

megfagynak-e a tulipanok tulipan fagy tulipan ultetes
A magyar tulipán – Claudia Istoc képe

Szirma ehető, íze az uborkára hasonlít, de a többi része mérgező vagy allergiát okoz. Minden fajta tavasszal virágzik március és május között. Sok napsütésre van szüksége, virága is a késő délelőtti órákban nyílik. Jó, ha a talaj szellős, így jó vízelvezető képességű. Nem kellemes, ha úsznak a hagymák a mocsárban.

Szeptembertől novemberig kell ültetni 10 cm mélyre, 10 cm tőtávolságra a hagymákat. Fontos, hogy még a fagyok előtt! Ugyanis a tavaszi virágzáshoz hideghatásra van szüksége, tehát cserépbe ültetve melegben nem tartható. Ha mégis szobában szeretnénk nevelni, megoldás becsomagolva a hűtőszekrénybe tenni 8-10 hétre. Ugyanez a sötétség és hideghatás éri a hagymákat a szabadban is. Ezután fontos a 20 fok körüli meleg és világosság, amit akár a szobában is megkaphat és virággal ajándékoz meg bennünket.

megfagynak-e a tulipanok tulipan fagy tulipan ultetes
Sárga-piros papagáj tulipán

Elvirágzás után jó felszedni a hagymákat a földből, de nem az időjárás miatt, hanem hogy ne sűrűsödjön be és aprózódjon el a hagyma. Szokás iskolás növénynek is hívni, mert akkor ültetjük, amikor kezdődik a suli, és felszedjük, amikor vége.

Na de akkor megfagyhatnak-e a tulipánok? A válasz igen! Épp ezért nagyon fontos figyelni rá, hogy ültetéskor 10 vagy akár 12 centi föld takarja a hagymát. Ez védi meg a fagyástól. Tehát bár a hideghatás nagyon fontos az életében, ez a hűtőszekrénynek felel meg, nem a fagyasztónak!

megfagynak-e a tulipanok tulipan fagy tulipan ultetes
Dupla virágú tulipánok