A mai világban, amikor a tudomány és a számítástechnika hatalmas fejlődésen van túl, a meteorológusok egyre pontosabb előrejelzéseket tudnak adni a várható időjárásról. Rengeteg modell, számítás és persze a meteorológus tapasztalata, ami hozzájárul a sikeres előrejelzés elkészítéséhez. Azonban érdemes feltenni a kérdést, hogy régebben, amikor még nem volt ennyi modell és ennyi csatorna sem, mely az emberek tájékozódását segítette, honnan tudták, hogy milyen idő várható másnap. Az emberek leleményességgel és megfigyelésekkel próbálták megjósolni a másnapi vagy akár a következő évi idősjárást. Ezen népi hiedelmek közül mutatok be párat.

Luca napjához, december 13-hoz rengeteg népi hiedelem és hagyomány kapcsolódik. De most nézzük mit kell tennie annak, aki a népi hagyomány szerint egész évre szeretné tudni, hogy hogyan alakul az időjárás. Ettől a naptól kezdve december 24-ig felkell jegyezni minden nap, hogy borús, napos, párás, száraz, esős, hidegebb vagy melegebb volt az idő. A feljegyzett napok egy-egy hónapot jelölnek, tehát a december 13-ia a januárt, 14-ie a februárt és így tovább. Én nem készítettem el ezt a naptárat, de nagyon kíváncsi voltam, hogy így utólag mennyire vált be ez az előrejelzés. Így némi csalással, archív adatok megnézésével (metnet.hu) próbáltam létrehozni egy ’ál Luca-naptárat’. Kiválasztottam egy települést, Kiskunhalast és megnéztem a minimum és maximum hőmérsékletek alakulását és, hogy volt-e csapadék. December 13-án az évszakhoz képest meleg idő volt, -0,4  ̊ C-os  minimumot és 11 ̊ C maximumot mértek. Másnap tovább enyhült az idő, a minimum hőmérséklet jóval fagypont fölött volt (5,9  ̊ C) és a maximum hőmérséklet két fokot emelkedett. 15-én pár fokkal lehűlt a levegő, de még mindig az ekkor várható időjárásnál kellemesebb idő volt. December 16-ia eseménydúsabb napnak ígérkezett. Bár a minimum (4,5 ̊ C) és maximum (9,0 ̊ C) hőmérsékletek nem nagyon mutattak változást, a négy nap közül csak ekkor volt csapadék és köd is. Ezt követően megnéztem, hogy az elmúlt hónapokban miként alakult az időjárás. Január az évszakhoz képest enyhe volt, a hónap első napjaiban volt csak téli hideg, tehát ez megegyezik a jóslattal, azonban eltérés, hogy az eddigi hónapok közül ekkor hullott a legtöbb csapadék (80 mm). Februárban valamelyest tovább enyhült az idő és csapadék is kevesebb hullott mint előző hónapban (27,8 mm). A márciusi időjárást változatos volt, a hónap végére megérkezett a tavasz, de minimum hőmérsékletek gyakran maradtak fagypont alatt. Tehát elmondhatjuk, hogy eddig részben bevált, amit a Luca-naptár jósolt. Persze némi szubjektivitást igényel mind a naptár, mind az adatok értelmezése. A naptár szerint az április igazán izgalmakkal teli hónapnak ígérkezik, de ez még a jövő zenéje.

Luca napjához egy másik, időjárást megjósoló szokás is tartozik. Ez nem más, mint a hagymakalendárium készítés, melynek segítségével megtudhatjuk, hogy melyik évszak lesz csapadékos és melyik nem. Elkészítése nagyon egyszerű, egy fej vöröshagymát 12 darab lemezre szedünk szét, majd mindegyikre teszünk egy kis sót. A lemezek az év 12 hónapját szimbolizálják. Általában egy éjszakát szoktak várni, majd megnézik, hogy mely szeleteken olvadt fel a só. Amelyeken ez megtörtént azok a hónapok várhatóan csapadékosak lesznek. Bizonyos területeken nem december 13-án, hanem az év utolsó napján készítik el. 

Hagymakalendárium készítés

(forrás: http://nepszokasok.blogspot.hu/2011/11/hagymakalendarium.html)

Hagymakalendárium

(forrás: http://www.szekelyhon.ro/magazin/a-hagymakalendarium-ez-evi-elorejelzese)

A népi időjóslásban nem csak Luca napjához kapcsolódnak hiedelmek. Tengernyi olyan dátumot lehet felsorolni, amelyhez tartozik valamilyen népi megfigyelés. A teljesség igénye nélkül néhány a közelmúltból:

Március 10-ei időjárás megmutatja, hogy milyen lesz a következő negyven napban. Ekkor kellemes, napos idő volt. Eddig elmondhatjuk, hogy részben igaz volt, de több csapadékos nap is volt.

Március 15-én gyakran várható csapadék. 2015-ben az ország nagy részén csapadékmentes volt ez a nap.

Talán az egyik legismertebb dátum március 18, miszerint Sándor, József, Benedek zsákban hozzák a meleget.  Ezen a napon a hegyvidéki területeket kivéve, mindenhol 10  ̊ C felett alakultak a napi maximum hőmérsékletek.

Sándor, József, Benedek zsákban hozzák a meleget

(forrás: http://blog.xfree.hu/myblog.tvn?n=menusgabor&pid=62251)

Benedek napján (március 21.) ha megdörren az ég, akkor az elkövetkezendő 40 napban szárazság várható. Ezen a napon kellemes, csapadék mentes idő volt. Eddig bevált az előrejelzés, hiszen az azóta eltelt időszakban több napon is esett az eső.

Ha nem hosszú távú előrejelzést szeretnénk készíteni, hanem a közeljövő időjárását szeretnénk megtudni, akkor nagyon jó módszer, ha megfigyeljük az állatok viselkedését. Ugyanis több állatfajt illethetnénk a „meteorológus állat” jelzővel. Természettudósok  is igazolták, hogy egyes állatok megérzik, ha változni fog az időjárás, vagy ha esni fog az eső.

Akinek van kutyája biztos tapasztalta, hogy a kutya pár órával egy zivatar érkezése előtt már jelzi, hogy mi fog történni.

A fecskék is megtudják jósolni az esőt, a népi mondás szerint, ha alacsonyan szállnak. Ennek van egy tudományos magyarázata is. Mivel az eső előtt párás, nagy nyomású levegő a jellemző, ez a rovarokat a felszín közelébe kényszeríti, így a velük táplálkozó fecskék is alacsonyan fognak szállni.

(forrás: http://madaras.network.hu/kepek/madar_kepek/fecske-005)

Esős időt jelez az is, ha a szamarak ordítanak és a fülüket rázzák, ha a békák hangosan brekegnek, vagy ha a kakasok napnyugta után is kukorékolnak.

(forrás: http://zsuzsaalkot.lapunk.hu/?modul=oldal&tartalom=1179307)

(forrás: http://www.erdekesvilag.hu/a-nap-kepe-esernyos-beka/)

Ezzel szemben napos idő várható, ha a szúnyogok magasan repkednek, vagy a levelibékák kiemelkedő helyre másznak.

Úgy gondolom, hogy nem szabad elfeledkeznünk ezekről az időjárást megjósoló népi módszerekről hiszen nagy múltra tekintenek vissza (Luca-naptár már az 1600-as években is létezett) és ahogy láttuk némelyik be is vált. Mindazonáltal a mai meteorológiai előrejelzések minősége és pontossága nem kérdőjelezhető meg. És ha valamilyen fontos dologban kell döntenünk (például aratás, vetés) vagy csak abban, hogy vigyünk-e magunkkal esernyőt, akkor jobb, ha a meteorológusnak hiszünk.