A Dunán is baj lesz

Az elmúlt hetek csapadékos időjárása miatt az Alpokban is hatalmas mennyiségű hó esett. A Duna vízgyűjtőjén a hóhatár jelenleg 800-1500 méter, a következő egy hétben lezajló melegedés miatt ez a hétvégére jócskán 2000 méter fölé fog emelkedni. 


A Hockar-Göstling sípályára vonatkozó előrejelzés a következő napokra. Az utolsó sor a hóhatár magasságát jelöli. (Forrás: www.snow-forecast.com)

Hockar-Göstlingen jelenleg 120 cm hó van a pálya aljánál, és 160 cm a hegytetőn. A hétvégére várt 2500 méteres hóhatár mellett mindez egyszerre indul majd olvadásnak. Mint az alábbi térképen látható, a többi hegyen is hasonló a helyzet:

A sípályák tetején mérhető jelenlegi hóvastagságok (Forrás: www.snow-forecast.com


Mindez alapján a Dunán is nagyon komoly árhullámra készülhetünk. Az áradás pontos lefolyása még sok tényező függvénye, ezért a hét végétől érdemes folyamatosan figyelni a Vízügyi Főigazgatóság honlapját, különös tekintettel a Duna vízgyűjtő területén bekövetkező változásokra.


0 Tovább

Humor a hóban

Az országban gyorsan elszaporodtak a hónyulak, de az időjárás nem hagyta hidegen a viccesrajz- és mémgyártókat sem. Íme egy válogatás, a teljesség igénye nélkül:

0 Tovább

Ciklonbölcső a Földközi-tengeren

Négy nap leforgása alatt két intenzív ciklonkeletkezésnek is tanúja volt az EUMETSAT műhold, ahogy az a sat24.com felvételein látható. A Földközi-tenger nyugati medencéje felett először március 20-án, majd március 23-án keletkezett egy mediterrán ciklon, amely gyorsan megerősödve először Olaszországban és a Balkánon, majd Magyarországon és Ukrajnában okozott kiadós esőzéseket, illetve havazást.

A mediterrán ciklonok nem számítanak ritka vendégnek hazánkban, a jelenlegi rendkívüli ciklonaktivitás és az évszakhoz képest alacsony hőmérsékletek azonban több hatás együttes eredményeként alakultak ki. 

A ciklonok a déli és északi területek között télen kialakult jelentős hőmérsékleti különbség hatására keletkeznek. A meleg Földközi-tenger alulról sok nedvességet párologtat a képződményekbe, míg a kb. 9 km-es magasságban futó erős futóáramlás (jet stream) a ciklonok gyors megerősödését és haladását biztosítja. Mindeközben a tél folyamán északon felhalmozódott hideg délre zúdulása Európa-szerte fagyos levegőt szállít az alacsony légrétegekbe. A ciklonok által szállított meleg, nedves mediterrán levegő és a fagyos északi hideg keveredése eredményezi a kiadós márciusi havazást.

Az elmúlt hetek időjárásáról részletes leírások olvashatók az Országos Meteorológiai Szolgálat és az [origo] időjárás oldalán:

A márc. 14-15-i viharról: [origo] OMSZ

A szokatlan tavaszi hidegről: [origo]

A futóáramlásról és annak hatásairól: [origo]

0 Tovább

Meseszép inverzió a Tátra lábánál

Zakopane

A hétvégén ideálisak voltak a körülmények arra, hogy a síelők által annyira kedvelt völgyi inverzió a Magas-Tátra lábánál is kialakuljon. Azonban nem a tiszta alpesi köd, hanem Zakopane, a huszonötezres város légszennyezése tette láthatóvá az inverziós réteg tetejét.

A hegyekből a völgybe lebukó levegő - egyrészt a hegy-völgyi cirkuláció, másrészt a főnhatás miatt -  melegebb a völgyben lévőnél. A völgy alján felgyűlő hideg, illetve a hegyről érkező meleg levegő határán kialakuló határfelület a hajnalban kialakult köd maradékát, illetve a városból kibocsátott szennyezőanyagokat a völgy mélyére zárja.

völgyi inverzió

A hideg köd- és szmogtenger körbefolyja a kisebb dombokat, a teteje pedig tökéletesen vízszintes, mintha csak egy tó felszíne lenne - olyannyira, hogy még hullámzik is!

0 Tovább

Az északi félteke egy hete

Mély ciklonok az Atlanti- és Csendes-óceán felett, hidegcsepp Japánban, újabb vihar a keleti parton, Sandy által keltett rövidhullám és a fagyos sarki éjszaka - az 500 hPa animációja péntektől péntekig.

wetterzentrale.de

0 Tovább

Utoljára kommentelt bejegyzések