A vakáció közeledtével, egyre aktuálisabbá válik a kérdés, hiszen már most elkezdhetjük tervezni az üdülés időpontját. Sokan már most is kíváncsiak arra, hogy milyen időjárás várható nyáron, és folyamatosan figyelemmel is kísérik a különböző meteorológiai portálokon található hosszútávú előrejelzéseket. Sajnos, jelenleg a világon nincs olyan pontos számítási módszer, amivel 15 vagy 30 napra esetleg ennél is hosszabb időszakra megbízható előrejelzést lehetne adni. Mégis a legfontosabb információ, amit mindig szeretnénk tudni, hogy mikorra is tervezzük nyaralást? Milyen idő várható az elkövetkezendő nyári hónapokban?


Sajnos csak 3-5 napra lehet előre kellő pontosságú előrejelzést készíteni, viszont ettől hosszabb időszakra már kevésbé megbízhatóan lehet megmondani, hogy milyen időjárás várható hiszen minél távolabbra nézünk előre, annál kisebb a beválás. A hosszútávú előrejelzésekhez a valószínűségi előrejelzéseket használják a meteorológusok. Az alábbi fáklya diagramon láthatjuk a csapadék (alsó) és a 850hPa-os hőmérséklet (felső) változását Budapestre vonatkozóan. A görbék különböző előrejelzéseket ábrázolnak. Megfigyelhető, hogy az adott időszak elején a görbék megegyeznek, viszont, ha időben előre megnézzük, akkor egyre jobban széttartanak, tehát az időszak vége felé már nagyobb bizonytalansággal lehet előrejelezni a hőmérsékletet és a csapadékmennyiséget.  

(Forrás:http://www.wetterzentrale.de/topkarten/fsavnmgeur.html)

Hetekkel, hónapokkal előre sajnos nem lehet megmondani milyen idő várható, csak a rövidtávú előrejelzésekre tudunk alapozni. A hosszútávú időjárás előrejelzések esetében nem lehet pontos értékeket megadni. A 30 napos előrejelzések során csak a várható tendenciák állapíthatók meg, hogy az adott időszakban melegebb vagy hűvösebb időre van-e kilátás. Ha most megnéznénk, hogy milyen idő lenne például június 12-én, majd közvetlen előtte 3 nappal is megfigyelnénk, akkor valószínű, hogy eltérő eredményeket kapnánk. Nyilván ennek az az oka, hogy időben előrehaladva nagyobb lesz az előrejelzések bizonytalansága.

Ha megnézzük az éghajlati statisztikákat is, akkor ezek alapján érdemes a nyaralást július végén illetve augusztus első felében tervezni. A sokéves átlagos havi középhőmérsékleti értékek alapján megállapítható, hogy a legmelegebb hónap a július és napsütéses órák száma is ebben az időszakban a legmagasabb. Természetesen a meleg, nyárias időjárás esetén a megnövekvő gomolyfelhőzetből a záporok, zivatarok kialakulásának esélye is nagyobb lehet.