Ha már úgyis nemrég volt az új Alien-film hazai bemutatója, érdemes pár szóban foglalkozni egy érdekes jelenséggel, ami a meteorológiai célú radarképeken gyakran felbukkan. A jellegzetes koncentrikus körökből álló alakzatot egyes túlbuzgó UFO-hívők könnyen egy földönkívüli inváziós flotta éppen leszállni készülő űrhajójának gondolhatják, holott a magyarázat ennél kevésbé izgalmas. Jól figyeljetek, ismerkedjünk meg a bright band-del!

Elöljáróban érdemes nagyjából tisztázni, hogyan is működik a radar. A berendezés kibocsát egy adott hullámhosszú rádióhullámot, ami terjedése során „beleütközik” egy tárgyba. Erről a hullám visszaverődik, aminek egy része a vevőberendezésbe jut. A kibocsátás és a beérkezés között eltelt időből számítható ki a tárgy radartól vett távolsága.

A radar működési elve (Kép forrása: Christian Wolff)

A meteorológiában ilyen tárgyak például az esőcseppek, és a radarképeken egyebek mellett ők jelennek meg a csapadékzónáknál. Csakhogy a légkörben ritkán beszélhetünk olyan esőcseppekről, amik pályafutásukat nem hulló jégkristályokként vagy hópelyhekként kezdik. Esésük során ezek egyre melegebb légrétegeken mennek keresztül, azaz közelítenek az olvadáspontjukhoz. Ezt elérve elkezdenek megolvadni, mégpedig kívülről befelé haladva, azaz egy vízburok alakul ki rajtuk. A víz aránya egyre nő az esés folytatódásával, míg végül teljesen esőcseppeké válnak.

A csapadékelemek elhelyezkedése bright band esetén (Kép forrása: LSCAS)

A már említett bright band – fényes sáv ­– jelenség akkor lép fel, ha a hullám „belemér” egy ilyen olvadni kezdő részecskébe. Mivel a hópelyhek az esőcseppeknél jóval nagyobbnak, a radar ezeket a vízréteggel bevont részecskéket nagyméretű esőcseppnek érzékeli. A kör alakra a magyarázatot a radarantenna forgása adja, ami körbepásztázza az antenna körüli területet. A több, azonos középpontú kör pedig annak tudható be, hogy a radarantenna a forgás mellett bólintó mozgást is végez közben ­– így oldható meg, hogy több magassági réteget is végig tudjon pásztázni. Emiatt ebbe az olvadási rétegbe többször is „belemér” a radar az antenna mozgása során. A megjelenítésnél pedig élénk árnyalatokat társítanak a csapadékjelhez.

Bright band megjelenése radarképen (Kép forrása: Dr. Brad Muller)

Így lesz a landolni készülő repülő csészealjból a csapadékintenzitás becslését nehezítő, már-már impresszionista-absztrakt festményre hajazó radarkép.

Források:

http://www.radartutorial.eu/index.en.html

http://wx.db.erau.edu/faculty/mullerb/Wx365/Bright_band/bright_band.html