Süt a nap? Irány a strand vagy a kert, napágyat elő, és hadd dolgozzanak azok a festéksejtek, hogy úgy nézzünk ki, mintha bikinikatalógusból léptünk volna elő. Ugyan mi baj lehet?

Forrás: pixabay.com

Amint egy pillanatra kiderül az ég, és egy napig nincs felhő az égen, sőt, még a tavasz végét is járjuk, rögtön eláraszt mindent a nyári hangulat. Hirtelen mindenhol látni akciós repülőjegyeket, szállásokat, és e-mailekben is kezdenek bombázni minket a kozmetikai és egészségügyi termékekkel.

Ezért hát nem árt, ha felelevenítjük, miért nem szabad eszetlenül a vízpartra nyargalni, hogy órákig süttessük magunkat a napon.

Kezdjük a fizikai háttérnél. A fény az elektromágneses hullámok egy részét képezi. A látható fénynél nagyobb hullámhosszú sugárzás az infravörös, a rövidebb az ultraibolya sugárzás. Minket utóbbi érdekel egészségügyi szempontból. Az alábbi ábrán látni, hogy az UV-sugárzást háromfelé lehet venni: A, B és C. Az UVA-t szinte teljesen átereszti a légkör, ezzel nincs is baj, mert nem jelent problémát az emberi szervezetre, hacsak nem túl nagy mennyiségben éri a bőrfelületet. Az UVC nem ér le a Földfelszínre, a gondot leginkább az UVB jelenti, nem véletlenül halljuk egész nyáron a híradóban.

Az UV-sugárzás elnyelődése
Forrás: NASA

Az UVB sugárzásnak kisebb a hullámhossza, azonban az energiája nagyobb, mint a látható fényé. Ha a bőrfelületet éri, a sugárzás energiája a bőr sejtjeiben nyelődik el. Ez ingerli és szétroncsolhatja a sejteket, és a bennük lévő DNS-t, amely pedig különféle betegségek kialakulásához vezet: bőr elöregedése, napallergia, vagy a különböző bőrrákok (melanoma, basalioma, stb.).

Manapság az ózonréteg elvékonyodásáról is sokat lehet hallani/olvasni, ennek eredményeképpen több káros sugárzás éri a Földfelszínt, mint ezelőtt néhány évtizeddel. A szemre is káros hatással van, ezért bár akkoriban nem volt nagy gond, ha kisgyerek durcáskodott és nem vett fel napszemüveget, a mai rosszcsontok keressenek mást, ami miatt ellenszegülnek, és vegyék csak fel, hogy a szemüket is megvédjék az UV-sugárzástól. Ezen kívül pedig mindenki figyeljen oda, alkalmazzon fényvédő krémeket a bőrének megfelelően, a legmagasabb 50-es fokozatú (SPF = Sun Protective Factor), illetve ügyeljen az öltözködésére. Mindenkinek másfajta bőre van, más módon is hat rá a különböző fokú kitettség a napon, eltérő krémeket lehet alkalmazni.

Természetesen az embernek szüksége van a napfényre, hiszen rengeteg jótékony hatása is van, azonban mindezt mértékkel tegyük, és maradjunk napszemüveggel és naptejjel felszerelkezve az arisztotelészi arany középúton.

Szarka Csilla