A napégési foltok a túlzott mértékű napsugárzás, a magas hőmérséklet és az alacsony páratartalom  együttes hatása álltal keletkező sérülések a növények felületén.  Ezeken a helyeken sárga és barna felület jön létre, majd ezek a területek elhalnak.

Napégette levélfelület

Első oka ezen sérülések kialakulásának a növényfaj rossz adaptációja a helyi környezeti feltételekhez. Ezért az importált növényfajok érzékenyebbek a napégésre. Ez a jelenség figyelhető meg növényeinken amikor a tél elmúltával kitesszük őket a szabadba és hirtelen sok napsugárzás éri őket. A második ok a nem megfelelő ültetési hely kiválasztása. Azon növények melyeket a délutáni órákban erős napsugárzás ér fokozottan érzékenyek a napégésre. Emellett azon növények melyek vízfelület, beton vagy más jó visszaverő képességű felület küzelében találhatóak többszörös sugárzásnak vannak kitéve.

Napégette paradicsom

A növényeknek szükségük van a napsugárzásra, mivel ez az egyik fő energiaforrásuk és állandóan ki vannak téve UV-B sugárzásnak. A növények, ideális körülmények között, ritkán mutatnak sérüléseket, mert evolúciójuk során létrehoztak egy módszert a napsugárzás káros hatásainak kivédésére, létrehozzák a saját "napfényvédő krémüket", mellyel befedik külső felületüket. Régóta ismeretes, hogy a növények érzékelik az UV-B sugárzás jelenlétét és ez ösztönzi a védelmi kémiai anyagok előállítására. Az UVR8 fotoreceptor befolyásolja azon gének aktivitását melyek létrehozzák a védelmi anyagokat. Az UVR8 mindig megtalálható a növényekben és befolyásolja azon enzimek termelését melyek javítják a DNS sérüléseit. A fényvédő vegyi anyagok úgy viselkednek, mint a mi fényvédő krémeink.

A legújabb mesterséges módszer a növények napégésének kivédésére az Ausztráliában kifejlesztett Parasol módszer. Ezen módszer vékony folyadékréteg védelmet használ a napsugárzás ellen. Az alkalmazott folyadék kálcium-karbonátból ( CaCO3) áll, ami emberi fogyasztásra is alkalmas. Ez a védőréteg kiszűri a káros napsugarakat és lehetővé teszi a megfelelő sugaraknak, hogy megérleljék és beszínezzék a termést.

Napégetett és egészséges gránátalma

A Parasol módszer könnyen alkalmazható és a legnagyobb védelmi szintet éri el a napégés ellen. A folyadékot egyenesen a növényre kell ráfújni, a vegetáció bármely szakaszában, de akár az egész vegetációs időszakban is alkalmazgató. A növény felületén vékony védőréteg keletkezik mely vízálló akár 40mm csapadékig. A termés beérte után könnyen eltávolítható a felületről.

Kísérletekkel bebizonyították, hogy ezen módszer nyújtja a legnagyobb védelmet az UV-A és UV-B sugárzás valamint a hősugárzás ellen, miközben nincs kihatással a fotoszintézisre és a termés érésére. Így a termés egyenletesen fejlődik és nincs rossz hatással a minőségre.