Tavaszi virágok: nyílni vagy nem nyílni?

Tavasz virág cseresznyefa Sakura Eötvös Loránd Tudományegyetem Fűvészkert fenológia kökörcsinVirágba borult a város. Kíváncsi lennék, honnan tudják, hogy eljött az idő? És hogy hat ránk ez az évszak? Gondolatok egy tavaszi séta után.

Hőmérséklet, fénymennyiség, tápanyag, víz. E tényezők alapján a növények belső meteorológusa számol, mérlegel, majd ha megfelelőnek érzi a pillanatot, virágzik. A napokban jártam az Eötvös Loránd Tudományegyetem (ELTE) Füvészkertjében. Feltöltődtem színekből és formákból, illatokból. Láttam bátor növényeket, akik szerint a hosszú alvásnak már vége, nekik már csörgött az ébresztőórájuk és kivirultak.

Tavasz virág cseresznyefa Sakura Eötvös Loránd Tudományegyetem Fűvészkert fenológia kökörcsin

Cseresznyefa virágok az ELTE Füvészkertben

Éppen túl vagyunk a márciusi napéjegyenlőségen, de egyes gyümölcsfák már virágoznak, és büszkén mutatják meg magukat. Szerintük már itt a tavasz! De vigyázat, mert a lét a tét! Ha rosszul számolnak, és jön a fagy, akkor végük lesz. Ez a bátorság, akár vakmerőség, a rövid és intenzív élet pont a szépségük. Ettől még gyönyörűbbek. Ideális körülmények között sem hosszú a látvány, csak rövid ideig lesznek köztünk, sajnos két-három hét múlva már nyomuk sem marad.

Tavasz virág cseresznyefa Sakura Eötvös Loránd Tudományegyetem Fűvészkert fenológia kökörcsinTavasz virág cseresznyefa Sakura Eötvös Loránd Tudományegyetem Fűvészkert fenológia kökörcsin

Japán cseresznyefa virág (Sakura) az ELTE Füvészkertben

A tavasz különbözőképpen hat az emberekre is. Van, akit feldob és kinyílik tőle, szárnyra kap; és van, akit kifejezetten elfáraszt, illetve úgy érzi: inkább még egy kicsit tovább aludna. Éppen úgy, mint a növényeknél. Van, amelyik már virágzik és szaporodni kezd és van, amelyik még pihen, mondván: hova siessen, hisz később is ráér még. Az ilyen évszakhoz kötött változásokkal a fenológia foglalkozik, ez egy olyan tudományág, amely az időjárás hatásait tanulmányozza a növények és állatok életciklusán. Apropó, azért tudjuk ugye, a növénynek milyen szerve a virág?

Tavasz virág cseresznyefa Sakura Eötvös Loránd Tudományegyetem Fűvészkert fenológia kökörcsin

Kökörcsin

Készítette és fotók: Holland Katalin

0 Tovább

Mi van a zsákban?

Mi van a zsákban?

„Sándor, József, Benedek zsákban hozza a meleget.” Mind ismerjük a népi mondást, de vajon tudjuk-e, hogy miért hoz meleget ez a három derék legény?

Miről lehet elbeszélgetni egy vadidegen emberrel, ha semmit sem tudunk róla? Az időjárásról. Ehhez mindenki ért, akárcsak a focihoz vagy az autóvezetéshez.

pixabay.com

Március elseje a meteorológiai tavasz kezdete, ilyenkor lassan egyre melegebbre fordul az idő. Mindannyian örülünk a napsütésnek, a hosszú, borongós, havas tél után. A szekrény mélyére eltesszük a meleg, bundás csizmákat, a téli kabátokat, helyükre pedig színesebb tavaszi kabátok és cipők kerülnek.

Március 18, 19, 21, Sándor-József-Benedek napja. A néphit úgy tartja, hogy ezek a napok vetnek véget a hosszú, hideg télnek és ekkor veszi kezdetét a termékeny tavasz: “Sándor, József, Benedek zsákban hozza a meleget.”

Csillagászati értelemben viszont (idén) március 20. a tavasz kezdete, ez a tavaszi napéjegyenlőség napja, amikor a Nap az egyenlítő felett delel. Ekkor egyenlő hosszú a nappal és az éjszaka.

Az időjárás, annak változásai, a tapasztalataink, a hatása ránk, kimeríthetetlen beszédtéma, és keresztül kasul átszövi a mindennapjainkat. A meteorológiai előrejelzéseket legalább olyan érdeklődés kíséri, mint a népi megfigyeléseken alapuló jóslatokat, melyeknek azonban nincs mindig tudományosan igazolt alapja.

Egy ilyen, kevéssé igazolható megfigyelés, a tavaszi napéjegyenlőség idején bekövetkező gyorsfelmelegedés.

A történetnek, - miszerint a három férfi, Szent Péter megbízásából elindul, hogy zsákban hozza el a meleget az embereknek, ám az út menti kocsmában elidőznek, és mivel vészesen közeledik március 21, a tavasz első napja (csillagászati értelemben), Mátyást küldi utánuk, hogy rendet téve, lehozzák végre a Földre a meleget, - nincs a meteorológusok által igazolható alapja. Viszont nagy valószínűséggel ilyenkor, vagyis március közepe, vége felé már megérkezik a meleg, ha nem is éppen Sándor, József, Benedek zsákjában.

0 Tovább

1985 óta nem volt ilyen hideg a január

Több mint harminc éve nem volt ilyen hideg január Magyarországon, sok helyen több mint harmincéves hidegrekordok dőltek meg. Éjszakánként gyakran -20 fok alá csökkent a hőmérséklet.

 

Az év első hónapja a múlt század elejéig visszanyúló éghajlati adatsorok alapján extrém hideg volt, a tízedik leghidegebb az 1901 és 2017 közötti januárok rangsorában – írja az Országos Meteorológiai Szolgálat.

Nem csak a január, de az egész évszak hidegebb volt a szokásosnál. Az téli hónapok középhőmérséklete országos átlagban -1,45 fok, ami jelentős negatív anomália az 1981-2010 közötti 0 fok körüli normál értékhez viszonyítva.

A hónap leghidegebb éjszakáján, január 8-án, Tésán -28,1 fokig hűlt le a levegő.

2017 első napjaiban komoly hideghullám alakult ki. Először egy ciklonnak köszönhetően átmenetileg enyhült az idő, viszont sokfelé havazott. Ezt követően derült, anticiklonális és szélcsendes időben nem egy helyen -20 foknál hidegebb volt és a kialakuló hideg légpárna hatására napközben is több helyen fagypont alatt maradt a hőmérséklet.

A január átlaghőmérséklete -5.9 fok volt.

 

A Balaton vízfelszíne január 3-án fagyott be, majd január végén, február elején 32cm-es vastagságot mértek.

Az idei hideg január is bizonyítja, hogy Kárpát-medence térségében az éghajlat változékonyságából adódóan a melegedő tendencia mellett is előfordulhatnak az átlagostól lényegesen eltérő, szélsőséges időjárási viszonyok.

0 Tovább

Vándor időjósok

Az állatok és növények a régmúlt időjósai, amíg ugyanis a számítógépes előrejelzések nem voltak elérhetőek, ők adták az útmutatást az emberiségnek a közelgő időjárásról.

Míg a vihar előtt leheveredő tehenek, vagy alacsonyan szálló fecskék az esős idő közeledtét jelezték, addig a mezei tikszemvirág és a körömvirág szirmaikat zárva tartva szintén irigylésre méltó pontossággal jósolták meg a várható csapadékot. Ausztrália madarai a több éves aszály után is megérzik az eső eljöttét: először a récék, majd a hattyúk érkeznek a leendő vízgyűjtő területekre. De kiváló meteorológus válhatna a rovarokból, pókokból, békákból, halakból is a népi megfigyelések szerint.

gólya madár tavasz időjárás meteorológia
Fotó: pixabay.com

Sok vándormadár hosszú utat tesz meg úgy, hogy kihasználja a kéményként viselkedő termik képződményeket, amik a nappal felmelegedett talajról emelkedésnek induló levegő örvénylésével keletkeznek. Spirálszerűen vitorláznak felfelé ezekben, amíg el nem érik a megfelelő magasságot ahhoz, hogy sok száz méteren keresztül szárnycsapás nélkül képesek legyenek meglovagolni a légáramlatokat. Ez így folytatódik, amíg a lendület végén a madár talál egy másik termiket az újabb felemelkedéshez.

Ezeket a képződményeket infrahangos morajlás kíséri, mely a madarak számára 3 km távolságból is jól érzékelhető. Ilyen hangot hallatnak a tenger hullámai, a hegyláncok menti szél, vagy a sivatagban megmozgatott homokdűnék is, biztosítva vándorainknak, hogy betájolják pontos helyzetüket. 

Meteorológiai tudásukat olyan útvonal kidolgozására használják, amelyen a számukra kedvező szeleknek hasznát tudják venni. A mostanában érkező fehér gólyák útjuk során pihenőjüket a kedvezőtlen szelek idejére időzítik, amikor azonban hátszelet kapnak, újra nekiindulnak. A poszáták Északról Dél-Amerikába eleinte a keleti szelekkel utaznak, mely a veszélyes Bermuda-háromszög területére sodorná őket, de tudják, hogy a passzát szelek ennél hamarabb visszairányítják őket a Karib-tengeren át a biztonságos szárazföld fölé.

Érdekesség, hogy látásuk is igazodott a tájékozódáshoz, szemeik bizonyos fotopigmentjeit a mágneses mezők befolyásolják, így iránytű pontossággal képesek érzékelni a Föld mágneses terét. A légáramlatok mozgását pedig másodlagos módosult tollaik segítségével érzékelik. Ilyen képességek birtokában könnyen el tudják dönteni, merre induljanak útnak. A vándormadarak olyan érzékenyek a nyomásváltozásra, ezáltal a magasságra, hogy képesek húsz méter szűk légifolyosón belül közlekedni akkor is, mikor az időjárásból adódóan nem látnak semmit a tájból. Ez a hasznos légnyomásmérő érzékük segíti őket az időjárás előrejelzésben is. Tavasszal csak akkor indulnak útnak északról, ha a hőmérséklet emelkedik, a légnyomás esik, és déli szél fúj. Ősszel pedig ettől ellenkezően, megérzik a hideg közeledtét is.
gólya madár tavasz időjárás meteorológia
Fotó: pixabay.com

Az egybefüggő leghosszabb utat a sarlós fecske teszi meg: évi 400000 km-ével elérhetné a Holdat, 1000 km-t tesz meg naponta, az egész évet a levegőben tölti, aludni se száll le, csak a szaporodás idejére landol. A fakókeselyű tartja a magassági rekordot, híres egyede 12 km magasan ütközött egy repülőgéppel. Amit pedig nem szabad említés nélkül hagyni, hogy Tóbiás, a fekete, és Báró, a fehér magyar gólyák ismét meghozták országunkba a tavaszt!

gólya madár tavasz időjárás meteorológia
Fotó: pixabay.com

1 Tovább

Túléltem Izlandot

„I survived Iceland”, olvashatjuk a hűtőmágneseken, amiket az összes helyi szuvenírboltban megtalálunk Izlandon. A vicces kis szöveg sok mindenre utal, olyan extrémebb helyeken, mint jégbarlangok, lávabarlangok, bármi megtörténhet, de egy szimpla vízesés meglátogatása is veszélyes lehet, például a Seljalandsfoss vízesés mögé besétálva egy rossz mozdulat a nyirkos, csúszós talajon, és máris begipszelt végtaggal szállhatunk fel a hazatartó járatunkra. Azonban nem hagyhatjuk ki innen az izlandi szeszélyes időjárást sem, ami az utóbbi pár napban eléggé megnehezíti a helyiek és oda látogató turisták életét. De nézzük, mi is történik az északi országban…

Izland időjárás ciklon hó tél
Seljalandsfoss

Pár héttel ezelőtt, február 12-én, a sziget keleti partján mért 19 fokos hőmérséklet sokkolta a helyieket, ilyen magas érték nyáron sem gyakori. A napokban pedig egy erős ciklon miatt figyeli mindenki az időjárásról szóló híreket.

Az Izlandi Meteorológiai Szolgálat február 23-án már kiadta másnapra a riasztást. Orkán erejű szélre (90-110 km/h), rossz időjárási és útviszonyokra figyelmeztették a lakosságot és a turistákat.

A pénteki nap folyamán több intézkedést is hoztak a helyi hatóságok. A szervezett túrák egyáltalán nem indultak. Utakat zártak le, lavinaveszélyre figyelmeztettek a déli parton. Az orkán erejű szél miatt felhívták a szülők figyelmét, hogy az iskolában tartózkodó gyermekeikért maguk menjenek el, ne engedjék egyedül elindulni őket. A szél a délutáni órákban tetőzött, ekkor a fővárosban 110 km/h-s széllökések voltak, de a déli part mentén 150 km/h-s lökések is előfordultak. Ilyen erősségű szél pedig már nagyon könnyen fellöki az embert, vagy épp nem engedi ki/beszállni az autójából:

25-én, szombaton a sziget nagy részén átmenetileg fellélegezhettek az emberek, végre volt egy kis idő összeszedni a kint hagyott kerti bútorokat. Bár ezen a napon is 60-70 km/h-s széllökések fújtak, a helyieknek ez már nem számít ritkaságnak. Délután viszont újabb jó hírrel jelentkezett a meteorológiai szolgálat. Nagy mennyiségű hóra figyelmeztettek a fővárosban és a déli part mentén. Ezen a télen néhány alkalommal esett nagyobb hó Reykjavíkban, de legtöbbször 2-3 napon belül elmosta az eső vagy jött egy melegebb légtömeg, és elolvadt. Kérdezgették is januárban a turisták: Hol a hó?

Február 26-án a hajnali órákban annyi hó esett, hogy egy darabig biztos senki nem teszi fel a fenti kérdést. Az éjszaka folyamán 51 cm-re nőtt a hóvastagság Reykjavíkban. Megdőlt az 1952-es rekord, ebben az évben 48 cm vastag volt a hótakaró ezen a napon.

Reggel a rendőrség arra kérte a lakosságot, hogy aki teheti, maradjon otthon. Az utak nagy része járhatatlan volt. A buszok, nemzetközi repülőjáratok is késtek. A hó eltakarítása eltart egy darabig, főleg, ha előbb a hókotrót is ki kell szabadítani:

Egy-két autó még másnap is a hó fogságában:

Izland időjárás ciklon hó tél

Izland időjárás ciklon hó tél

Aki tehát a napokban Izlandon tartózkodott, vagy még jelenleg is ott van és túlélte ezt a szélsőséges izlandi időjárást, nyugodt szívvel megveheti a „Túléltem Izlandot” feliratú hűtőmágnest. 

0 Tovább

Utoljára kommentelt bejegyzések