Tehették fel a kérdést sokan akár Budapesten, akár az ország más területén 2016. február 29-én. Hiszen esett az eső, ami általában inkább le szokta mosni a kocsikat. Ezúttal azonban éppen ennek volt köszönhető a szennyeződés.

Sokaknak lett délutánra "párducmintás" az autója Budapesten (a szerző fényképe)

Történt ugyanis, hogy február 27-én egy mediterrán ciklon alakult ki a Földközi-tenger medencéjében. A ciklont igen erős szél jellemezte a térségben, a hidegfrontja pedig messze délre nyúlva a Szahara északi része fölé is elért. Ez az erős széllel együtt homokviharokat idézett elő a térségben, a felkavart homok viszonylag nagy része pedig bekerült a légkör magasabb rétegeibe is. Itt a ciklon hidegfrontja mentén, illetve az előtt a magassági áramlás észak, északkelet felé sodorta a homokfelhőt, át a Földközi-tengeren. A homok a tenger feletti páradús légtömegbe érve aztán elősegítette a felhő- és csapadékképződést. Ehhez mindig szükségesek kisebb szilárd szennyezőanyagok, mint pl. a koromszemcsék, jelen esetben viszont a homok megnövelte a jelen lévő szemcsék számát, így jóval intenzívebbek lehettek ezek a folyamatok.

Mindezt kitűnően szemléleti a február 29-én délután készült látható tartományú műholdkép is. Ezen a Földközi-tenger déli, derült része felett megfigyelhető a légkörben utazó homok, az északabbi részeken pedig már maga a képződő felhőzet is.

A Terra /Modis/ műhold felvétele február 29-én (forrás: NASA)

Ezt a homokot mosta ki a légkörből a ciklon hidegfrontjának csapadéka, mely 29-én hazánkat is elérte. A legtöbb hasonló esetben a por nagy része már azelőtt kimosódik, hogy a csapadék elérné Magyarországot. Ezúttal azonban olyan nagy koncentrációban volt jelen a felhőzetben, hogy szokatlanul nagy mennyiségben lehetett látni, miután megszűnt az eső, és felszáradt a víz.

Ahol még találtunk vízcseppeket délután, megfigyelhettük bennük a sárgás színű homokot.

Homoktartalmú vízcseppek (a szerző fényképe)

Más esetben már csak a lerakódott homok látszott, lépten-nyomon a városban.

Homokos vízcseppek nyoma egy korláton...

... és egy padon (a szerző saját fényképei)

Budapest térségében azonban napközben nem volt sok eső, valamint a korábbi műholdkép tanúsága alapján még volt utánpótlása a homoknak, így feltehetőleg maradt belőle bőven a légkörben is. Ezt megerősíti, hogy a naplemente is az ilyenkor megszokott módon narancssárgás, pasztelles színezetű volt Budapesten.

Napnyugta körüli színek (a szerző saját fényképe)