A hét második felében visszatér az enyhe őszi idő, sok napsütéssel. Hogy véget ér-e a „vénasszonyok nyara”, az a jövő hét elején dől el. Amennyiben hazánkat északnyugat felől eléri egy ciklon, akkor akár 10 °C-os lehűlés is lehet a jövő hét közepére. Ha ez nem következik be, akkor tovább élvezhetjük a szokásosnál enyhébb időt.


Kontinensünk időjárása két részre szakadt. Míg az északi területeken már nappal is mínuszokat mérnek, mint a grönlandi -40°C vagy a skandináv térségben uralkodó -5°C, addig a mediterrán térségben akár 15-20°C-ot is mutathat a hőmérő. A térképen látszik, hogy Európában 1000 km-es távolságon akár 20-30°C-os hőmérsékletkülönbség is tapasztalható.


Európa hőmérsékleti térképe, 2013. november 4. 13 óra (wetterzentrale.de)



Az északon beköszöntő sarki tél határa egyre délebbre húzódik, a napsütés hiánya miatt egyre intenzívebb a lehűlés, ami hatással van Észak-Európa időjárására is. A kontinens déli része ezzel ellentétben melegszik, amiért a trópusi területekről érkező meleg légtömegek és a meleg tengerfelszín felelős. A két légtömeg határa jelenleg tőlünk 1000 km-re északra húzódik. Mivel nagy magasságokban az uralkodó szélirány körülbelül két hete tartósan nyugat-keleti irányú, ez a kontraszt nem tudott megszűnni, sőt, egyre inkább nő.


A szokatlanul tartós őszi meleg idő több módon is véget érhet: például a sarkvidéki eredetű hideg levegő beáramlik a felszínközeli légrétegbe, vagy a hideg és meleg levegőt elválasztó frontfelületen ciklonok alakulnak ki, amelyek a légtömegek összekeverésével fokozatos lehűlést okoznak, esetleg tartós köd képződik, ami gátolja a nappali felmelegedést, és így a levegő alulról kihűl. A mostani esetben legvalószínűbb a második forgatókönyv megvalósulása.

A hosszútávú előrejelzések készítésében nagy segítséget nyújt a spagetti-diagram, amely a hideg és meleg levegő határának elhelyezkedését mutatja meg az idő előrehaladtával, és ezzel valószínűségi információt ad a meteorológusok számára. Az eltérő szimulációk eredményeit különböző színű vonalakkal jelölik. Ahol a vonalak együtt futnak, ott nagyobb, ahol széttartanak, ott kisebb az előrejelzések megbízhatósága.



A jövő hétfőre vonatkozó spagetti-diagramról leolvasható, hogy pont térségünkben a legnagyobb a hőmérsékleti előrejelzés bizonytalansága, de a meleg levegő határa Közép-Európában valószínűleg délebbre tolódik. Ebben az esetben a jövő hét közepére hazánkban is körülbelül 10°C-os lehűlés is várható.


 

1500 m magasan mérhető hőmérséklet (fent) és csapadék (lent) várható alakulása Budapesten (wetterzentrale.de)


Budapest időjárásának várható alakulását a fáklya-diagram mutatja. A diagram segítségével megállapíthatjuk, hogy milyen valószínűséggel következik be markáns változás a közeljövőben. A görbék különböző szimulációk eredményeit mutatják. Rövid időtávon ezek szinte megegyeznek, időben előrehaladva azonban a szimulációk egyre nagyobb bizonytalansággal jelzik előre a várható hőmérsékletet és csapadékot.

A keddi hidegfront elvonultával a hét további részében marad a kellemes, meleg időjárás, aminek a jövő hét elején és közepén érkező ciklonok vethetnek véget. A jelenleg még csak számítógépes szimulációkban létező ciklon a hétvégén alakul ki az Atlanti-óceán felett, amikor ez megtörténik, már biztosabb előrejelzést kaphatunk.