A téli olimpiai játékokat idén Szocsiban rendezték február 7. és 23. között. Mint minden alkalommal, most is rendkívül fontos volt az időjárás alakulása, annak előrejelzése, mivel a versenyszámok között vannak olyanok, amelyekhez hófödte terület szükséges. Már jóval az olimpia előtt igyekeztek előrejelezni az időjárás várható alakulását, felkészítve a szervezőket az esetlegesen szükséges beavatkozásokra.

1.ábra: Az olimpia helyszíne

 „ Az előrejelzés szerint az első tíz napban tartósan kellemes időjárással számolhatnak a pénteken nyíló havas-jeges játékok résztvevői…” – írta a Metropol a február 5-i számában. A kezdeti enyhe időjárás mellett a későbbiekben lehűlésre számítottak, azonban továbbra is enyhe maradt az idő. Ez azért is volt aggasztó, mert a hó annyira puhává vált, hogy törölni kellett a lesiklóedzéseket. Ennek ellenére a szervezők nem tartották szükségesnek, hogy a hegyekben tárolt tartalékhavat felhasználják. A meleget február 16-án felváltotta a ködös idő, amely miatt szintén nem akarták elindítani a versenyzőket. De lássuk, mi is történt a légkörben.

 Februárban a Kaukázus térségében pozitív hőmérsékleti anomália volt jellemző, vagyis az adott időszakra vonatkozó átlagos hőmérséklethez képest pozitív irányú volt az eltérés. Tavaszias időjárás uralkodott az olimpia időszaka alatt, a tengerparton 10-18 oC-os maximum hőmérsékletekkel. De a hegyekben is – ahol a kültéri versenyeket tartották – szintén fagypont felett alakult a hőmérséklet. A 2. ábrán az olimpia második hetének hőmérsékleti anomáliája látható. A legnagyobb anomália a Kaukázustól északra adódott, de a hegységben is átlag felett alakult.

2. ábra: Hőmérsékleti anomália a február 16-22. időszakra

A térség fölött hosszú ideig olyan áramlás uralkodott, amelyben csak kisebb hőmérsékleti ingadozások voltak jelen (3. ábra), a nyugat-keleti áramlás kisebb hullámokkal haladt előre, kis amplitúdójú teknő-gerinc váltakozásával, amikor is az áramlás U alakú teknőket, vagy fordított U alakú gerinceket alakíthat ki (az ábrákon látható). Ez körülbelül a hónap 11. napjáig tartott, amikor a térség egy gerincbe került át, így a déli áramlás meleg levegőt hozott a terület fölé (4. ábra). Ezt 14-től egy teknő követte, ahol jellemzően északról hűvösebb levegő áramlik (5. ábra). Ez a hőmérséklet alakulásában is megmutatkozott. A köd 16-án alakult ki a hegyekben. Eközben a tengerparti szinoptikus állomás adatai alapján Stratus (réteges) felhőzetet észleltek, amely egészen a hegyekig kiterjedt, és tulajdonképpen ez a felhőzet jelent meg ködként a hegységben.  A következő napokban is 10-11 oC-os maximumhőmérsékletek voltak jellemzők, és éjszaka sem ment fagypont alá a hőmérő higanyszála. Február 20-án ismét 14-16 fokot mérhettek, míg az utolsó 3 napon kissé csökkent a hőmérséklet. (A tengerparti Adler mérőállomás február 16-i METAR táviratai itt találhatóak, amelyekben megjelenik a térséget borító alacsonyszintű réteges felhőzet.)

3-5.ábra: Az áramlási rendszer az olimpia első 4 napjára jellemzően, majd később a gerinc és teknő fázisokban.

6.ábra: A NASA felvétele a területről 15-én és 16-án.