Az elmúlt évekhez hasonlóan áprilistól ismét működik a viharjelzés a Balatonon. A balatoni viharjelző szolgálat október végéig 47 fényjelzővel tájékoztatja a fürdőzőket és hajósokat az időjárási veszélyekről.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat 2005 óta meghosszabbított időtartamban április 1-től október 31-ig viharjelző szolgálatot működtet, melynek központja a Siófoki Viharjelző Obszervatórium. A szolgálatot az elő és utószezonban 12 órás váltással az Obszervatóriumból, éjszaka a budapesti központból látják el. A főszezonban éjjel-nappal Siófokról üzemeltetik a viharjelzést.

A Balatonra a hegyekből hirtelen lecsapó viharok mindig is megkeserítették a parti települések lakóinak életét. A szél által felkorbácsolt víz méteres hullámai gyakran veszélyt jelentettek az ott lakókra, fürdőzőkre, halászokra.

viharjelzés balaton meteorológia vihar
Fotó: Szekeres Levente

Statisztikai adatok alapján évről-évre egyre több hazai és külföldi turista keresi fel Magyarország egyik legnagyobb üdülőkörzetét: horgászok, üdülésre vágyók, valamint a különböző vízi sportok szerelmesei. A megnövekedett vendégszám miatt - hogy a vízi tragédiák megelőzhetőek legyenek - a múlt évszázadban vihar-előrejelzés és biztonságos viharjelzés kiépítésére került sor. Az ezredforduló óta villanócsöves fényjelző rendszer tájékoztatja az üdülőket a vihar közeledtéről. Az Európai Unióhoz való csatlakozást követően a fényjelző rendszert az EU normáknak megfelelően állították be: elsőfokú viharjelzés van érvényben, ha a fényjelző 45-öt villan percenként, ebben az esetben úszni, csónakázni csak a parttól számított 500 m-en belül engedélyezett. Másodfokú viharjelzés esetén a fényjelző percenként már 90-en villanással jelzi a vihar közeledtét, mely egyben megtiltja a vízben tartózkodást.

viharjelzés balaton meteorológia vihar
Fotó: Szekeres Levente

Az évek folyamán bővült a viharok előrejelzéséhez közvetlenül felhasználható információk köre. Fejlődtek az időjárás-előrejelző modellek, továbbá a SAFIR villám lokalizációs rendszer által nyújtott adatok révén lehetővé vált a felhőn belüli villámok nagy távolságról történő megfigyelése és azok pontos helymeghatározása is. A tó partján Balatongyörökön és Siófokon  felhőkamerát is telepítettek, melyek folyamatosan frissülő égképei az aktuális időjárási helyzetről tájékoztatják a nagyközönséget.

viharjelzés balaton meteorológia vihar
Fotó: Szabó Amanda Imola