Megfagynak-e a tulipánok?

A tulipánokról mindenkinek Hollandia jut eszébe, ahogy a szélmalmok tövében fapapucsok közt nő. Kevesen tudják viszont, hogy Törökországból származik, ahol a „lali” vadon él. Az Oszmán Birodalom szultánjai oda voltak a tulipánért, így hamar a gazdagság és a hatalom szimbólumává vált. A Perzsa Birodalom szigorúan figyelte a tulipánkereskedelmet. Már a legrégebbi könyvben 1588 féle különböző fajta termesztett tulipán van felírva. A neve is a perzsáktól származik, a farszi „toliban” szóból eredeztethető, ami turbánt jelent a virág alakjára utalva. Perzsiában a tökéletes szerelmet szimbolizálta. Később Hollandia homokos talajában sikeresen beindult a termesztés. Az 1634-es tulipánláz idején egy hagyma ára közel annyi volt, mint egy amszerdami csatorna menti ház ára.

megfagynak-e a tulipanok tulipan fagy tulipan ultetes
Tulipánmező Hollandiában

Színe a kék kivételével mindenféle lehet, gyakran többszínű, vagy dupla szirmú. A lángnyelv szirmú „Triumph” tulipánok valójában egy vírus miatt alakultak ki. Ma összesen 3-4 ezer különböző nemesített fajta létezik.

megfagynak-e a tulipanok tulipan fagy tulipan ultetes
A „Triumph” tulipánok lángnyelvei – A. Barra képe

Három csoportba sorolhatóak a hagymák: vannak korán, középkorán és későn virágzók. A Kárpát-medencében 4 tulipánfaj él vadon, legismertebb az Al-Duna vidéken élő, áprilisban nyíló, 40-50 cm magas sárga színű magyar tulipán.

megfagynak-e a tulipanok tulipan fagy tulipan ultetes
A magyar tulipán – Claudia Istoc képe

Szirma ehető, íze az uborkára hasonlít, de a többi része mérgező vagy allergiát okoz. Minden fajta tavasszal virágzik március és május között. Sok napsütésre van szüksége, virága is a késő délelőtti órákban nyílik. Jó, ha a talaj szellős, így jó vízelvezető képességű. Nem kellemes, ha úsznak a hagymák a mocsárban.

Szeptembertől novemberig kell ültetni 10 cm mélyre, 10 cm tőtávolságra a hagymákat. Fontos, hogy még a fagyok előtt! Ugyanis a tavaszi virágzáshoz hideghatásra van szüksége, tehát cserépbe ültetve melegben nem tartható. Ha mégis szobában szeretnénk nevelni, megoldás becsomagolva a hűtőszekrénybe tenni 8-10 hétre. Ugyanez a sötétség és hideghatás éri a hagymákat a szabadban is. Ezután fontos a 20 fok körüli meleg és világosság, amit akár a szobában is megkaphat és virággal ajándékoz meg bennünket.

megfagynak-e a tulipanok tulipan fagy tulipan ultetes
Sárga-piros papagáj tulipán

Elvirágzás után jó felszedni a hagymákat a földből, de nem az időjárás miatt, hanem hogy ne sűrűsödjön be és aprózódjon el a hagyma. Szokás iskolás növénynek is hívni, mert akkor ültetjük, amikor kezdődik a suli, és felszedjük, amikor vége.

Na de akkor megfagyhatnak-e a tulipánok? A válasz igen! Épp ezért nagyon fontos figyelni rá, hogy ültetéskor 10 vagy akár 12 centi föld takarja a hagymát. Ez védi meg a fagyástól. Tehát bár a hideghatás nagyon fontos az életében, ez a hűtőszekrénynek felel meg, nem a fagyasztónak!

megfagynak-e a tulipanok tulipan fagy tulipan ultetes
Dupla virágú tulipánok

0 Tovább

Milyen időjárást hoznak a fagyosszentek?

Egy topolyai népi hiedelem a május közepén esetlegesen előforduló fagyokra: „Pongrác kánikulában subában megfagyott, Szervác a Tisza közepén víz nélkül megfulladt, Bonifácot pedig agyoncsipkedték a szúnyogok – ezért haragusznak ránk, emberekre és évről évre visszajönnek, hogy bosszantsanak bennünket”.

 

A három fagyosszent: Pongrác, Szervác és Bonifác (forrás: www.edenkert.hu)

De kik is azok a fagyosszentek és tényleg bosszantani akarnak minket?

A legkevésbé sem erről van szó, azonban elődeink fantáziájának ez nem szabhatott határt! Pongrác, Szervác és Bonifác a Kr. u. 3. században, ezekben a napokban, május 12-én, 13-án és 14-én haltak vértanúhalált, akiket a katolikus egyház a szentek sorába emelt. Legendáik és az időjárás között azonban semmilyen valós kapcsolat nincs, csupán a néphagyomány teremtett közöttük összefüggést, miszerint a szentek úgy fagytak halálra, hogy nyomorult betegeket a saját ruhájukkal takargattak. A betegek életben maradtak, ők azonban belehaltak a hirtelen támadt hidegbe (mindszenti hagyomány). A hiedelem alapjául szolgálhat, hogy május közepén még nagy lehet a valószínűsége a sarkvidéki hidegebb légtömegek betörésének a Kárpát-medencébe, az ezzel járó derült időnek és az erős éjszakai lehűlésnek, ami a frissen kikelt veteményben és a zsenge növényzetben jelentős károkat okozhat.

A hajnali fagytól deres növény (forrás: sikloskert.blogspot.com)

Milyen időjárás lesz a hét első napjaiban?

Vasárnap egy hidegfront halad át hazánk területe felett, amely hatására a jövő hét első napjaiban egyértelmű lehűlés várható a magasban (lásd a felső görbesereg szoros együttfutását az alábbi ábrán, az időszak elején) és a felszín közelében egyaránt. Csökkennek az éjszakai minimum hőmérsékletek (5–10 °C), valamint mérséklődik a nappali felmelegedés, 15–20 °C-ra van kilátás. Hétfőn eleinte borult égboltra tekinthetünk fel, majd napközben több helyen felszakadozhat a felhőzet, így a délutáni órákban többfelé várható többórás napsütés is és ezzel együtt záporeső egyaránt. Kedden és szerdán egy, a mediterrán térségben kialakuló ciklon előoldalán nagy nedvességtartalmú légtömeg áramlik Magyarország fölé, amelynek következtében többfelé várható kiadós mennyiségű csapadék.

Valószínűségi előrejelzés 2014. május 10. 00 UTC kezdődátummal az 1500 m magasan (850 hPa) uralkodó hőmérsékleti viszonyokra és a csapadékra vonatkozóan
(forrás: www.wetterzentrale.de)

A valószínűségi fáklyadiagramok értelmezéséről a Március 15-i időjárás (tavaly és idén) című, korábbi blogbejegyzésben olvashatnak.

Baranya megyében és a Drávaszögben egyaránt ismert mondás: „Sok bort hoz a három „ác”, ha felhőt egyiken sem látsz.” Bár felhőből egyik nap sem lesz hiány, reméljük, hogy az idei szőlőtermést és annak minőségét ez a legkevésbé sem fogja befolyásolni!

Visszatérve a jövő hét elejének időjárására, idén tehát nem kell tartanunk Pongrác, Szervác és Bonifác haragjától, fagyra az országban sehol nem kell számítani, de az esernyőt, esőkabátot senki ne felejtse otthon!

0 Tovább

Legfrissebb bejegyzések

Utoljára kommentelt bejegyzések