"A meteorológusok záporokról, zivatarokról beszéltek, pedig felhő sincs az égen!" – hangzik el a mondat gyakran egy nyári napon az utcán sétáló ember szájából. Az előrejelzés egy adott helyszínre és időpontra sokszor rendkívül nehéz, hiszen a légkör rendkívül érzékeny akár a kis változásokra is. Most eljött az idő, hogy bárki kipróbálhassa magát meteorológusként! 

Az Eötvös Loránd Tudományegyetemen már többéves hagyományokra tekint vissza az úgynevezett Előrejelzési Vetélkedő, melynek keretein belül néhány mesterszakos meteorológus hallgatóval együttműködve minden félévben időjárás-előrejelző verseny kerül megrendezésre a hallgatók számára. Az ELTE Meteorológiai Tanszéke és a Magyar Természettudományi Társulat közös szervezésével március 17-től egy olyan előrejelzési vetélkedő veszi kezdetét, amely során bárki kipróbálhatja majd az előrejelzés nehézségeit. A verseny elsősorban a középiskolások számára szólna – ezzel a tapasztalatszerzéssel is segítve természettudományos fejlődésüket –, de az általános iskolások, az oktatók és egyéb érdeklődők is részt vehetnek a vetélkedőn. Az előrejelzés alkalmával előre megadott helyszínre és időpontra lehet majd elküldeni a tippsorokat. A tippeket mindig az előre megadott időpont előtt 24 órával lehet legkésőbb leadni. Ez az időpont az első sorozatban mindig kedd 14 óra lesz, tehát szerda 14 órára lehet elkészíteni majd az előrejelzéseket. A fordulók két hetente kerülnek megrendezésre különböző helyszíneken. Az egyes fordulók során ellátogat a verseny Budapest, Siófok, Pécs, Szeged, Miskolc és Debrecen meteorológiai állomásaira. A 6 forduló után lesznek majd összesített végeredmények, és a legjobban teljesítő személyek jutalomban részesülnek. Az aktuális forduló eredményének értékelése rendszerint csütörtökön történik majd.

A vetélkedőnek a hivatalos oldalán  keresztül – http://ozone.elte.hu/fcrace – lehet a tippeket leadni és innen értesülhet mindenki az eredményekről is. Érdemes kezdetben a szabályokat kellő körültekintéssel áttanulmányozni, és felhasználni a weboldalon található segítségeket. Az előrejelzés során 9 értéket vagy kategóriát kell megadni a másnapi időjárással kapcsolatban. A tippelő feladata előrejelezni a szerdai nap folyamán mérendő legalacsonyabb és legmagasabb hőmérséklet értékét, az adott időpontra vonatkozó hőmérséklet és légnyomás értékét, a felhőzet, a szélsebesség és a jelenidő (köd, eső, havazás stb.) kategóriáját, a szél irányát és a másnap reggelig számítandó 24 órás csapadékhullás tényét. A meteorológiai állapothatározókkal kapcsolatos tudnivalók és pontozásuk a honlapon a Szabályok és a Segíség az előrejelzéshez menüpont alatt érhetők el. Az internet elterjedésének köszönhetően ma már mindenki hozzáférhet meteorológiai adatokhoz, ezekhez szintén található segítség, illetve linkgyűjtemény a honlapon! 

      Az időjárás függvényében lesznek könnyebben előrejelezhető helyzetek, de adódhatnak jóval kiszámíthatatlanabb értékekkel rendelkező fordulók is. A természettudományok iránt érdeklődőknek érdemes kipróbálni, ugyanis hasznos gyakorlati tapasztalatszerzés. Minden érdeklődőt szeretettel várunk! A résztvevőknek sok sikert kívánunk!