A hagyományos energiaforrások végesek és a környezetünket sem terhelhetjük a végtelenségig. Ezt belátva az építészetben is egyre jobban előtérbe kerül az energia- és környezettudatosság. A következőkben öt olyan épületet (vagy tervet) mutatok be, amelyeknél valamilyen környezetbarát technológiá(ka)t alkalmaznak.

1. BIQ-ház (Bio Intelligent Quotient House)

Hamburgban található a világ első olyan háza, melynek hőszabályozását kizárólag algák segítségével biztosítják: a 15 lakásos épület délkeleti és délnyugati falán összesen 129 vízzel teli, téglalap alakú, átlátszó falú tartály lóg, amiben az algákat tenyésztik. A tápanyagok és a szén-dioxid adagolását egy automata berendezés végzi, a tartályokat pedig egy olyan eszköz forgatja folyamatosan a Nap felé, amely a napelemeknél is megtalálható. A rendszer lényege, hogy egyrészt az algák biomasszát állítanak elő (amivel tiszta energiát termelnek), másrészt napos időben (főleg nyáron) az algák elszaporodásával a napsütötte falak árnyékba kerülnek, így hűtve az épületet.

környezettudatosság építészet
Fotó: NordNordWest

2. Perdu, a földalatti ház

James Bell építész által tervezett földalatti, kétszintes ház Manchesterben található. A Perdu ház saját maga gondoskodik az energiaellátásáról különböző környezetbarát elemek által: hőszivattyú, szellőztető és hővisszanyerő rendszer, esővíz begyűjtő található benne, illetve napenergia működteti a melegvíz-rendszert. A ház a föld hőszigetelő tulajdonságait is kihasználja: télen melegen tartja a házat, nyáron pedig kellemes hűvös levegőt biztosít. A világítással sincs gond, a ház közepén elhelyezett üveggel borított átriumnak és a négy fénycsatornának köszönhetően a ház természetes fénnyel van megvilágítva. A ház ára kicsit borsos (az irányár 2,5 millió font), azonban a fenntartási költsége kb. 80%-kal kevesebb a hagyományos házakhoz képest.

3. Bosco Verticale, a Függőleges Erdő

A Stefano Boeri, Gianandrea Barreca és Giovanni La Varra  által tervezett, 2015 novemberében átadott 110, illetve 76 m magas tornyok Milánóban találhatóak. A két épületre összesen 730 fát ültettek, emellett 5000 bokor és 11000 évelő növény borítja a teraszokat. A növények amellett, hogy látványosak, hasznosak is: elnyelik a port, csökkentik a CO2-koncentrációt és megvédik a lakásokat naptól és zajtól. A tetőszinten pedig napelemeket is elhelyeztek. A projekt sikerességét mutatja, hogy 2018-ban Kínában is megkezdődik egy hasonló épületegyüttes kivitelezése, ami a Nanjing Towers nevet kapta. Méretét tekintve közel kétszer nagyobb lesz milánóinál.

környezettudatosság építészet
Forrás: pixabay.com 

4. Conceptos Plásticos, házak újrahasznosított műanyagból

Az ötlet Fernando Llanos és Óscar Méndez nevéhez fűződik, melynek lényege, hogy a nehezen megközelíthető helyeken is olcsón és gyorsan lehessen építkezni. Ezt egyszerűen egymásba illeszthető, újrahasznosított műanyag elemekből oldották meg. Egy 40 m2-es ház építése négy emberrel kb. öt napig tart, az építési költség pedig 20000 peso (kb. 2 millió forint). A szükséges műanyagot újrahasznosító üzemektől és gyáraktól szerzik be, amit megolvasztanak és mintába öntenek. Az öntött műanyag téglák jó hőszigetelők, tűzállóak és még a helyi földrengés-ellenállási előírásoknak is megfelelnek. A projekt 2011 óta fut, azóta közel 200 házat építettek a rászorulóknak.

5. Smart Green Tower

A Frey Architekten, a Siemens és a Fraunhofer Institute for Solar Energy Systems olyan társasházat tervezett Freiburg im Breisgau városba, amely akkumulátorok segítségével kizárólag napenergiával fog üzemelni. A ház olyan PV napelem panelekkel lesz borítva, amelyeket speciálisan erre a térségre fejlesztettek, hogy kevés napsütés mellett is hatékonyan működhessenek. A társasházban több akkumulátort is elhelyeznek, amivel függetlenné válik a városban kiépített energiahálózattól. Arról egyelőre nincs hír, hogy az építkezés mikor fog megkezdődni.

Források: www.tisztajovo.hu

www.impressmagazin.hu