Március közepén a legtöbb gazda felszántja földjét és a tavaszi vetéseket is megkezdik. De hogyan kezdjenek munkához, ha földterületük jelentős részét víz borítja?

Nehezen kezdődnek majd el a munkálatok a mezőgazdaságiterületeken

Nehezen kezdődnek majd el a munkálatok a mezőgazdasági területeken.

Jelenleg 30 belvízvédelmi szakaszon rendelt el készültséget az Országos Vízügyi Főigazgatóság. A belvízvédelmi munkálatok folyamatosak, a szivattyúzásoknak köszönhetően csökken a belvízzel elöntött területek nagysága. Jelenleg a legnagyobb elöntés Csongrád megyét érinti.

A téli belvizek komoly károkat okozhatnak a mezőgazdaságban, hiszen ekkor az ősszel elvetett búzaföldeken áll a víz, ami tönkreteszi a magokat. Ez a vetés megismétlését vonja maga után, amely gazdasági veszteséget okoz. Ezen kívül a tavaszi munkálatok is késésben vannak, az elöntött területeken nem lehet elkezdeni a szántást-vetést. Ha csökken is az elöntött területek nagysága, a lágy talaj még sokáig nem lesz alkalmas a munkálatok megkezdésére.

Az idén február közepén kialakuló belvizek után ugyan a belvízzel elöntött területek nagysága az emberi beavatkozásnak és a szárazabb időjárásnak köszönhetően csökkent, viszont a korábban lehullott nagy mennyiségű csapadék miatt a talaj nedvességtartalma továbbra is jelentős maradt.

Nyáron a talajnedvesség csökkenését a talaj közvetlen párolgása, illetve a növények által felvett és a légkörbe juttatott nedvesség eredményezi. Téli félévben viszont a vegetációs időszak szünetelése és a párolgás hiánya miatt ezek a folyamatok jelentősen nem tudják csökkenteni a talaj nedvességtartalmát.

Belvíz sújtotta terület látképe.

De hogyan alakul ki a belvíz?

Akkor beszélünk belvízről, ha a talaj felső rétegei telítetté válnak, a víz képtelen a talajba szivárogni, ezért nagyobb területű mélyedésekben, lefolyástalan területeken gyűlik össze. Sokszor kisebb területekre összpontosul, kedvezőtlen hidrológiai és meteorológiai tényezők együttes hatására. Általában hirtelen lehulló nagyobb mennyiségű csapadék vagy hóolvadás következtében, de akár a talajvízállás megemelkedésének hatására is kialakulhat.

További aktuális információk olvashatók az Országos Vízügyi Főigazgatóság honlapján (http://www.vizugy.hu).