10 dolog, mielőtt szidni kezded a meteorológusokat.


1.: Az időjárás nem meglepetésszerű!

Váratlan időjárási esemény nincs, csak jól előrejelzett vagy rosszul előrejelzett. Ha meglepetésként ér az időjárás, akkor vagy nem néztél előrejelzést, vagy rosszul értelmezted az előrejelzést, vagy rossz volt az előrejelzés.

2.: Az indiánoknak 20 szavuk van az esőre, nekünk 2 képünk

Egy ábrával nem lehet egy egész nap, vagy az egész ország időjárását leírni. Az "esős" piktogram jelenthet egész napos országos esőt ugyanúgy, mint délután kialakuló futó záporokat. Mindig olvasd el a szöveges előrejelzést, hogy képet kapj az időjárás idő- és térbeli alakulásáról!

3.: Nézd a radarképet!

Meglepően kevesen tudnak a radarkép létezéséről! 15 perces felbontással követhető, hogy épp most hol esik és merre mozog a csapadék. A "fog-e esni a következő 1 órában" kérdésekre így bárki választ kaphat. Akinek ezek után elázik a kerti partija, az csak magára vessen!
(A radarkép ingyenesen elérhető itt és itt, illetve okostelefonon is).

4.: A tömör információk félrevezetőek!

Ne elégedj meg az újságok szalagcímeivel! A "hétvégén esni fog" kifejezés jelenthet tavaszias, változékony kirándulóidőt záporokkal tarkítva, vagy folyamatos áztató esőt is.
Az "itt a tél" hírek általában már a talajmenti fagyok megjelenésekor napvilágot látnak, pedig napközben akkor még 15-20°C is lehet. A megoldás: tematikus honlapok szöveges előrejelzései, vagy tévés időjárás-jelentés.

5.: Kis ország - nagy különbségek!

Az országban nagyon nagy különbségek tudnak kialakulni az időjárásban. Az, hogy VALAHOL az országban havazni fog, -10°C lesz, vagy viharos szél tombol, az nem jelenti azt, hogy a Te lakhelyeden is ez történik. Ismételten: a térképes, szöveges előrejelzéseket érdemes elolvasni!

6.: Kis méretű jelenségek - nagy veszélyek!

A záporok, zivatarok és a köd nagyon kis területet érintenek. Lehet, hogy Siófokon megúsztad, de Zamárdiban már felhőszakadás volt. Ezt képtelenség ilyen pontossággal előrejelezni, ezért a riasztás mindenkire vonatkozik. Ha Téged pont elkerült, ne a meteorológusokat szidd, hanem örülj a szerencsédnek. 

7.: Legyél igényes fogyasztó!

Az időjárás-előrejelzés is piaci verseny sok szereplővel. Mint mindenhol, itt is jelen van a bóvlitól a profi munkáig a teljes kínálati skála. Nem biztos, hogy amit te nézel, az a legjobb! Ha nem vagy megelégedve az előrejelzések minőségével, válts szolgáltatót/csatornát!  

8.: Minden nap számít!

Az előrejelzések bizonytalansága az idő előrehaladtával gyorsan nő, 3-5 napnál távolabbra pedig már inkább csak tendenciákról, mintsem konkrét időjárási eseményekről lehet beszélni. Nem elég kedden megnézni a hétvégére vonatkozó előrejelzést!

9.: Nincsenek csodák!

Aki azt állítja, hogy 30, 60, 365 napra képes az egyes napok időjárását előrejelezni, az vagy téved, vagy jövőre Nobel-díjat kap.

10. Az időjárás és az éghajlat nem ugyanaz!

Ahogy az elnevezések is mutatják, az időjárás alakulásáért sosem az éghajlatváltozás a felelős. Az éghajlatváltozás több, vagy gyakoribb időjárási szélsőséget tud okozni, de egy konkrét eseményt sosem. Ezzel értelmüket vesztik a "hideg van, hol itt a felmelegedés?" és "a klímaváltozás miatt esik ez a sok eső?" kérdések.