Május első hetében csapadékos, zivatartevékenységben gazdag időjárás köszöntött ránk. Ennek köszönhetően többfelé már az első héten leesett a májusi átlagos csapadék, sőt, helyenként akár 24 óra alatt is összegyűlt az átlagos havi 55-60 mm.

A május első hetében tapasztalt változékony, zivatarokkal tarkított időjárás okozója egy, a kezdetben a Kárpát-medencétől nyugatra elhelyezkedő, lassan kelet felé mozgó magassági hideglégörvény volt. A hidegörvényt egy 4-5 km-es magasságban elhelyezkedő, több száz, esetenként ezer kilométer átmérőjű örvényként kell elképzelni, ami örvénylő mozgása miatt nagytávolságról szívja magába a légkör alsóbb rétegeiből a levegőt. Az örvény a hét folyamán lassan közelített a Kárpát-medencéhez, kettészakadt, és a két új örvény áramlási rendszerének kölcsönhatásaként száraz és nedves légtömegek felváltva érkeztek fölénk. A hideglégörvény sajátossága, hogy a magasban elhelyezkedő nagyon hideg és a felszínközeli melegebb levegő között nagy hőmérsékletkülönbség lép fel, aminek hatására a légkör labilizálódik. Ennek köszönhetően heves záporok és zivatarok alakultak ki hazánkban, melyek esetenként 50-60 mm csapadékot és gyakran nagymennyiségű, akár a károkat okozó 2 cm-es átmérőt is meghaladó jeget adtak. Azonban a szélsőséges időjárás jellemzésére talán a múlt heti tornádók a legjobb példák, melyekről az idokep.hu észlelői számoltak be. A május 3.-n Báta mellett észlelt tornádó kialakulásáról az alábbi linkre kattintva tudhat meg többet: https://www.idokep.hu/hirek/tornado-volt-batan, míg a szombaton és vasárnap lencsevégre kapott tornádókról és tubákról itt talál felvételeket: https://www.idokep.hu/hirek/tuba-volt-szolnok-felett, https://www.idokep.hu/hirek/megis-tornado-volt.

A legnagyobb károkat azonban a hirtelen lehulló nagymennyiségű csapadék okozta. Az MTI tudósítása szerint szerdán a Pest megyei Nagykáta és Szigetszentmiklós térségében a hirtelen lezúduló eső okozott gondokat, míg Mogyoródon egyes pincékben méteres magasságokban állt a víz. Május 7.-n Borsod-Abaúj-Zemplén megyében Mezőkövesden és Aggteleken pincéket és garázsokat öntött el a csapadékvíz. A térségben a körülbelül félórás zivatartevékenység alatt közel a teljes szokásos májusi csapadékmennyiség lehullott. A lenti ábrán néhány csapadékmérő állomás heti csapadékösszegét találja.

Az adatok forrása az Országos Meteorológiai Szolgálat napijelentés kiadványa http://www.met.hu/idojaras/aktualis_idojaras/napijelentes/

 

Az ábra csalóka, mert csak a napijelentés kiadványban szerepelő mérőállomások heti összegzett adatai vannak megjelenítve, azonban ha a zivatar csak pár kilométerrel is a mérőállomás mellett halad el, akkor a csapadéktevékenysége nem kerül detektálásra, pontosabban csak a radaros és más távérzékelési mérésekből lehet következtetni a lehullott csapadék összegére és intenzitására. A csapadéknak ez, a gyakorlatilag pontról pontra való változása gyakori oka a meteorológiai előrejelzések és az emberek által tapasztalt időjárás közötti eltéréseknek.