Nem könnyű másfél percben összefoglalni az éghajlatváltozással kapcsolatos összes közhelyt, ferdítést és butaságot. Csütörtök este a republikánus elnökjelöltek floridai vitáján Rubio szenátornak sikerült. Legjobb eredetiben meghallgatni:

Összefoglalva a lényeg:

  1. az éghajlat mindig is változott
  2. nem lehet törvénnyel szabályozni az időjárást
  3. India és Kína úgyis szennyezni fog
  4. az éghajlatváltozás elleni küzdelem árt a gazdaságnak
  5. Flordiában azért vannak árvizek, mert egy mocsárra épült
  6. ha megállítjuk a kibocsátást, a tengerszint továbbra is emelkedni fog

A szövegben az a bravúros, hogy mind a hat állítás igaz. Tehát az éghajlatváltozás egy természetes folyamat, és különben is India és Kína tehet róla. Mindenki válassza ki azt a részt, amelyik neki tetszik. Az időjárás és éghajlat összekeverése amúgy is kötelező a hasonló nyilatkozatokban. Szerinte Flordiában azért vannak egyre gyakrabban árvizek, mert egy mocsárra épült - ettől a kijelentéstől vajon népszerűbb lesz a floridaiak körében? A "tengerszint-emelkedés, vagy akármi, ami történik" megjegyzés pedig csak a hab a tortán. Már ez sem biztos?

Minden súlyossága ellenére csak nevetni lehet azon a tényen, hogy az USA-ban 2016-ban az elnökjelöltek az ember okozta éghajlatváltozás létezéséről vitatkoznak. És Rubio szenátor még nem a legradikálisabb álláspontot képviseli.

Pedig pont Amerika az az ország, ahol a világon a legtöbbet tudnak az éghajlatváltozásról. Illetve tudhatnának, ha megkérdeznék az egyébként az ő pénzükből fizetett tudósok bármelyikét. Vagy csak egy egyszerű alaszkai lakost valamelyik gleccser lábánál.