Esős lehet az időmérő

Ma rendezik a Forma-1-es Spanyol Nagydíj időmérő edzését. A helyszín a Circuit de Catalunya, mely kb. 30 km-re északkeletre terül el Barcelonától.


View Larger Map

A időmérő alatt 16-19°C-os hőmérséklet várható és az edzés folyamán 1-2 fokos melegedés lehet.

A szél déli irányú és 3-5 m/s-os erősségű.

A felhőzet alacsony szintű lesz, és 60-70% közé tehető a valószínűsége, hogy esni fog az edzés alatt.


0 Tovább

Újabb lejtővihar a Magas-Tátrában

Amíg Magyarország a hóban rekedt autósokkal volt elfoglalva, a 2004-es katasztrófa után ismét súlyos csapás érte a Magas-Tátra szlovák oldalát. A parameter.sk beszámolója szerint az újabb lejtővihar közel 7000 fa pusztulását okozta.

A viharról videó is készült: az 1676 méter magasan fekvő Sziléziai ház udvarán a turistákat szó szerint térdre kényszerítette a jeges szél.

Kidőlt fa Tátralomnicnál (Forrás: parameter.sk)

A poprádi rádiószondás felszálláson jól látszik, hogy a március 15-i hidegbetörés során ideálisak voltak a körülmények a lejtővihar kialakulásához: körülbelül 2500 méteren, a Magas-Tátra gerincének magasságában erős inverzió húzódott, az inverzió alatt pedig viharos északi szél fújt. 

0 Tovább

A Dunán is baj lesz

Az elmúlt hetek csapadékos időjárása miatt az Alpokban is hatalmas mennyiségű hó esett. A Duna vízgyűjtőjén a hóhatár jelenleg 800-1500 méter, a következő egy hétben lezajló melegedés miatt ez a hétvégére jócskán 2000 méter fölé fog emelkedni. 


A Hockar-Göstling sípályára vonatkozó előrejelzés a következő napokra. Az utolsó sor a hóhatár magasságát jelöli. (Forrás: www.snow-forecast.com)

Hockar-Göstlingen jelenleg 120 cm hó van a pálya aljánál, és 160 cm a hegytetőn. A hétvégére várt 2500 méteres hóhatár mellett mindez egyszerre indul majd olvadásnak. Mint az alábbi térképen látható, a többi hegyen is hasonló a helyzet:

A sípályák tetején mérhető jelenlegi hóvastagságok (Forrás: www.snow-forecast.com


Mindez alapján a Dunán is nagyon komoly árhullámra készülhetünk. Az áradás pontos lefolyása még sok tényező függvénye, ezért a hét végétől érdemes folyamatosan figyelni a Vízügyi Főigazgatóság honlapját, különös tekintettel a Duna vízgyűjtő területén bekövetkező változásokra.


0 Tovább

Humor a hóban

Az országban gyorsan elszaporodtak a hónyulak, de az időjárás nem hagyta hidegen a viccesrajz- és mémgyártókat sem. Íme egy válogatás, a teljesség igénye nélkül:

0 Tovább

Ciklonbölcső a Földközi-tengeren

Négy nap leforgása alatt két intenzív ciklonkeletkezésnek is tanúja volt az EUMETSAT műhold, ahogy az a sat24.com felvételein látható. A Földközi-tenger nyugati medencéje felett először március 20-án, majd március 23-án keletkezett egy mediterrán ciklon, amely gyorsan megerősödve először Olaszországban és a Balkánon, majd Magyarországon és Ukrajnában okozott kiadós esőzéseket, illetve havazást.

A mediterrán ciklonok nem számítanak ritka vendégnek hazánkban, a jelenlegi rendkívüli ciklonaktivitás és az évszakhoz képest alacsony hőmérsékletek azonban több hatás együttes eredményeként alakultak ki. 

A ciklonok a déli és északi területek között télen kialakult jelentős hőmérsékleti különbség hatására keletkeznek. A meleg Földközi-tenger alulról sok nedvességet párologtat a képződményekbe, míg a kb. 9 km-es magasságban futó erős futóáramlás (jet stream) a ciklonok gyors megerősödését és haladását biztosítja. Mindeközben a tél folyamán északon felhalmozódott hideg délre zúdulása Európa-szerte fagyos levegőt szállít az alacsony légrétegekbe. A ciklonok által szállított meleg, nedves mediterrán levegő és a fagyos északi hideg keveredése eredményezi a kiadós márciusi havazást.

Az elmúlt hetek időjárásáról részletes leírások olvashatók az Országos Meteorológiai Szolgálat és az [origo] időjárás oldalán:

A márc. 14-15-i viharról: [origo] OMSZ

A szokatlan tavaszi hidegről: [origo]

A futóáramlásról és annak hatásairól: [origo]

0 Tovább

Utoljára kommentelt bejegyzések