Sokszor halljuk az időjárás jelentésekben, hogy az Országos Meteorológiai Szolgálat citromsárga, narancssárga vagy piros veszélyjelzést adott ki egyes térségekre a közeledő veszélyes időjárási esemény miatt. Aki nincs tisztában a veszélyjelzésre használt kategóriák jelentésével, csak annyit ismer fel a tájékoztatásból, hogy valamilyen veszélyes esemény várható. Most megtudhatjuk, hogy a színkódok mit is jelentenek valójában és milyen esemény bekövetkezésére figyelmeztetnek.

 

(forrás: alfahir.hu )

Az Országos Meteorológiai Szolgálat honlapján (www.met.hu) folyamatosan tájékozódhatunk az éppen érvényben lévő riasztásokról. A veszélyjelzéssel az általános élet-és vagyonvédelem a cél. A kritikus időjárási helyzetekben és azok bekövetkezése előtt a már említett színkódok alapján térképes megjelenítési formátumban jelzik, hogy az adott térségben milyen veszélyes időjárási eseményre kell számítani.

 

(forrás: www.estihirlap.hu)

Most pedig nézzük a három veszélyjelzési színnek a jelentését, amelyek egyben a veszélyjelzési szinteket is jelölik. Amikor nincs érvényben riasztás, akkor zöld színnel jelölik az adott területet.

Citromsárga jelzés – Első szint:

Ez a kategória azokat az időjárási eseményeket foglalja magába, amelyek előfordulása nem ritka, de várhatóan veszélyt jelenthetnek. Ha ezt a jelzést látjuk a térségünkre vonatkozóan megjelenni a veszélyjelzésben, akkor legyünk óvatosak, elővigyázatosak, főleg az időjárási hatásoknak kitett (szabadtéri) tevékenységek során. Gyorsan változó időjárási helyzet esetén érdemes gyakrabban és részletesebben tájékozódni a várható időjárás felől.

Narancssárga jelzés – Második szint:

Olyan veszélyes időjárási esemény közeleg, amely jelentős károkat, vagy akár személyi sérülést, balesetet is okozhat. Narancssárga veszélyjelzés esetén részletesebben tájékozódjunk az időjárás alakulásáról és legyünk nagyon körültekintőek, vigyázzunk saját biztonságunkra és értéktárgyainkra.

Piros jelzés – Harmadik szint:

Ez a legmagasabb veszélyjelzési szint. Arra hívja fel a figyelmet, hogy veszélyes, komoly károkat okozó, akár emberi életet is fenyegető időjárási jelenségek várhatóak, amelyek rendszerint kiterjedt területet érintenek. Ennél a veszélyjelzésnél legyünk különösen körültekintőek, vigyázzunk saját biztonságunkra és értékeinkre. Folyamatosan és részletesen kövessük nyomon az időjárást a legfrissebb hivatalos meteorológiai forrásokból. Hatósági intézkedés esetén kövessük az utasításokat. Ebbe a kategóriába a meglehetősen ritkán előforduló időjárási események sorolandók.

(forrás:atv.hu)

A veszélyjelzést a következő időjárási eseményekre szokták kiadni:

  • Heves zivatar
  • Felhőszakadás
  • Széllőkés
  • Ónos eső
  • Hófúvás
  • Nagy mennyiségű eső és havazás
  • Extrém hideg
  • Hőség
  • Tartós, sűrű köd

 

Jelenleg a tavaszi és a nyári időjárásra jellemző eseményekre vonatkozó veszélyezéseket kell figyelemmel követni. Ilyenek a heves zivatarok, felhőszakadás, széllökés, nagy mennyiségű eső és a hőségre érvényes riasztások.

 

(forrás: paulgroverphotos.co.uk)

A figyelmeztető előrejelzés, veszélyjelzés nem egy adott időpontra, hanem mindig egy meghatározott időtartamra vonatkozik (például egy napra, vagy délelőttre, délutánra). Egy kiadott figyelmeztetés minden olyan veszélyes időjárási eseményt tartalmaz (ami a fenti táblázatokban szerepel), amely az adott területen kialakulhat.

A riasztások kiadása akkor történik, amikor a veszélyes időjárási esemény a közeli órákban várható, kb. fél óra-3 óra múlva. A riasztások érvényességi időtartamát az időjárási esemény fennállása határozza meg, de általában 3-6 óra szokott lenni, de akár 6-12 óra is lehet.

Mivel az időjárás előrejelzés sem tejesen pontos, vannak korlátai, így a veszélyjelzés is hordoz magában némi bizonytalanságot. Ezért a tájékozódás során vegyük figyelembe, hogy a veszélyjelzés mindig egy nagyobb területre szól, nem csak a mi aktuális helyzetünkre.

A Magyarországot érintő veszélyjelzésekről további információkat találhat az Országos Meteorológiai Szolgálat honlapján: www.met.hu.

Európa országaiban érvényes veszélyjelzésekről pedig a www.meteoalarm.eu honlapon tájékozódhat.