Könnyed ünnepi elmélkedés egy ciklonról…

A várva várt havazást hazánk bizonyos részeibe egy igen izgalmas ciklon hozhatja el a holnapi nap során.  Első jelei 26-án mutatkoztak egy teknő hátoldalán, ahol az északról leszakadó hideg mentén a meridionálissá váló áramlásban nem volt nehéz kialakulnia egy mélyülő hullámnak (1. ábra). Ez a hullám a légtömeghatár miatt már eleve meglévő jettel gyorsan mozgott és mozog dél-délkeleti irányba, maga mögött jelentős hidegadvekcióval. A hideg levegő gyors dél felé áramlása a ciklon legmeghatározóbb jegye, a melegfrontról nem érdemes megemlékezni.

1. ábra (forrás: www.wetter3.de)

A mai nap során a műholdkép uralkodó objektumává vált, hosszú hidegfrontja és az okklúzióhoz kapcsolódó széles magasszintű felhőzete határozta meg Nyugat- és Közép-Európa időjárását. Az okklúdálódás a ciklonhoz méltóan gyorsan zajlott és zajlik, az eredeti képződmény hazánkig saját lábán már nem érne el. A hideg levegő azonban lendületesen áramlik tovább a mediterrán térség felé, ahol az orografikus és a diabatikus hatások miatt mediterrán ciklonként születik újjá nemsoká.

Amiért gondoltam, hogy írok pár gondolatot az eseményekről, az ez az átalakulás, illetve azon belül is egy apró mozzanat.

Amint a ma 12 UTC-re szóló GFS előrejelzésen látható (2. ábra), a front megtorpan az Alpokon való átkelés során. A hegység két oldalán a hideg levegő azonban tovább tud haladni, így a keleti oldalon a tengerre kijutó hideg levegő határán rögtön megindul a feláramlás, és új, az elokklúdálódott ciklontól független alacsonynyomású központ jön létre (3. ábra). A front hullámvetése a tengeren egy ideig a magassági áramlás számára láthatatlan marad, és a jet folytatja útját tovább DK, K felé, így a felhőrendszer ezzel együtt haladhat tovább, illetve a magassági hideg előresietése labilizálja a légkört, ami a mediterrán ciklon mélyülését segítheti elő.

2. ábra (forrás: www.szupercella.hu)

3. ábra (forrás: www.szupercella.hu)

A hideg levegő tengert érése az a pillanat, ami felkeltette az érdeklődésemet, ugyanis nem csak a fent említett folyamat zajlik majd le várhatóan. Amint a hegységen a hideg levegő java is átjut, beindul a lényegi ciklogenezis. A korábbi központ mögött egy új kezd el kialakulni, melynek szintén kialakulnak frontjai, mini-mediterrán cikloncsaládot alkotva (4. ábra). A kettős központ nyomási struktúrája a 5. ábrán látható, a hozzájuk tartozó frontokat a nedvességi mező is megfesti (6. ábra). Ez a többszörös frontrendszer felhőkarok formájában jelenhet majd meg a műholdképeken. A két rendszer várhatóan egyesülni fog a határozott hidegadvekció miatt, és a jettel gyorsan helyeződhet majd át kelet felé.
Miért érdekes ez? A kettős központ képződése a ciklon áthelyeződésének lassulását vonja maga után, illetve többszörös frontrendszernek köszönhetően az érintett területeken több csapadék hullhat. Sajnos (?) ez hazánkat ilyen tekintetben nem érinti…

4. ábra (forrás: www.szupercella.hu)

5. ábra (forrás: www.szupercella.hu)

6. ábra (forrás: www.szupercella.hu)