Miért nem lehet 7 napnál távolabb előrejelezni?

A tavasz végéhez közeledve az emberek egyre gyakrabban teszik fel a kérdést a meteorológusnak, hogy milyen idő lesz nyáron, mikorra időzítsék nyaralásukat vagy kell-e esőre számítaniuk a nyárra tervezett esküvőjük napján. A válasz ilyenkor jobb esetben valami ehhez hasonló: „Nem tudom!”, „Ezt még nem lehet megmondani!”. Ennek oka nem az, hogy a meteorológus nem ért a szakmájához, éppen ellenkezőleg, tisztában van az időjárás-előrejelzés korlátaival.

Minden prognózis az aktuális légköri állapotból indul ki, amelynek megismeréséhez segítségünkre vannak a különböző mérőműszerek. Ugyanakkor ezek a mérések mindig hibával terheltek, soha nem adják vissza a légkör valós állapotát. E mérési eredmények és korábbi előrejelzések felhasználásával elkészül az úgynevezett analízis, amely vázolja az aktuális időjárási helyzetet, megadja az időjárás-előrejelző modellek számára a kezdeti feltételt. A légkör kaotikus jellege miatt a kezdeti feltételekben jelentkező, a valósághoz képest kis eltérések az idő előrehaladtával az előrejelzések egyre nagyobb mértékű pontatlanságához vezetnek.

időjárás hosszútávú előrejelzés prognózis légkör mérés modell meteorológus kezdeti feltétel káoszelmélet
Az Eötvös Loránd Tudományegyetem Természettudományi Karán elhelyezett automata meteorológiai állomás (forrás: ELTE)


A továbbiakban a modellek a légköri hidro-termodinamikai egyenletrendszert alkalmazva szimulálják az időjárás várható változásait. Az egyenletek megoldása során egyes esetekben közelítésekkel kell élni, amely tovább rontja a prognózisok pontosságát. Emellett előfordulnak olyan kis skálájú vagy éppen bonyolult folyamatok (pl. konvekció, turbulencia, sugárzás stb.), amelyek esetében korábbi mérések, illetve fizikai összefüggések segítségével megállapított átlagos viselkedést építünk a modellekbe, miközben a valódi állapot ettől mindig eltérő.

A felsoroltak következtében az előrejelzések beválása kb. 7 napos időszakig megfelelő, ugyanakkor e periódus hosszát jelentősen meghatározza az időjárási helyzet (pl. egy anticiklonhoz kapcsolódó hőhullám több nappal a bekövetkezése előtt nagy bizonyossággal prognosztizálható, míg egy mediterrán ciklon okozta időjárás előrejelzése még a képződmény érkezése előtt egy nappal is nagy bizonytalanságokat hordozhat). Tehát ha szabadtéri programot tervezünk, érdemes 1-2 nappal az esemény előtt is tájékozódni a várható időjárásról.

1 Tovább

Gyönyörű tornádó felvétel

2016. május 7-én a Colorado állambeli Wray település közelében készítette ezeket a felvételeket az egyik legaktívabb és legnépszerűbb amerikai viharvadász és felesége, Reed Timmer és Maria Timmer.  A filmezett tornádó egy LP (Low Precipitation) szupercellából alakult ki és a NWS (National Weather Service) információi alapján elérte az EF-2-es erősséget, a becsült maximális szélsebesség benne ~210 km/h (130 MPH) lehetett.  Összesen 25 percig volt megfigyelhető (17:51-18:16) és ezalatt közel 13 km-t tett meg. 

Szerencsére többnyire mezőgazdasági területen haladt keresztül, csak öt házat érintett, de se haláleset, se személyi sérülés nem történt.

Az első felvétel az autóból, kézi kamerával készült. A második viszont a kocsi tetejére szerelt speciális kamerával, ami lehetővé teszi, hogy a videó nézése közben 360°-ban szétnézhessünk (indítás után ajánlott egyből forgatni horizontálisan 180°-ot). Ha pedig valakinek csak fél perce van, akkor a harmadik, time-lapse videón lehet megnézni.  

0 Tovább

Mennyit tudsz Csernobilról?

Hol észlelték először a sugárzást? Mi történt a végzetes kísérletet irányító mérnökkel? Hány áldozattal járt a katasztrófa? 15 kérdés a ma 30 éve történt Csernobilról:Close

0 Tovább

Nem ordítanak többé az amerikai meteorológusok

AZ AMERIKAI METEOROLÓGIAI SZOLGÁLAT (NWS) MÁJUS 11-TŐL MÁR NEM CSUPA NAGYBETŰVEL KÜLDI EL FELHASZNÁLÓINAK AZ ELŐREJELZÉSEKET ÉS RIASZTÁSOKAT. IGEN, 2016. MÁJUS 11-TŐL.

A FELHASZNÁLÓK VÉGRE NEM ÉRZIK MAJD ÚGY, HOGY AZ IDŐJÁRÁS-JELENTÉS ÜVÖLTÖZIK VELÜK. PEDIG A HIVATALOS KÖZLEMÉNY SZERINT AZ NWS MÁR A 90-ES ÉVEK ÓTA TÖBBSZÖR JAVASOLTA A NAGYBETŰS RIASZTÁSOK ELTÖRLÉSÉT. HOGY MIÉRT NEM SIKERÜLT? MERT VOLTAK FELHASZNÁLÓK, AKIK MÉG A RÉGI GÉPTÁVÍRÓKON FOGADTÁK AZ ELŐREJELZÉSEKET. EZÉRT MÉG MOST IS MINDENKI A GÉPTÁVÍRÓK FORMÁTUMÁBAN KAPJA A SZÖVEGET. IGEN, AZ INTERNETEN IS.

időjárás-jelentés géptávíró nagybetűs időjárás-jelentés nagybetűs riasztás NWS

A GÉPTÁVÍRÓK MIATT NEM SIKERÜLT MINDMÁIG ÁTÁLLNI A KIS- ÉS NAGYBETŰK HASZNÁLATÁRA 

A kisbetűk használatát az előrejelzések készítéséhez használt AWIPS-2 rendszer (ahol az A az "advanced" szóra utal) egy szoftverfrissítése teszi lehetővé. 

Az NWS meteorológusa szerint a vegyes kis- és nagybetűs előrejelzések olvasása elsőre "szokatlannak tűnhet", de az új rendszer tesztelése során neki sikerült hozzászoknia. Szerencsére azért a nagybetűk ezután sem lesznek betiltva, a meteorológusok továbbra is használhatják őket az igazán fontos mondanivaló kiemelésére.

Természetesen az NWS látványos interaktív térképeken és számos egyéb korszerű felületen is közzéteszi az előrejelzéseit. Ezek mellett még kontrasztosabb a szöveges riasztások múlt századi formátuma.

Legyünk büszkék rá, hogy a mi magyar meteorológusaink már az internet kezdetei óta kis- és nagybetűkkel juttatják el hozzánk a meteorológiai riasztásokat.

0 Tovább

Minden, amit nem akartál hallani az éghajlatváltozásról

Nem könnyű másfél percben összefoglalni az éghajlatváltozással kapcsolatos összes közhelyt, ferdítést és butaságot. Csütörtök este a republikánus elnökjelöltek floridai vitáján Rubio szenátornak sikerült. Legjobb eredetiben meghallgatni:

Összefoglalva a lényeg:

  1. az éghajlat mindig is változott
  2. nem lehet törvénnyel szabályozni az időjárást
  3. India és Kína úgyis szennyezni fog
  4. az éghajlatváltozás elleni küzdelem árt a gazdaságnak
  5. Flordiában azért vannak árvizek, mert egy mocsárra épült
  6. ha megállítjuk a kibocsátást, a tengerszint továbbra is emelkedni fog

A szövegben az a bravúros, hogy mind a hat állítás igaz. Tehát az éghajlatváltozás egy természetes folyamat, és különben is India és Kína tehet róla. Mindenki válassza ki azt a részt, amelyik neki tetszik. Az időjárás és éghajlat összekeverése amúgy is kötelező a hasonló nyilatkozatokban. Szerinte Flordiában azért vannak egyre gyakrabban árvizek, mert egy mocsárra épült - ettől a kijelentéstől vajon népszerűbb lesz a floridaiak körében? A "tengerszint-emelkedés, vagy akármi, ami történik" megjegyzés pedig csak a hab a tortán. Már ez sem biztos?

Minden súlyossága ellenére csak nevetni lehet azon a tényen, hogy az USA-ban 2016-ban az elnökjelöltek az ember okozta éghajlatváltozás létezéséről vitatkoznak. És Rubio szenátor még nem a legradikálisabb álláspontot képviseli.

Pedig pont Amerika az az ország, ahol a világon a legtöbbet tudnak az éghajlatváltozásról. Illetve tudhatnának, ha megkérdeznék az egyébként az ő pénzükből fizetett tudósok bármelyikét. Vagy csak egy egyszerű alaszkai lakost valamelyik gleccser lábánál. 

2 Tovább

Utoljára kommentelt bejegyzések