Az nem lehet. Addig úgyis kitalálnak valamit. Meg a természet amúgy is kiegyensúlyozza.

Ezeket mondták a bűvös 400-as számról úgy harminc éve, a történelmi világcsúcsnak számító 350 ppm-es szén-dioxid koncentráció felé közeledve. A XXI. századra esetleg várható 400 apokaliptikus víziónak számított. Olyan dolognak, amit úgysem enged megtörténni a természet. Vagy a tudomány. Vagy valaki.

CO2 szén-dioxid éghajlatváltozás klímaváltozás globális felmelegedés

Hát itt vagyunk. Most először szeptemberben sem ment 400 ppm alá a szén-dioxid koncentrációja a referenciának számító hawaii mérőállomáson. Mivel a növények most kezdik hullatni a leveleiket, ez az érték idén már nem is fog 400 alá süllyedni. És ha idén nem, jövőre még kevésbé. Emberi léptékkel mérve: soha többé.

Az érzelgősebbek belegondolhatnak abba, hogy már a levegő is más, mint nagyszüleink idejében. Hogy mióta ember él a Földön, ilyen még nem volt. Hogy míg az emberi történelem nagy része Arisztotelésztől Ferenc Józsefig 300 ppm alatt zajlott, a mai gyerekek már egy megváltoztathatatlanul 400 ppm feletti világba születnek. 

A racionálisabbak persze tudják, hogy a 400 is csak egy szám. Hasonló szám, mint a tavalyi 398, vagy a jövő évi 402. Cinikusan még azt is hozzátehetik: lesz ez még 500 is. A mostani trendek szerint harminc éven belül. Gyerekeink pedig a 600-at, 700-at is megélhetik.

De az úgysem lehet. Addig biztosan kitalálnak valamit.