Miközben az élet visszatér a rendes kerékvágásba, New York kormányzója és polgármestere egymást túllicitálva magyarázza, hogy ez volt a helyes döntés, és még mindig jobb az elővigyázatosság, mint ha most halottakról és sebesültekről kellene beszélniük. Nehéz lenne vitatni, hogy igazuk van. Azért megy az egymásra mutogatás is, de Blasio például állítja, hogy neki semmi köze nem volt a metró leállításához. 


"Én nem kritizálom az időjárás-előrejelzést." - mondja Cuomo. Nem lennénk most a helyében.

Ez persze nem hatja meg a média képviselőit, akik nem kímélik a politikusokat. Olyannyira, hogy már a rossz előrejelzést is rajtuk kérik számon. Nem vicc, olvassák el ezt a cikket. Eddig úgy néz ki, hogy a polgármester és a kormányzó közül az utóbbi viszi el a balhét. A "tökös" Cuomonak amúgy sincsenek könnyű napjai, mióta múlt héten korrupció vádjával letartóztatták a szóvivőjét, és az oktatási reformjai sem éppen népszerűek. Pont kapóra jött volna neki a hóvihar, de ezúttal nem volt szerencséje. Pedig nem akárkiről van szó, Andrew Cuomonak már az apja is New York kormányzója volt, ő maga pedig olyan történelmi intézkedésekről vált híressé, mint az azonos neműek házasságának engedélyezése vagy a fegyvertartás példátlan szigorítása. Az időjárási veszélyeket mindig nagyon komolyan vette, tavaly egy hasonló hóvihar kapcsán például azzal adott remek témát a mémgyárosoknak, hogy a lezárt utakon a diákoknak kötelező volt iskolába menniük. A sors iróniája, hogy Cuomo tavalyi újraválasztásában nagy szerepe volt a 2012-es Sandy hurrikán során tapasztalt kemény fellépésének - bár a védekezési pénzek elosztása ott sem volt konfliktusmentes. Most is azzal próbálja menteni a menthetőt, hogy a meteorológiai infrastruktúra további fejlesztését szorgalmazza. Sajnos még az éghajlatváltozást is sikerült belekevernie a dologba, úgyhogy a klímavédelem terén is elkönyvelhetünk egy nagy öngólt.

Az internetes humorgyár ezúttal sem pihen.

A meteorológusokról mindeközben a média meglepően gyorsan elfelejtkezett, az a néhány kósza megjegyzés, miszerint "Bob Dylan is jobb előrejelzést készítene ezeknél", már-már dicséretnek vehető. Ez persze nem sokat javít azon, ami már megtörtént: a meteorológusoknak és a katasztrófavédelemnek sikerült pont azt a politikust lejáratniuk, aki vakon bízott bennük, és hajlandó volt pusztán meteorológiai előrejelzés alapján leállíttatni a New York-i metrót. Megnézhetik, mikor lesz ilyen legközelebb. Ki tudja, hány emberélet múlik ezen az elveszett bizalmon a következő alkalommal. És sajnos nem csak New Yorkban, mert ezek a képek most Amerika és a világ összes politikusának a fejébe beleégnek. Nagy kár ezért.