Vasárnap reggel életbe lépett az idei téli szezon első szmogriadója, egyes állomásokon a határérték háromszorosát is meghaladó szállópor-szennyezettséggel. 15 dolog, amit mindenképpen tudnod kell hazánk egyik legtöbb áldozatot követelő környezeti veszélyforrásáról:

Budapest szmogtérképe

Budapest aktuális levegőminősége az Országos Légszenyezettségi Mérőhálózat adatai alapján (térkép: Időkép)

A tények:

  1. Budapest Európa egyik legszennyezettebb levegőjű városa, egy 2013-ban publikált Európai Uniós kutatás szerint a szállópor-szennyezettség szempontjából a vizsgált 25 európai nagyváros közül a második legrosszabb helyet foglaljuk el. Egy budapesti lakos várható élettartama másfél évvel rövidül a szállópor miatt.

  2. Az OECD 2014-ben közzétett becslése szerint Magyarországon évente körülbelül 10 000 ember hal meg a levegőszennyezettség miatt.  Ennek hozzávetőlegesen feléért felelős a közúti közlekedés.

  3. A Fővárosi Önkormányzat által közzétett 2014-es Környezeti Állapotértékelés adatai alapján a szállópor-szennyezettséghez 15-40%-ban járul hozzá a fűtés, 40%-ban a közlekedés, a többi ipari és más forrásokból származik. Az éves átlagban jelentős határon túlról érkező szennyezés szmoghelyzetek idején (éppen a gyenge szél miatt) nem jelentkezik, ilyenkor még nagyobb a helyi források aránya.

  4. Az EU által a szállóporra meghatározott határértékeket csatlakozásunk óta még egy évben sem sikerült betartanunk, emiatt kötelezettségszegési eljárás is folyik ellenünk.

Mivel enyhítheted a szmogot:

  1. Egyszerű: közösségi közlekedés. Hétfőtől gyakrabban járnak a BKK járatai.

  2. Ne fűts fával. A legtöbb háztartásban a fa mellett van gázüzemű fűtés is. A csak fával fűthető házakból meggondolandó lehet néhány napra átköltözni a rokonokhoz - saját érdekből is, hiszen a kéményből kiáramló füst ilyenkor leginkább a ház környékén telepszik meg.

  3. Ha végképp muszáj autóval menni, legalább fogjatok össze, és többen használjatok egy autót - lehetőleg a társaságban elérhető legmodernebb, legkisebb kibocsátású járművet.

  4. Hajts lassan - a gépjárművek kibocsátása erősen függ a sebesség megválasztásától, különösen autópályán. Sok országban a szmogriadó-intézkedések közé tartozik a sebességhatárok csökkentése.

  5. Akármivel is fűtesz, ilyenkor nem nagy áldozat néhány fokkal lejjebb venni a hőmérsékletet

  6. Avarégetésről nyilván szó sem lehet.

Mivel védekezhetsz:

  1. A szállópor ellen az egyszerű szájmaszkok, porszűrők, az autók légszűrői nem védenek - az ezek által kiszűrt porszemcsék az orrban úgyis fennakadnának. A tüdőn keresztül egyenesen a véráramba jutó apró szemcséket csak drága, speciális szűrőkkel lehet semlegesíteni.

  2. Kerüld a szabadban tartózkodást és a fizikai aktivitást, különösen éjszaka. A hajnali futás ilyenkor többet árt, mint amennyit használ.

  3. Szellőztess ritkábban, és lehetőleg a csúcsforgalmon kívüli nappali órákban. 

  4. Ilyenkor különösen fontos az egyéb kockázati tényezők (stressz, dohányzás, folyadékhiány, vitaminhiány stb.) mérséklése, mert ezek felerősíthetik a szmog hatásait. 

  5. Ne egyél a szabadban. Az ételre kiülepedve olyan nagyobb szemcsék is bejuthatnak a szervezetbe, amiket belélegezve az orr kiszűrne.