AZ AMERIKAI METEOROLÓGIAI SZOLGÁLAT (NWS) MÁJUS 11-TŐL MÁR NEM CSUPA NAGYBETŰVEL KÜLDI EL FELHASZNÁLÓINAK AZ ELŐREJELZÉSEKET ÉS RIASZTÁSOKAT. IGEN, 2016. MÁJUS 11-TŐL.

A FELHASZNÁLÓK VÉGRE NEM ÉRZIK MAJD ÚGY, HOGY AZ IDŐJÁRÁS-JELENTÉS ÜVÖLTÖZIK VELÜK. PEDIG A HIVATALOS KÖZLEMÉNY SZERINT AZ NWS MÁR A 90-ES ÉVEK ÓTA TÖBBSZÖR JAVASOLTA A NAGYBETŰS RIASZTÁSOK ELTÖRLÉSÉT. HOGY MIÉRT NEM SIKERÜLT? MERT VOLTAK FELHASZNÁLÓK, AKIK MÉG A RÉGI GÉPTÁVÍRÓKON FOGADTÁK AZ ELŐREJELZÉSEKET. EZÉRT MÉG MOST IS MINDENKI A GÉPTÁVÍRÓK FORMÁTUMÁBAN KAPJA A SZÖVEGET. IGEN, AZ INTERNETEN IS.

időjárás-jelentés géptávíró nagybetűs időjárás-jelentés nagybetűs riasztás NWS

A GÉPTÁVÍRÓK MIATT NEM SIKERÜLT MINDMÁIG ÁTÁLLNI A KIS- ÉS NAGYBETŰK HASZNÁLATÁRA 

A kisbetűk használatát az előrejelzések készítéséhez használt AWIPS-2 rendszer (ahol az A az "advanced" szóra utal) egy szoftverfrissítése teszi lehetővé. 

Az NWS meteorológusa szerint a vegyes kis- és nagybetűs előrejelzések olvasása elsőre "szokatlannak tűnhet", de az új rendszer tesztelése során neki sikerült hozzászoknia. Szerencsére azért a nagybetűk ezután sem lesznek betiltva, a meteorológusok továbbra is használhatják őket az igazán fontos mondanivaló kiemelésére.

Természetesen az NWS látványos interaktív térképeken és számos egyéb korszerű felületen is közzéteszi az előrejelzéseit. Ezek mellett még kontrasztosabb a szöveges riasztások múlt századi formátuma.

Legyünk büszkék rá, hogy a mi magyar meteorológusaink már az internet kezdetei óta kis- és nagybetűkkel juttatják el hozzánk a meteorológiai riasztásokat.