Miért van megint újra időnként fagyos hideg? Mikor jön majd a tavasz? Nem lesz meleg nyár? Ezek a kérdések sokunk fejében megfordulnak, de mi áll most a háttérben?

A Skandináv térség felől áramló hideg levegő hatására a felettünk lévő sekély ciklon megerősödik, mélyül, melynek hatására sokfelé várható csapadék, hideg, szeles időre számíthatunk. A legmagasabb nappali hőmérséklet szerdán 2 és 9 fok között valószínű, ami a csütörtöki napon még alacsonyabb lesz. Az országban a legzordabb időjárás a pénteki nap reggelén várható. A magas hegységekben (hazánk középhegységeiben is) hóra számíthatnak a síelés szerelmesei, bár a magashegységekben némileg többre.

A Dunántúlon pedig hóval, havas esővel kell megküzdeniük az autósoknak.

A valószínűségi előrejelzés alapján azonban nem lesz tartós a hideg, de a rövidnadrágok és szoknyák ideje sem jött még el. A csütörtöki napot követően a hőmérséklet napról napra fokozatosan emelkedni fog.

A hidegbetörés a mezőgazdaságban okozhatja a legnagyobb károkat ebben az időszakban.

Hiszen például a most virágzó gyümölcsfák. Elsősorban a szállító edénynyalábok a legérzékenyebbek a késői fagyok károsító hatására.

A már megtörtént fagykárok esetén elősegíthető a regenerálódás a hajtásnövekedést élénkítő metszéssel vagy a metszés késleltetésével, hogy ezáltal több rügy szolgáltasson auxinokat induláskor, aminek következtében nagyobb lesz az esély a természetes regenerációra.