Önben is felmerült már a kérdés, hogy „melyik előrejelző honlapot nézzem a sok közül, mikor mindegyik mást mond?”

Az ilyen és ehhez hasonló kérdések egyre sűrűsödnek a nyár közeledtével, ahogy igyekezünk előre tervezni az utazásokat, nyaralásokat. Természetesen jó lenne minimum egy hónappal előre tudni, hogy strandidő lesz-e, vagy egy hetes eső érkezik éppen akkor, amikor tervezünk leugrani a Balcsira.

kép forrása: www.radionowhere.org.uk

A héten többen is felkerestek, hogy ajánljak nekik igazán megbízható internetes oldalt, amit nézhetnek, ha tudni akarják milyen lesz holnap vagy 1-2 hét múlva az időjárás. Az ajánlás a következő.

Első és legfontosabb sajnálatos tény, amivel szembe kell néznünk:

A tudomány mai állása szerint 10 napnál (de inkább 5-7 napnál) hosszabb távú megbízható időjárás előrejelzés nem készíthető. Ennek okáról itt olvashatunk bővebben. Természetesen ez a tény sokakat nem akadályoz meg abban, hogy ezt mégis megtegyék.

Így az első támpont, a milyen oldalt nézzünk, kérdéssel kapcsolatban: Olyat, ahol NINCS 10 napnál hosszabb távú előrejelzés. Vagy ha nézünk is ilyet, hagyjuk figyelmen kívül a 10 napnál távolabbi felhőcskéket és napocskákat, mert csak kicsit jobb valószínűséggel fognak beválni, mint ha az ötös lottó heti nyerőszámait jeleznénk előre.

Ajánlanék is két oldalt ahol garantáltan csak 10 napos vagy annál rövidebb időszakra találhatunk előrejelzést. Az egyik az Országos Meteorológiai Szolgálat honlapja, a másik pedig a metnet.hu oldal.

A másik lényeges dolog, amit ne feledjünk. Az előrejelzések, – mint már több bejegyzésben olvashattuk korábban – még holnapra is, csak bizonyos beválási valószínűség mellett érvényesek. Ez a valószínűség időjárási helyzet és az adott naptól való távolság függvényében változik. Általában 5 nap után kezd erősen csökkenni, 10 nap után pedig már legtöbb esetben jobb, ha nem veszünk készpénznek semmit.  

Ne feledjük azt sem, hogy attól, hogy van felhőcske és esőcseppek egy ikonon, még nem biztos, hogy beáll az ősz, lehet hogy csak futó nyári záporról van szó egy olyan napon, amikor egyébként strandidő van. A lényeges fogalmakról itt olvashattak korábban összefoglalót.

Szóval, a lényeg összefoglalva, ne higgyen el 10 napnál távolabbi időpontra szóló előrejelzést. Alaposan értelmezze az ikonok valódi jelentését, ha csak azokra szeretne hagyatkozni. És végül, ne higgye, hogy bárki meg fogja tudni mondani, hogy 1-2 hónap múlva adott időpontban menjen-e nyaralni, tartson-e esküvőt vagy kertipartit.

Készítsen Ön is előrejelzést!

Néhány gondolat és tipp azok számára, akik úgy gondolják, nem hisznek senkinek és szeretnének saját maguk előrejelzést készíteni.

A meteorológusok elsősorban numerikus időjárás előrejelző számítógépes modellek eredményeit használják az előrejelzéseik készítéséhez, másodsorban pedig a tapasztalatukat.

Európában használatos globális hidrosztatikus modellek (ez nagyjából azt jelenti, hogy az egyenletekben a vertikális mozgásokat elhanyagolják) a GFS és az ECMWF, kisebb skálájú folyamatok előrejelzése esetében azonban a nem hidrosztatikus (vertikális mozgásokat nem elhanyagoló) modellek használata ajánlott, melyek a globális modellekből nyert peremfeltételek segítségével számítják egy adott kisebb terület időjárását (WRF, AROME).

Ezek közül a GFS-modell eredményei ingyenesen hozzáférhetőek teljes formában az interneten. Azonban, hogy ne kelljen a nyers adatok feldolgozásával bajlódjuk, a modellek eredményeit megjelenítve megtalálhatjuk európai kivágatban a wetter3 vagy a wetterzentrale oldalakon (ez hasznos lehet Európán belüli nyaralások előtt is, ha csomagoláskor el akarjuk dönteni, hogy hány darab vastag pulcsit tegyünk be). Mielőtt belekezdünk az előrejelzésbe érdemes végigböngészni az elérhető paramétereket és tájékozódni felőlük az interneten, hogy melyik mire jó.

A GFS-modell eredményeit magyarországi kivágatban a metnet.hu vagy a szupercella.hu oldalakon találhatjuk.

Amit feltétlen tudni érdemes még, hogy ha záporos, zivataros időszak van, akkor semmiképpen ne a globális modellek eredményeire támaszkodjuk, ha tudni akarjuk, megázunk-e. Hiszen ezek a modellek, mint említettük elhanyagolják a függőleges irányú mozgásokat, márpedig zápor, zivatart létrejöttekor ez a legfontosabb tényező.

Természetesen az Országos Meteorológiai Szolgálat előrejelzésével nemigen vehetjük fel a versenyt, hiszen az ingyen elérhető modell eredményekből származó információ csak töredéke annak, amivel a Szolgálatnál dolgoznak, ezen kívül a szakmai tapasztalat sem jön egyik percről a másikra, viszont egyéb előrejelző oldalakkal nyugodtan versenyezhetünk.

Ha pedig valaki egészen belejön és úgy érzi, hogy lassan már jobb, mint a meteorológusok, akkor irány a metnet.hu előrejelzési versenye, ahol amatőr és diplomás előrejelző meteorológusokkal mérheti össze előrejelző tudását bárki.

100%-osan beváló előrejelzést soha, senki nem fog tudni készíteni!