Beléd üt-e a mennykő?

Mikor kell tartanunk a villámlástól? Megtudhatjuk-e, hogy milyen messze csapott le? A fizika most is egyszerű választ ad rá.

forrás: pixabay.com

Biztosan mindenki megfigyelte már, hogy villámlás után csak később halljuk a dörgést. Miért is van ez így? Ez egy egyszerű fizikai okból fakad. S ha már fizika, akkor ennek köszönhetően mi magunk is egyszerűen ki tudjuk számolni, hogy milyen távol villámlott tőlünk, vagyis milyen messze van a vihar.

A fény sokkal gyorsabban (299.792 km/s) halad a hangnál (350 m/s). A villámlást szinte a jelenség pillanatában látjuk. Ez már csak azért is érdekes, mert a fény sebessége olyan gyors, hogy kétszer megkerüli a földet csupán egy óra alatt. A hang terjedési sebessége levegőben a tengerszint feletti magasságban körül belül: 350 m/s, vagyis kb. 94 km/h, vagyis a hangnak ehhez a művelethez tizenhét napra lenne szüksége. Ez persze függ a levegő páratartalmától és a hőmérsékletétől is.

Megszámoljuk a villámlás és a dörgés között eltelt másodperceket. Ezt egyszerűen megszorozzuk a hang sebességével, és eredményként meg is kaptuk, hogy milyen messze volt tőlünk a villámlás. Ez azt jelenti, hogy ha tíz másodperc telik el a fény és a hang között, akkor a villám 3500 méterre volt tőlünk.

Vihar esetén ezt fontos lehet tudni. Egy közérdekű, villámvédelemmel foglalkozó weboldal felhívja arra is a figyelmet, hogy ha két kilométernél közelebb villámlik körülöttünk, villámhárító hiányában a villám kárt tehet a háztartási és elektromos berendezéseinkben. Tehát, ha hat másodpercnél kevesebb idő telik el a villám és a dörgés között érdemes kihúzni az elektronikai eszközöket a csatlakozókból.

forrás: pixabay.com

Györfy Borbála

9 Tovább

Lassan olvadó jövő

Átfogó jelentés figyelmeztet a sarkvidéki jégtakaró csökkenésére és ennek hatására bekövetkező tengerszint-emelkedésre.

A térségben végzett mérések alapján az északi-sarkvidék kétszer olyan gyorsan melegszik, mint a bolygó más területei. Ez gyorsítja a jég olvadását és fokozza a tengerszint emelkedését.

Az északi-sarkvidéki jég idén márciusban volt a legkisebb kiterjedésű, amelyet valaha ebben a hónapban mértek.

A felmérést több mint 90 kutató végezte, amely bizonyítja az északi-sarkon az éghajlatváltozás miatt folyamatban lévő számtalan változást a tengeri jég fokozatos eltűnésétől és a gleccserek olvadásától kezdve az ökoszisztéma és az időjárási viszonyok megváltozásáig.

A kutatók szerint 2011 és 2015 között az északi-sark átlaghőmérséklete magasabb volt annál, mint amit az 1900-as évektől kezdve 2011-ig mértek.  A tengeri jég és ezzel együtt az arktiszi hótakaró kiterjedése folyamatosan csökken, Eurázsiában és Észak-Amerikában a 2000-es évek előtti adatokhoz képest megfeleződött.

A következtetéseket a Sarkvidéki Megfigyelő és Értékelő Program néhány évente elvégzett méréseinek eredményeiből vonják le, majd egy jelentés formájában továbbítják az Északi-sarkvidéki Tanács számára. Ezen kormány-közi fórum célja a fenntartható fejlődés és a környezetvédelem biztosítása a térségben.

A méréseken túl előrejelzéseket is készítenek a globális tengerszint alakulásáról, amely az északi-sarkot is beleértve figyelembe veszi az összes lehetséges olvadási forrást. A mostani becslések közel kétszeres értékeket tartalmaznak az éghajlatváltozással foglalkozó munkacsoport (IPCC) 2013-as forgatókönyvéhez képest. A legfrissebb számítások szerint az IPCC korábban közepes mértékűnek becsült tengerszint-változás jelenleg a legalacsonyabb kategóriába tartozik.

Az egyik forgatókönyv szerint, amennyiben a szén-dioxid kibocsátás mértéke a párizsi klímacsúcson megalkotott határérték fölé kúszik, a tengerszint 2100 végére átlagosan fél métert is emelkedhet.

Forrás: Nature

Szoucsek Ádám

3 Tovább

Angus a kertek alatt

„Na, most konkrétan halálfélelmem van!” olvasom a húgomtól kapott üzenetet nem sokkal azután, hogy a 2016/17-es viharszezon első saját nevet kiérdemlő ciklonja, Angus eléri a Brit-szigeteket.

ciklon vihar nagy-britannia egyesült királyság írország időjárás élménybeszámoló szélvihar viharszezon
Fotó: Jeremy Segrott (licenc: CC BY 2.0)
 

A Kárpát-medencének is egy igen nyugodt kis szegletéből kikerülni a Brit-szigetek őszi-téli időjárásába sokkolóan hathat az emberre.

„Az esernyőt nyugodtan hagyd itthon.” viccelődtünk az indulás előtt és, mint kiderült tényleg nem sok hasznát vette volna az ottani szélviszonyok között.

Általában igyekszem nem túlzásba vinni a meteorológiai témákat, így a húgom kint léte alatt az időjárás egy darabig nem is került szóba a beszélgetéseinkben. Egyik nap viszont a következő üzenet várt:

„Úristen! Tegnap este olyan vihar volt, hogy…anyám! Na, most már tényleg itt az ősz és én nem akarom a telet, ha már ez ilyen. :D”

Érdekesnek és viccesnek találtam a kétségbeesését, és persze kicsit aggódtam is, de ezek még csak könnyed próbálkozások voltak a légkör részéről.

ciklon vihar nagy-britannia egyesült királyság írország időjárás élménybeszámoló szélvihar viharszezon

Nagyjából egy hónapra rá megérkezett az első olyan ciklon, ami a brit Met Office és az ír Met Éireann meteorológiai szolgálatok riasztási fokozatai alapján már saját nevet is érdemelt.

„Készül itt valami vihar, nagyon fúj a szél, félek. :D” jött az üzenet.

Angus november 20-án csapott le Nagy-Britannia déli részére.

„Nem tudom, mi van, de most nagyon durva a szél.”

„Na, most konkrétan halálfélelmem van!”

A ciklonban mért legnagyobb széllökés meghaladta a 170 km/h-t. A vihar két emberéletet követelt, több mint 1000 háztartás maradt áram nélkül.

Angust még négy társa, Barbara, Conor, Doris és Ewan követte a 2016/17-es viharszezonban.

A Met Office és a Met Éireann közösen próbálja felhívni az emberek figyelmét a közelgő veszélyekre, így a viharszezon kezdete (október 1.) előtt a

Name Our Storms

keretein belül mindenki szabadon küldhet be ötleteket a „vihar” kategóriát elérő ciklonok elkeresztelésére. A könnyen megjegyezhető és jól kommunikálható nevek a média dolgát is megkönnyítik a tájékoztatás során.

0 Tovább

Vajon melyek a legjobb, illetve legmegbízhatóbb meteorológiai applikációk a hazai piacon?

Biztosan előfordult már mindenkivel, hogy sietnie kellet a munkahelyére, iskolába, találkozóra és késésben volt, de fogalma sem volt arról, hogy milyen idő várható az elkövetkező órákban. Általában arra már nincs idő, hogy keresgéljünk a neten vagy megvárjuk a tévés időjárás jelentést, így reflexből kapunk a telefonunk után és időjárási appok segítségével hozzuk meg döntésünket. Vajon melyek a legjobb, illetve legmegbízhatóbb meteorológiai applikációk a hazai piacon? Döntésünk sokrétű lehet, de szerencsére rengeteg app közül választhatunk mind Androidon, mind IOS rendszereken. Az alábbiakban a három, talán legismertebb hazai applikációt mutatom be.

  • Időkép

időjárás app applikáció android IOS mobil időkép köpönyeg meteora OMSZ meteorológia meteo eső

Az egyik legszélesebb körben használt magyar fejlesztésű időjárás app Androidon és IOS rendszereken. Az alkalmazásban a különböző tematikus térképeken kívül, radar, villámtérképek és az ország különböző pontjain elhelyezett webkamera képek közül válogathatunk. Az app segítségével beküldhetjük saját észleléseinket és megtekinthetjük a többi felhasználó által küldött észleléseket és képeket is. Továbbá kapunk egy 36 órás előrejelzést is, amelyet folyamatosan léptethetünk, aminek a végén egy többhetes kitekintést kapunk a varható időjárásról. Kedvelt funkció még a csapadékhullás valószínűségének százalékos megjelenítése. Továbbá értesítéseket is kérhetünk, ha veszélyes meteorológiai jelenség van a térségünkben. Az applikációhoz természetesen tartozik widget és okosóra támogatás is.

Letöltés: Android IOS

  • Meteora

időjárás app applikáció android IOS mobil időkép köpönyeg meteora OMSZ meteorológia meteo eső

Az Országos Meteorológiai Szolgálat saját fejlesztésű applikációja. Egy Google térkép alapú felhasználó felületet tárul elénk elsőként, ahol saját magunk állíthatjuk be a megjelenteni kívánt információt. Különös figyelmet fordítanak a veszélyjelzés fontosságára, így a widgeten is egy analóg óra kapja a főszerepet, amin jelölik, hogy térségünkben van-e érvényes riasztás és kapunk egy rövid előrejelzést is. Itt is beküldhetünk saját észlelést a MET-ÉSZ rendszeren keresztül. Továbbá egy remek újítással is találkozhatunk az Android változatban, ami az úgynevezett AR radar funkció, amivel kameránk segítségével láthatunk valós időben egy 3D-s radarképet a felhőben lévő csapadék intenzitásról. Aki megbízható, hiteles, szakemberek által készített és ellenőrzött applikációt szeretne, nekik a Meteora különösen jó választás.

Letöltés: Android IOS

  • Köpönyeg:

időjárás app applikáció android IOS mobil időkép köpönyeg meteora OMSZ meteorológia meteo eső

Szintén egy ismerős név a hazai piacon. Letisztult és átlátható applikációt kapunk, ahol szintén megtalálhatóak a szokásos térképek. A szokásos információk mellett a telefonunk elforgatásával egy hosszútávú előrejelzést kapunk két hétre előre. Észleléseinket itt is beküldhetjük, ezzel is segítve a többi felhasználót. Az alkalmazásban továbbá, rövid szöveges előrejelzéseket is kapunk a várható időjárásról napi bontásban.

Letöltés: Android IOS

Ezek voltak a legismertebb hazai fejlesztésű időjárás applikációk. Ha további kétségeink vannak, vagy elveszettnek érezzük magunkat az informatika modern világában, még mindig ott a lehetőségünk, hogy saját magunknak készítsünk előrejelzést. Ehhez nincs másra szükségünk csak a reggeli kávénkra. Ugyanis, ha a kávénkban lévő buborékok a csésze szélén helyezkednek el, akkor feltehetően szép időben bízhatunk, melynek a magas légnyomás az indikátora.  Ha a buborékok középen összpontosulnak, akkor sajnos esőre van kilátás, mely jellemzően alacsony légnyomású helyzetben fordul elő.

időjárás app applikáció android IOS mobil időkép köpönyeg meteora OMSZ meteorológia meteo eső
pixabay.com

0 Tovább

MÁJUSI ESŐ ARANYAT ÉR, DE A JÓBÓL IS MEGÁRT A SOK

Május első hetében csapadékos, zivatartevékenységben gazdag időjárás köszöntött ránk. Ennek köszönhetően többfelé már az első héten leesett a májusi átlagos csapadék, sőt, helyenként akár 24 óra alatt is összegyűlt az átlagos havi 55-60 mm.

A május első hetében tapasztalt változékony, zivatarokkal tarkított időjárás okozója egy, a kezdetben a Kárpát-medencétől nyugatra elhelyezkedő, lassan kelet felé mozgó magassági hideglégörvény volt. A hidegörvényt egy 4-5 km-es magasságban elhelyezkedő, több száz, esetenként ezer kilométer átmérőjű örvényként kell elképzelni, ami örvénylő mozgása miatt nagytávolságról szívja magába a légkör alsóbb rétegeiből a levegőt. Az örvény a hét folyamán lassan közelített a Kárpát-medencéhez, kettészakadt, és a két új örvény áramlási rendszerének kölcsönhatásaként száraz és nedves légtömegek felváltva érkeztek fölénk. A hideglégörvény sajátossága, hogy a magasban elhelyezkedő nagyon hideg és a felszínközeli melegebb levegő között nagy hőmérsékletkülönbség lép fel, aminek hatására a légkör labilizálódik. Ennek köszönhetően heves záporok és zivatarok alakultak ki hazánkban, melyek esetenként 50-60 mm csapadékot és gyakran nagymennyiségű, akár a károkat okozó 2 cm-es átmérőt is meghaladó jeget adtak. Azonban a szélsőséges időjárás jellemzésére talán a múlt heti tornádók a legjobb példák, melyekről az idokep.hu észlelői számoltak be. A május 3.-n Báta mellett észlelt tornádó kialakulásáról az alábbi linkre kattintva tudhat meg többet: https://www.idokep.hu/hirek/tornado-volt-batan, míg a szombaton és vasárnap lencsevégre kapott tornádókról és tubákról itt talál felvételeket: https://www.idokep.hu/hirek/tuba-volt-szolnok-felett, https://www.idokep.hu/hirek/megis-tornado-volt.

A legnagyobb károkat azonban a hirtelen lehulló nagymennyiségű csapadék okozta. Az MTI tudósítása szerint szerdán a Pest megyei Nagykáta és Szigetszentmiklós térségében a hirtelen lezúduló eső okozott gondokat, míg Mogyoródon egyes pincékben méteres magasságokban állt a víz. Május 7.-n Borsod-Abaúj-Zemplén megyében Mezőkövesden és Aggteleken pincéket és garázsokat öntött el a csapadékvíz. A térségben a körülbelül félórás zivatartevékenység alatt közel a teljes szokásos májusi csapadékmennyiség lehullott. A lenti ábrán néhány csapadékmérő állomás heti csapadékösszegét találja.

Az adatok forrása az Országos Meteorológiai Szolgálat napijelentés kiadványa http://www.met.hu/idojaras/aktualis_idojaras/napijelentes/

 

Az ábra csalóka, mert csak a napijelentés kiadványban szerepelő mérőállomások heti összegzett adatai vannak megjelenítve, azonban ha a zivatar csak pár kilométerrel is a mérőállomás mellett halad el, akkor a csapadéktevékenysége nem kerül detektálásra, pontosabban csak a radaros és más távérzékelési mérésekből lehet következtetni a lehullott csapadék összegére és intenzitására. A csapadéknak ez, a gyakorlatilag pontról pontra való változása gyakori oka a meteorológiai előrejelzések és az emberek által tapasztalt időjárás közötti eltéréseknek.

 

0 Tovább

Utoljára kommentelt bejegyzések