Tavasz virág cseresznyefa Sakura Eötvös Loránd Tudományegyetem Fűvészkert fenológia kökörcsinVirágba borult a város. Kíváncsi lennék, honnan tudják, hogy eljött az idő? És hogy hat ránk ez az évszak? Gondolatok egy tavaszi séta után.

Hőmérséklet, fénymennyiség, tápanyag, víz. E tényezők alapján a növények belső meteorológusa számol, mérlegel, majd ha megfelelőnek érzi a pillanatot, virágzik. A napokban jártam az Eötvös Loránd Tudományegyetem (ELTE) Füvészkertjében. Feltöltődtem színekből és formákból, illatokból. Láttam bátor növényeket, akik szerint a hosszú alvásnak már vége, nekik már csörgött az ébresztőórájuk és kivirultak.

Tavasz virág cseresznyefa Sakura Eötvös Loránd Tudományegyetem Fűvészkert fenológia kökörcsin

Cseresznyefa virágok az ELTE Füvészkertben

Éppen túl vagyunk a márciusi napéjegyenlőségen, de egyes gyümölcsfák már virágoznak, és büszkén mutatják meg magukat. Szerintük már itt a tavasz! De vigyázat, mert a lét a tét! Ha rosszul számolnak, és jön a fagy, akkor végük lesz. Ez a bátorság, akár vakmerőség, a rövid és intenzív élet pont a szépségük. Ettől még gyönyörűbbek. Ideális körülmények között sem hosszú a látvány, csak rövid ideig lesznek köztünk, sajnos két-három hét múlva már nyomuk sem marad.

Tavasz virág cseresznyefa Sakura Eötvös Loránd Tudományegyetem Fűvészkert fenológia kökörcsinTavasz virág cseresznyefa Sakura Eötvös Loránd Tudományegyetem Fűvészkert fenológia kökörcsin

Japán cseresznyefa virág (Sakura) az ELTE Füvészkertben

A tavasz különbözőképpen hat az emberekre is. Van, akit feldob és kinyílik tőle, szárnyra kap; és van, akit kifejezetten elfáraszt, illetve úgy érzi: inkább még egy kicsit tovább aludna. Éppen úgy, mint a növényeknél. Van, amelyik már virágzik és szaporodni kezd és van, amelyik még pihen, mondván: hova siessen, hisz később is ráér még. Az ilyen évszakhoz kötött változásokkal a fenológia foglalkozik, ez egy olyan tudományág, amely az időjárás hatásait tanulmányozza a növények és állatok életciklusán. Apropó, azért tudjuk ugye, a növénynek milyen szerve a virág?

Tavasz virág cseresznyefa Sakura Eötvös Loránd Tudományegyetem Fűvészkert fenológia kökörcsin

Kökörcsin

Készítette és fotók: Holland Katalin