Melyikünk nem álmodozott gyerekkorában arról, hogy felnőve valamilyen különleges, fontos, esetleg veszélyes hivatást űz majd? Szinte minden gyermek életében van olyan időszak, amikor űrhajós, pilóta, katona, vagy éppen paleontológus szeretne lenni. Esetleg meteorológus. Sokszor aztán a valóság felülírja a vágyakat, de ennek nem kell szükségképpen így lennie. Mutatjuk is, hogyan válhat bárki a klímaváltozás, a szupercellák vagy éppen az antarktiszi jégfuratok avatott szakértőjévé.

Klímaváltozás...
(Forrás: http://blogs.telegraph.co.uk)

Szupercella... 
(Forrás: http://www.dailymail.co.uk)

Antarktiszi jégfuratok...
(Forrás: http://www.thenakedscientists.com)

0. lépés

Természettudományos, földrajzi-meteorológiai érdeklődés. Itt hívnánk fel a figyelmet, hogy nem árt az angol nyelv minél alaposabban elsajátítása (érettségire legalább egy középfokú nyelvvizsga). Egyrészt a tudomány nyelve az angol. Másrészt nyelvvizsga nélkül nincs diploma. Harmadrészt a nyelvvizsga pluszpontot jelent a felvételin. Negyedrészt pedig ezt mindenki tanulja az iskolában és a csapból is folyik. Nem lehet megúszni.

1. lépés

Az általános iskola jó eredményekkel történő elvégzése.

2. lépés

Továbbtanulás (reálos) gimnáziumban. (Zárójelben jegyzem meg, hogy van aki művészeti szakközépből jött és így is elvégezte az egyetemet. Jelen sorok írója német tagozatos osztályba járt 10 évig. Éppen ezért tapasztalatból tudja, hogy nagyban megkönnyíti az egyetemi tanulmányokat, ha jó természettudományos alapokkal hagyjuk el a középiskolát.)

3. lépés

10. osztály végén fakultációválasztás. A matek mindenképpen javasolt, mellé pedig fizika, kémia, földrajz vagy informatika, ebben a sorrendben.

4. lépés

Felvételi jelentkezés az alábbi alapszakok valamelyikére:

Debreceni Egyetem földtudományi alapszak

Eötvös Loránd Tudományegyetem (ELTE) földtudományi alapszak

ELTE fizika alapszak

ELTE környezettudományi alapszakok

5. lépés

Érettségi vizsga öt tárgyból. A kötelezőkön (magyar, matek, töri, nyelv) túl fizikából vagy földrajzból vagy kémiából vagy biológiából vagy informatikából. Egyelőre nem kérnek emelt szintű érettségit, de 2020-tól mindenhová kötelező lesz legalább egy emelt szinten letett vizsga. Viszont a pluszpontok miatt már most is érdemes legalább egy emelt vizsgát tenni.

6. lépés

Rendszeres és szorgos tanulás már az első évben is :) A második félév végén szakirányválasztáskor meteorológiára kell jelentkezni.

7. lépés

Jelentkezés meteorológus mesterszakra (ez az országban csak az ELTÉ-n található). Közben az alapszak elvégzése, szakdolgozat elkészítése, záróvizsga teljesítése.

8. lépés

Mesterszakos felvételin remekelni, felvételt nyerni.

9. lépés

A mesterszak. Jönnek az igazán izgalmas és érdekes szakmai tantárgyak, az utolsó két év jutalom a kezdeti nehézségekért! A végén ismét diplomamunka, államvizsga.

+1. lépés

A diploma kézhezvétele ünnepélyes keretek között. Felsóhajtás. Öröm. Megkönnyebbülés. OKLEVELES METEOROLÓGUS LETTEM! :)

(Forrás: http://www.feedingourlives.com)

Megérte a fáradtságot, ugye? :)