A meteorológiai és más tudományos cikkek írása során komoly figyelmet fordítanak a cikkek formai követelményeire és az esztétikus megjelenésre, az ábrák és a képletek számozására, illetve a hivatkozások kezelésére. Ezek olyan technikai problémák amik csupán az adott kiadó elvárásaitól függnek, vagy esetleg a szerző személyiségétől.

Ám a követelményeket lehet kielégítően és lehet mondhatni művészien is teljesíteni. Felmerül tehát az igényesség kérdése. Például hogyan szedjük és tördeljük a szöveget? Lehet-e automatizálni az egyes részfolyamatokat, vagy hogyan alakíthatjuk át a cikkünket egy gombnyomásra a megfelelő formátumra?

A modern szövegszerkesztők számos elvárásnak képesek megfelelni (pl. Microsoft Word, LibreOffice Write, vagy TextEdit). Ám ezek mindössze az egyszerűbb feladatokat képesek hatékonyan megoldani. Nehéz velük szép szöveget létrehozni, de az egyszerű feladatok elvégzésére tökéletesen alkalmasak.

A hatékony cikk írás legelterjedtebb eszköze a LaTeX, amit Leslie Lamport fejlesztett ki 1985-ben. A LaTeX nem más, mint egy olyan tudományos célra megalkotott szövegszerkesztő program, ami egyszerre végzi el a szöveg szedési és tördelési feladatokat is, mindamellett, hogy bőségesen biztosít egyszerűsítési lehetőségeket komplex problémák megoldására (pl. képletek, hivatkozások, vagy ábrák esztétikus kezelése).

A LaTeX nagyjából olyan, mintha egy szövegszerkesztőt és egy programozási nyelvet egymásba gyúrtunk volna. El lehet képzelni, hogy ennek vannak előnyei és hátrányai is jó számmal. A LaTeX fájlok jobban hasonlítanak egy forráskódra, mint egy szerkesztett szövegre. Egy fordító segítségével lehet kinyerni belőlük a végleges és dizájnos formát. A LaTeX kezelését egy univerzális – több platformon azonosan működő – program, a TeXmaker teszi emészthetőbbé.

texmaker

Texmaker

A LaTeX használata első ránézésre nehéznek tűnhet. És másodikra sem könnyebb...
Az egyszerű feladatok elvégzésére nem ajánlott ezt használni, viszont aki veszi a fáradságot, hogy beletanuljon az sokkal komolyabb feladatokkal is meg fog tudni birkózni a későbbiekben.

Word_vs_LaTeX

Feladat nehézsége és ráfordított energia

Az interneten számos kezdő oktató anyag és dokumentáció is szabadon elérhető az érdeklődők számára, illetve a komolyabb problémákra is lehet megoldást találni a témához kötődő fórumokon.

A LaTeX nem csak hasznos és hatékony, hanem szép is, a szöveg jól tagolttá és könnyebben áttekinthetővé válik. A szerzőben nem azt az érzetet kelti, hogy csupán alapanyagot gyárt, amiből majd a kiadó csinál mesteri produktumot, hanem már a munka folyamat során publikáció-kész formában jelenik meg a szöveg. Ezért LaTeX-et a tudományos kiadók is erősen támogatják. A meteorológiában például az American Meteorological Society, vagy az egyik legnagyobb kiadó az Elsevier is támogatja a TeX formátumban készített igényes cikkek készítését, de még a NASA is közöl használati utasítást a LaTeX-hez.

Magyarországon egyenlőre még nem elterjedt a TeX formátum meteorológiai használata, de az egyik legnagyobb hazai szakmai folyóirat, az Időjárás hivatkozási stílusa nem hivatalos formában már elérhető.

Végezetül annyit még, hogy a LaTeX egy hosszútávon megtérülő befektetés, ami sok gondot okozat kezdetben, de később már gyerekjáték lesz vele a cikk szerkesztése. (Kivéve, hogyha táblázatokat kíván az ember kezelni vele...)