Gyönyörű tornádó felvétel

2016. május 7-én a Colorado állambeli Wray település közelében készítette ezeket a felvételeket az egyik legaktívabb és legnépszerűbb amerikai viharvadász és felesége, Reed Timmer és Maria Timmer.  A filmezett tornádó egy LP (Low Precipitation) szupercellából alakult ki és a NWS (National Weather Service) információi alapján elérte az EF-2-es erősséget, a becsült maximális szélsebesség benne ~210 km/h (130 MPH) lehetett.  Összesen 25 percig volt megfigyelhető (17:51-18:16) és ezalatt közel 13 km-t tett meg. 

Szerencsére többnyire mezőgazdasági területen haladt keresztül, csak öt házat érintett, de se haláleset, se személyi sérülés nem történt.

Az első felvétel az autóból, kézi kamerával készült. A második viszont a kocsi tetejére szerelt speciális kamerával, ami lehetővé teszi, hogy a videó nézése közben 360°-ban szétnézhessünk (indítás után ajánlott egyből forgatni horizontálisan 180°-ot). Ha pedig valakinek csak fél perce van, akkor a harmadik, time-lapse videón lehet megnézni.  

0 Tovább

Mennyit tudsz Csernobilról?

Hol észlelték először a sugárzást? Mi történt a végzetes kísérletet irányító mérnökkel? Hány áldozattal járt a katasztrófa? 15 kérdés a ma 30 éve történt Csernobilról:Close

0 Tovább

Nem ordítanak többé az amerikai meteorológusok

AZ AMERIKAI METEOROLÓGIAI SZOLGÁLAT (NWS) MÁJUS 11-TŐL MÁR NEM CSUPA NAGYBETŰVEL KÜLDI EL FELHASZNÁLÓINAK AZ ELŐREJELZÉSEKET ÉS RIASZTÁSOKAT. IGEN, 2016. MÁJUS 11-TŐL.

A FELHASZNÁLÓK VÉGRE NEM ÉRZIK MAJD ÚGY, HOGY AZ IDŐJÁRÁS-JELENTÉS ÜVÖLTÖZIK VELÜK. PEDIG A HIVATALOS KÖZLEMÉNY SZERINT AZ NWS MÁR A 90-ES ÉVEK ÓTA TÖBBSZÖR JAVASOLTA A NAGYBETŰS RIASZTÁSOK ELTÖRLÉSÉT. HOGY MIÉRT NEM SIKERÜLT? MERT VOLTAK FELHASZNÁLÓK, AKIK MÉG A RÉGI GÉPTÁVÍRÓKON FOGADTÁK AZ ELŐREJELZÉSEKET. EZÉRT MÉG MOST IS MINDENKI A GÉPTÁVÍRÓK FORMÁTUMÁBAN KAPJA A SZÖVEGET. IGEN, AZ INTERNETEN IS.

időjárás-jelentés géptávíró nagybetűs időjárás-jelentés nagybetűs riasztás NWS

A GÉPTÁVÍRÓK MIATT NEM SIKERÜLT MINDMÁIG ÁTÁLLNI A KIS- ÉS NAGYBETŰK HASZNÁLATÁRA 

A kisbetűk használatát az előrejelzések készítéséhez használt AWIPS-2 rendszer (ahol az A az "advanced" szóra utal) egy szoftverfrissítése teszi lehetővé. 

Az NWS meteorológusa szerint a vegyes kis- és nagybetűs előrejelzések olvasása elsőre "szokatlannak tűnhet", de az új rendszer tesztelése során neki sikerült hozzászoknia. Szerencsére azért a nagybetűk ezután sem lesznek betiltva, a meteorológusok továbbra is használhatják őket az igazán fontos mondanivaló kiemelésére.

Természetesen az NWS látványos interaktív térképeken és számos egyéb korszerű felületen is közzéteszi az előrejelzéseit. Ezek mellett még kontrasztosabb a szöveges riasztások múlt századi formátuma.

Legyünk büszkék rá, hogy a mi magyar meteorológusaink már az internet kezdetei óta kis- és nagybetűkkel juttatják el hozzánk a meteorológiai riasztásokat.

0 Tovább

Minden, amit nem akartál hallani az éghajlatváltozásról

Nem könnyű másfél percben összefoglalni az éghajlatváltozással kapcsolatos összes közhelyt, ferdítést és butaságot. Csütörtök este a republikánus elnökjelöltek floridai vitáján Rubio szenátornak sikerült. Legjobb eredetiben meghallgatni:

Összefoglalva a lényeg:

  1. az éghajlat mindig is változott
  2. nem lehet törvénnyel szabályozni az időjárást
  3. India és Kína úgyis szennyezni fog
  4. az éghajlatváltozás elleni küzdelem árt a gazdaságnak
  5. Flordiában azért vannak árvizek, mert egy mocsárra épült
  6. ha megállítjuk a kibocsátást, a tengerszint továbbra is emelkedni fog

A szövegben az a bravúros, hogy mind a hat állítás igaz. Tehát az éghajlatváltozás egy természetes folyamat, és különben is India és Kína tehet róla. Mindenki válassza ki azt a részt, amelyik neki tetszik. Az időjárás és éghajlat összekeverése amúgy is kötelező a hasonló nyilatkozatokban. Szerinte Flordiában azért vannak egyre gyakrabban árvizek, mert egy mocsárra épült - ettől a kijelentéstől vajon népszerűbb lesz a floridaiak körében? A "tengerszint-emelkedés, vagy akármi, ami történik" megjegyzés pedig csak a hab a tortán. Már ez sem biztos?

Minden súlyossága ellenére csak nevetni lehet azon a tényen, hogy az USA-ban 2016-ban az elnökjelöltek az ember okozta éghajlatváltozás létezéséről vitatkoznak. És Rubio szenátor még nem a legradikálisabb álláspontot képviseli.

Pedig pont Amerika az az ország, ahol a világon a legtöbbet tudnak az éghajlatváltozásról. Illetve tudhatnának, ha megkérdeznék az egyébként az ő pénzükből fizetett tudósok bármelyikét. Vagy csak egy egyszerű alaszkai lakost valamelyik gleccser lábánál. 

2 Tovább

Miért lett "sáros" az autóm?

Tehették fel a kérdést sokan akár Budapesten, akár az ország más területén 2016. február 29-én. Hiszen esett az eső, ami általában inkább le szokta mosni a kocsikat. Ezúttal azonban éppen ennek volt köszönhető a szennyeződés.

Sokaknak lett délutánra "párducmintás" az autója Budapesten (a szerző fényképe)

Történt ugyanis, hogy február 27-én egy mediterrán ciklon alakult ki a Földközi-tenger medencéjében. A ciklont igen erős szél jellemezte a térségben, a hidegfrontja pedig messze délre nyúlva a Szahara északi része fölé is elért. Ez az erős széllel együtt homokviharokat idézett elő a térségben, a felkavart homok viszonylag nagy része pedig bekerült a légkör magasabb rétegeibe is. Itt a ciklon hidegfrontja mentén, illetve az előtt a magassági áramlás észak, északkelet felé sodorta a homokfelhőt, át a Földközi-tengeren. A homok a tenger feletti páradús légtömegbe érve aztán elősegítette a felhő- és csapadékképződést. Ehhez mindig szükségesek kisebb szilárd szennyezőanyagok, mint pl. a koromszemcsék, jelen esetben viszont a homok megnövelte a jelen lévő szemcsék számát, így jóval intenzívebbek lehettek ezek a folyamatok.

Mindezt kitűnően szemléleti a február 29-én délután készült látható tartományú műholdkép is. Ezen a Földközi-tenger déli, derült része felett megfigyelhető a légkörben utazó homok, az északabbi részeken pedig már maga a képződő felhőzet is.

A Terra /Modis/ műhold felvétele február 29-én (forrás: NASA)

Ezt a homokot mosta ki a légkörből a ciklon hidegfrontjának csapadéka, mely 29-én hazánkat is elérte. A legtöbb hasonló esetben a por nagy része már azelőtt kimosódik, hogy a csapadék elérné Magyarországot. Ezúttal azonban olyan nagy koncentrációban volt jelen a felhőzetben, hogy szokatlanul nagy mennyiségben lehetett látni, miután megszűnt az eső, és felszáradt a víz.

Ahol még találtunk vízcseppeket délután, megfigyelhettük bennük a sárgás színű homokot.

Homoktartalmú vízcseppek (a szerző fényképe)

Más esetben már csak a lerakódott homok látszott, lépten-nyomon a városban.

Homokos vízcseppek nyoma egy korláton...

... és egy padon (a szerző saját fényképei)

Budapest térségében azonban napközben nem volt sok eső, valamint a korábbi műholdkép tanúsága alapján még volt utánpótlása a homoknak, így feltehetőleg maradt belőle bőven a légkörben is. Ezt megerősíti, hogy a naplemente is az ilyenkor megszokott módon narancssárgás, pasztelles színezetű volt Budapesten.

Napnyugta körüli színek (a szerző saját fényképe)

0 Tovább

Utoljára kommentelt bejegyzések