Tudjuk, hogy az üvegházhatású gázok kibocsátása hozzájárul a globális felmelegedéshez. Ennek pedig számos negatív hatása van, mint például a tengerszint emelkedése, aszályok, az ivóvízért folytatott háborúk, csak hogy párat említsek.

Honnan jön a sok üvegházhatású gáz? Például a fosszilis tüzelőanyagok égetéséből, a nem megújuló energiaforrások használatából.

Az lenne az ideális, ha mindenki megújuló energiaforrást használna. Jó, de kinek van annyi pénze, hogy napelemet vagy esetleg szélerőművet telepítsen a lakótelepi lakásához? (Ha egyáltalán kivitelezhető lenne.)

A megújuló energiaforrások használata
mérsékelné a globális felmelegedést.


Rendben, ha nem tudunk megújulókat használni, akkor mit lehet tenni?

Csökkentsd az energiafelhasználásodat!

- Használj energiatakarékos, pl. LED-es égőket!
- Mindig csak ott égjen a lámpa, ahol szükséges!
- Ha megteheted, asztali számítógép helyett vegyél laptopot (az kevesebbet fogyaszt).
- A radiátor mögé helyezz fel hővisszaverő fóliát!
- Fűts/hűts kevesebbet! Fűtés esetén 1°C-kal alacsonyabb hőmérséklet is sokat számít.
- Ha nem használod a TV-t, számítógépet, vagy más elektromos eszközt, kapcsold ki és áramtalanítsd! (A készülékek készenléti állapotban is fogyasztanak...)
- Ha lehetséges, inkább tömegközlekedést használj. Ha autóval jársz, az lehetőség szerint mindig legyen tele (sokszor lehet látni nagy dugóban, hogy szinte az összes autóban 1-2 ember ül...).

Még számos módja van az energiatakarékosságnak, ez csak egy kis ízelítő volt.

A lényeg: fogyassz kevesebb energiát!

Plusz: A fosszilis energiaforrások végesek, egyszer az olaj is el fog fogyni. Mit fogunk akkor enni? Ezzel kapcsolatos az alábbi film: