Tíz méternél is mélyebb a Duna

Akik alaposan tanulmányozzák a Vízügyi Főigazgatóság adatait, észrevehetnek néhány furcsaságot. 

Hogyan lehet...

  • hogy a vízállás egyidőben Budapesten 729 cm, Vácon 640 cm? (jún. 6. 11 óra) 
  • hogy Nagybajcsnál a III. fokú védelmi készültség 610 cm, míg Budapesten 800 cm?
  • hogy Szentendrén a legkisebb valaha mért vízmagasság -63 cm?

A magyarázat egyszerű: 

A vízállás nem a víz mélységét jelenti!


Ennek nem is lenne sok értelme, hiszen a meder változik, így néhány évente új skálát kellene bevezetni. Ez nagyban megnehezítené a szabályozást és az egyes évek közötti összehasonlítást.

Vízmércék a Dunán: ahány mérőpont, annyiféle nulla szint (2010-es adatok, forrás itt)

A Dunán megegyezés szerint a vízmércék 0 pontja az 1834. évi legalacsonyabb vízszintet mutatja. Ebből sok minden következik:

  1. Kisvíz esetén lehet negatív vízállás!
  2. A 800 cm-es vízállás nem 8 m mély folyót jelent, hanem annál jóval mélyebbet!* 
  3. A 800 cm-es vízállás nem kétszer olyan mély, mint a 400 cm-es!
  4. Mivel a meder sokat változott azóta, azonos vízállásnál az egyes vízmércék adatai között jelentős (akár méteres) eltérések is lehetnek!
  5. Minden vízmércének saját vízállás-rekordjai vannak.

* A Duna mélysége Budapesten egy átlagos évben 3-10 m között ingadozik.

Fájl:Vizmerce-bp-vigadoter.jpg

Vízmérce a Vigadónál. A budapesti vízmérce nullpontja 94,97 m a tengerszint felett, ami közel három méterrel alacsonyabb a szentendrei vízmérce nullpontjánál.


1 Tovább

Így olvass időjárás-jelentést

10 dolog, mielőtt szidni kezded a meteorológusokat.


1.: Az időjárás nem meglepetésszerű!

Váratlan időjárási esemény nincs, csak jól előrejelzett vagy rosszul előrejelzett. Ha meglepetésként ér az időjárás, akkor vagy nem néztél előrejelzést, vagy rosszul értelmezted az előrejelzést, vagy rossz volt az előrejelzés.

2.: Az indiánoknak 20 szavuk van az esőre, nekünk 2 képünk

Egy ábrával nem lehet egy egész nap, vagy az egész ország időjárását leírni. Az "esős" piktogram jelenthet egész napos országos esőt ugyanúgy, mint délután kialakuló futó záporokat. Mindig olvasd el a szöveges előrejelzést, hogy képet kapj az időjárás idő- és térbeli alakulásáról!

3.: Nézd a radarképet!

Meglepően kevesen tudnak a radarkép létezéséről! 15 perces felbontással követhető, hogy épp most hol esik és merre mozog a csapadék. A "fog-e esni a következő 1 órában" kérdésekre így bárki választ kaphat. Akinek ezek után elázik a kerti partija, az csak magára vessen!
(A radarkép ingyenesen elérhető itt és itt, illetve okostelefonon is).

4.: A tömör információk félrevezetőek!

Ne elégedj meg az újságok szalagcímeivel! A "hétvégén esni fog" kifejezés jelenthet tavaszias, változékony kirándulóidőt záporokkal tarkítva, vagy folyamatos áztató esőt is.
Az "itt a tél" hírek általában már a talajmenti fagyok megjelenésekor napvilágot látnak, pedig napközben akkor még 15-20°C is lehet. A megoldás: tematikus honlapok szöveges előrejelzései, vagy tévés időjárás-jelentés.

5.: Kis ország - nagy különbségek!

Az országban nagyon nagy különbségek tudnak kialakulni az időjárásban. Az, hogy VALAHOL az országban havazni fog, -10°C lesz, vagy viharos szél tombol, az nem jelenti azt, hogy a Te lakhelyeden is ez történik. Ismételten: a térképes, szöveges előrejelzéseket érdemes elolvasni!

6.: Kis méretű jelenségek - nagy veszélyek!

A záporok, zivatarok és a köd nagyon kis területet érintenek. Lehet, hogy Siófokon megúsztad, de Zamárdiban már felhőszakadás volt. Ezt képtelenség ilyen pontossággal előrejelezni, ezért a riasztás mindenkire vonatkozik. Ha Téged pont elkerült, ne a meteorológusokat szidd, hanem örülj a szerencsédnek. 

7.: Legyél igényes fogyasztó!

Az időjárás-előrejelzés is piaci verseny sok szereplővel. Mint mindenhol, itt is jelen van a bóvlitól a profi munkáig a teljes kínálati skála. Nem biztos, hogy amit te nézel, az a legjobb! Ha nem vagy megelégedve az előrejelzések minőségével, válts szolgáltatót/csatornát!  

8.: Minden nap számít!

Az előrejelzések bizonytalansága az idő előrehaladtával gyorsan nő, 3-5 napnál távolabbra pedig már inkább csak tendenciákról, mintsem konkrét időjárási eseményekről lehet beszélni. Nem elég kedden megnézni a hétvégére vonatkozó előrejelzést!

9.: Nincsenek csodák!

Aki azt állítja, hogy 30, 60, 365 napra képes az egyes napok időjárását előrejelezni, az vagy téved, vagy jövőre Nobel-díjat kap.

10. Az időjárás és az éghajlat nem ugyanaz!

Ahogy az elnevezések is mutatják, az időjárás alakulásáért sosem az éghajlatváltozás a felelős. Az éghajlatváltozás több, vagy gyakoribb időjárási szélsőséget tud okozni, de egy konkrét eseményt sosem. Ezzel értelmüket vesztik a "hideg van, hol itt a felmelegedés?" és "a klímaváltozás miatt esik ez a sok eső?" kérdések.

0 Tovább

Meteorológia és a sci-fi, avagy a jövőbeli előrejelzés

A nemrég mozikba került új Star Trek: Into the Darkness film alkalmából szedjük össze egy csokorba (persze a teljesség igénye nélkül), hogy a tudományos-fantasztikus filmek és sorozatok írói hogyan képzelik el az időjárás előrejelzését, mérését, vagy egyáltalán, egy másik bolygó időjárását.

Vajon az időjárás előrejelzése is olyan sötét lesz, mint az új Star Trek film?

Az időjárás előrejelzésével kapcsolatban az embernek rögtön az egyre pontosabb és megbízhatóbb előrejelzés jut az eszébe a technika fejlődése miatt. Hiszen például a Vissza a jövőbe című filmben is percre pontosan megmondták, mikor fog esni, és mikor áll el az eső. Vagy a Doctor Who sci-fi sorozatban a sorozat főszereplője időgépéből kiszagolva megmondta, hogy jelenleg milyen a bolygó légköre, és hogy valószínűleg esni fog. Ezzel is kicsit tréfálkozik az emberi időjárás-előrejelzés jövőbeli elképzeléséről.

Méréssel már a Star Trek univerzumban is foglalkoztak, hiszen egy bolygó vizsgálatakor egy szonda küldése után pillanatokon belül kapták a légköri adatokat, vagy, ha lehetőség adódott, érzékelőkkel vizsgálódtak. Hasonló példát láthatunk a Star Wars filmekben is. A szondák mellett az úgynevezett tricorder segítségével a felszínen a jelenségek adatait kézzel mérhették meg, ami azonnal megjelenítette és tárolta azokat.

 

Tricorder és annak alkalmazása

Az időjárás előrejelzése mellett az időjárás alakításának gondolatai is megfigyelhetőek egy-egy tudományos fantasztikus műben. Ilyen például a Csillagkapu című sorozatban a Touchstone, mellyel egy bolygó időjárási viszonyait próbálták kedvük szerint alakítani. De hasonló még a Star Wars univerzumban a coRuscant időjárása, ahol az orbitális tükrökkel szabályozzák az időjárást.

 

Időjárás-alakító rendszerek

Bolygók klimatológiai viszonyainak megálmodásánál is hihetetlenül virtuózok a forgatókönyvírók, hiszen minden bolygó egy üres vászon, melyre a klimatológiai jellemzőkkel viszik fel a festéket. Például a Dűnében Frank Herbert egy teljesen elsivatagosodott bolygót képzelt el, míg a Star Trek: Voyager-ben egy csak óceánból álló bolygót láthatunk.

Más bolygók légköre

Reméljük tényleg ez lesz a jövőben.

0 Tovább

Pünkösdi időjárás programajánlóval

Megkezdödőtt a várva-várt hosszúhétvége, mindenki a szabadba vágyik, és jó hírem van, ehhez most időjárásunk is hozzájárul. Lássuk, hogy milyen időjárás is várható pünkösdre!  Vasárnap már kora reggel induljunk el a tervezett programok helyszínére, hogy kiélvezhessük a csodás napsütést, mert délután délnyugat felől megnövekszik a felhőzet. Amennyiben a szabadban töltjük a pünkösdöt, bátran merem ajánlani a szigligeti várfesztivált, ahol minden gyerkőc megtalálja a legjobb szórakozást. 18 éven felülieknek a Csopakon megrendezett  Pünkösdi Borpikniket javaslom, hiszen a délutáni eső elől a hol jobb elbújni, mint egy sátor alatt, ahol borral kínálnak? Estére viszont foglaljuk el szállásunkat, térjünk haza, mert zápor, zivatar, helyenként felhőszakadás, jégeső is előfordulhat. Napközben 26-30 Celsius fokra lehet számítani. Hétfőre virradóan kissé lehül a hőmérséklet, reggel 16, napközben 20-24 Celsius fok várható. Záporokra reggel északkeleten számíthatunk, délután az Alpokalja térségében alakulhat ki néhány zápor és zivatar. Ha ez sem szegte kedvünket, akkor válasszuk a hétfői napra az ópusztaszeri pünkösdölést, ahol kicsik és nagyok egyaránt élvezhetik az emlékpark által nyújtott programokat. Utolsó jótanácsként bárki bármerre indul az esernyőt ne felejtse otthon! Kellemes pünkösdölést kívánok!

A fent említett programok megtalálhatóak:

http://www.utazzitthon.hu/punkosdi-programok.html

0 Tovább

Itt a zivatarszezon, vigyázzunk a villámmal!

Az év azon szakaszába kerültünk, amikor megnövekedett annak az esélye, hogy belénk csap a villám. Mivel ez gyakran hallás- és látássérüléssel, sőt akár akut halállal is járhat, jó ha van pár tippünk, hogyan kerüljük el.

 

Forrás: www.telegraph.co.uk

Először is: Ne álljunk a villám útjába! Ő az erősebb. Nyilvánvaló zivatartevékenység idejében a nyílt terepen lehetőleg ne tartózkodjunk, kerüljük a magas, csúcsos végződésű tereptárgyakat, a vízfelületeket, és ha lehet, a nagy tábortüzek közlében se tartózkodjunk. Ne álljunk terpeszben, nehogy a földbe csapott villám a két lábunkban folytassa útját. A legjobb, ha egy házban vagy egy autóban várjuk meg a villámlás végét. Az autó fémváza Faraday-kalitkaként védelmez minket, így ha pont az autóúton ér el minket a zivatar, ne hagyjuk el járművünket.

 

Egy autó, amibe belecsap a villám, de tovább halad.

Ha többen vagyunk, ne tömörüljünk egy helyre. Inkább legyünk egymástól távolabb, hogy ha valakire lesújt az „égi harag”, a többiek segíthessenek és ne egyszerre dőljön ki mindenki. Akit villámcsapás ér, az nem automatikusan halott. Ellenőrizzük le a pulzusát és hogy lélegzik-e, és ennek megfelelően részesítsük elsősegélyben.

Persze nehogy ezzel valakit visszatartsak a nyári kirándulásoktól, csak míg ezt a lenyűgöző jelenséget csodáljuk, na feledkezzünk meg arról, hogy milyen veszélyeket rejtegethet magában egy villám.

3 Tovább

Utoljára kommentelt bejegyzések