Pünkösd közeledtével ismét sok ember számára lehetőség nyílik, hogy egy hosszúhétvége során pihenjék ki a tavaszi fáradalmakat. Erre tökéletes lehetőséget kínál a Balaton, ahol április elsejével már megkezdődött a tavi viharjelzés. A tó vizének hőmérséklete a hét utolsó napján (05.17.) már megközelítette a 19 fokot, ami a bátrabbak számára már nem jelenthet akadályt. Az előttünk álló hét első félében a hőmérséklet maximumértékei elérhetik a 31 fokot is, így a tó melegedése várható. A hét második felétől kisebb lehűlés jön, elszórtan előfordulnak majd záporok, zivatarok és a borult égbolt lesz inkább jellemző a Balaton térségében is. A hétvégén azonban már újra 20 fok feletti hőmérsékleteket mérhetünk, habár még akkor is számíthatunk néhol záporra, zivatarra és heves légmozgásra, amiről tájékozódhatunk, ha rendszeresen figyeljük a Balaton partján villogó mintegy 45 jelzőlámpát. De mit is jelentenek a fények?

A jelzések az Európai Unió szabályainak megfelelően működnek két fokozatban a tó három külön medencéjére vonatkozóan: a nyugati medencében, mely a Badacsony-Fonyód vonalig húzódik, a középső medencében, mely a Tihanyi-félszigetig tart és a keleti medencében.

http://www.balatontipp.hu/index.php?p=strandok&uid=27

Ha nem látunk villogó jelzéseket, akkor az elkövetkező időben a szél nem haladja meg a 40 km/órát és várhatóan semmilyen időjárási körülmény nem zavarja a strandolókat és csónakázókat. Azonban első fokú viharjelzés esetén a szél várhatóan erősödik, meghaladhatja a 45 km/órát. Ekkor percenként 45 villanást észlelhetünk és a tó felszínén közepes és nagyobb hullámokat. Ilyenkor fürdeni, vízibiciklizni vagy más fürdőeszközzel a vízben tartózkodni csupán a kijelölt bójákon belül szabad. Másodfokú viharjelzésnél már percenként 90 villanás figyelmeztet arra, hogy 60 km/óra feletti széllökésekre számíthatunk és valamely veszélyes időjárási jelenségre. Ekkor találkozhatunk tarajos hullámokkal vagy akár a porzó víz jelenségével. Ilyenkor már a part közelében is tilos fürdeni és csónakkal vagy más eszközzel a vízre menni. 

http://www.balatontipp.hu/index.php?p=strandok&uid=27

Ha valaki a hosszúhétvége során mégis belemerészkedne a 19 fokos magyar tengerbe, mindenképpen tartsa szem előtt az esetleges figyelmeztető jelzéseket.