Meteorológia és a sci-fi, avagy a jövőbeli előrejelzés

A nemrég mozikba került új Star Trek: Into the Darkness film alkalmából szedjük össze egy csokorba (persze a teljesség igénye nélkül), hogy a tudományos-fantasztikus filmek és sorozatok írói hogyan képzelik el az időjárás előrejelzését, mérését, vagy egyáltalán, egy másik bolygó időjárását.

Vajon az időjárás előrejelzése is olyan sötét lesz, mint az új Star Trek film?

Az időjárás előrejelzésével kapcsolatban az embernek rögtön az egyre pontosabb és megbízhatóbb előrejelzés jut az eszébe a technika fejlődése miatt. Hiszen például a Vissza a jövőbe című filmben is percre pontosan megmondták, mikor fog esni, és mikor áll el az eső. Vagy a Doctor Who sci-fi sorozatban a sorozat főszereplője időgépéből kiszagolva megmondta, hogy jelenleg milyen a bolygó légköre, és hogy valószínűleg esni fog. Ezzel is kicsit tréfálkozik az emberi időjárás-előrejelzés jövőbeli elképzeléséről.

Méréssel már a Star Trek univerzumban is foglalkoztak, hiszen egy bolygó vizsgálatakor egy szonda küldése után pillanatokon belül kapták a légköri adatokat, vagy, ha lehetőség adódott, érzékelőkkel vizsgálódtak. Hasonló példát láthatunk a Star Wars filmekben is. A szondák mellett az úgynevezett tricorder segítségével a felszínen a jelenségek adatait kézzel mérhették meg, ami azonnal megjelenítette és tárolta azokat.

 

Tricorder és annak alkalmazása

Az időjárás előrejelzése mellett az időjárás alakításának gondolatai is megfigyelhetőek egy-egy tudományos fantasztikus műben. Ilyen például a Csillagkapu című sorozatban a Touchstone, mellyel egy bolygó időjárási viszonyait próbálták kedvük szerint alakítani. De hasonló még a Star Wars univerzumban a coRuscant időjárása, ahol az orbitális tükrökkel szabályozzák az időjárást.

 

Időjárás-alakító rendszerek

Bolygók klimatológiai viszonyainak megálmodásánál is hihetetlenül virtuózok a forgatókönyvírók, hiszen minden bolygó egy üres vászon, melyre a klimatológiai jellemzőkkel viszik fel a festéket. Például a Dűnében Frank Herbert egy teljesen elsivatagosodott bolygót képzelt el, míg a Star Trek: Voyager-ben egy csak óceánból álló bolygót láthatunk.

Más bolygók légköre

Reméljük tényleg ez lesz a jövőben.

0 Tovább

Pünkösdi időjárás programajánlóval

Megkezdödőtt a várva-várt hosszúhétvége, mindenki a szabadba vágyik, és jó hírem van, ehhez most időjárásunk is hozzájárul. Lássuk, hogy milyen időjárás is várható pünkösdre!  Vasárnap már kora reggel induljunk el a tervezett programok helyszínére, hogy kiélvezhessük a csodás napsütést, mert délután délnyugat felől megnövekszik a felhőzet. Amennyiben a szabadban töltjük a pünkösdöt, bátran merem ajánlani a szigligeti várfesztivált, ahol minden gyerkőc megtalálja a legjobb szórakozást. 18 éven felülieknek a Csopakon megrendezett  Pünkösdi Borpikniket javaslom, hiszen a délutáni eső elől a hol jobb elbújni, mint egy sátor alatt, ahol borral kínálnak? Estére viszont foglaljuk el szállásunkat, térjünk haza, mert zápor, zivatar, helyenként felhőszakadás, jégeső is előfordulhat. Napközben 26-30 Celsius fokra lehet számítani. Hétfőre virradóan kissé lehül a hőmérséklet, reggel 16, napközben 20-24 Celsius fok várható. Záporokra reggel északkeleten számíthatunk, délután az Alpokalja térségében alakulhat ki néhány zápor és zivatar. Ha ez sem szegte kedvünket, akkor válasszuk a hétfői napra az ópusztaszeri pünkösdölést, ahol kicsik és nagyok egyaránt élvezhetik az emlékpark által nyújtott programokat. Utolsó jótanácsként bárki bármerre indul az esernyőt ne felejtse otthon! Kellemes pünkösdölést kívánok!

A fent említett programok megtalálhatóak:

http://www.utazzitthon.hu/punkosdi-programok.html

0 Tovább

Itt a zivatarszezon, vigyázzunk a villámmal!

Az év azon szakaszába kerültünk, amikor megnövekedett annak az esélye, hogy belénk csap a villám. Mivel ez gyakran hallás- és látássérüléssel, sőt akár akut halállal is járhat, jó ha van pár tippünk, hogyan kerüljük el.

 

Forrás: www.telegraph.co.uk

Először is: Ne álljunk a villám útjába! Ő az erősebb. Nyilvánvaló zivatartevékenység idejében a nyílt terepen lehetőleg ne tartózkodjunk, kerüljük a magas, csúcsos végződésű tereptárgyakat, a vízfelületeket, és ha lehet, a nagy tábortüzek közlében se tartózkodjunk. Ne álljunk terpeszben, nehogy a földbe csapott villám a két lábunkban folytassa útját. A legjobb, ha egy házban vagy egy autóban várjuk meg a villámlás végét. Az autó fémváza Faraday-kalitkaként védelmez minket, így ha pont az autóúton ér el minket a zivatar, ne hagyjuk el járművünket.

 

Egy autó, amibe belecsap a villám, de tovább halad.

Ha többen vagyunk, ne tömörüljünk egy helyre. Inkább legyünk egymástól távolabb, hogy ha valakire lesújt az „égi harag”, a többiek segíthessenek és ne egyszerre dőljön ki mindenki. Akit villámcsapás ér, az nem automatikusan halott. Ellenőrizzük le a pulzusát és hogy lélegzik-e, és ennek megfelelően részesítsük elsősegélyben.

Persze nehogy ezzel valakit visszatartsak a nyári kirándulásoktól, csak míg ezt a lenyűgöző jelenséget csodáljuk, na feledkezzünk meg arról, hogy milyen veszélyeket rejtegethet magában egy villám.

3 Tovább

Esős lehet az időmérő

Ma rendezik a Forma-1-es Spanyol Nagydíj időmérő edzését. A helyszín a Circuit de Catalunya, mely kb. 30 km-re északkeletre terül el Barcelonától.


View Larger Map

A időmérő alatt 16-19°C-os hőmérséklet várható és az edzés folyamán 1-2 fokos melegedés lehet.

A szél déli irányú és 3-5 m/s-os erősségű.

A felhőzet alacsony szintű lesz, és 60-70% közé tehető a valószínűsége, hogy esni fog az edzés alatt.


0 Tovább

Újabb lejtővihar a Magas-Tátrában

Amíg Magyarország a hóban rekedt autósokkal volt elfoglalva, a 2004-es katasztrófa után ismét súlyos csapás érte a Magas-Tátra szlovák oldalát. A parameter.sk beszámolója szerint az újabb lejtővihar közel 7000 fa pusztulását okozta.

A viharról videó is készült: az 1676 méter magasan fekvő Sziléziai ház udvarán a turistákat szó szerint térdre kényszerítette a jeges szél.

Kidőlt fa Tátralomnicnál (Forrás: parameter.sk)

A poprádi rádiószondás felszálláson jól látszik, hogy a március 15-i hidegbetörés során ideálisak voltak a körülmények a lejtővihar kialakulásához: körülbelül 2500 méteren, a Magas-Tátra gerincének magasságában erős inverzió húzódott, az inverzió alatt pedig viharos északi szél fújt. 

0 Tovább

Utoljára kommentelt bejegyzések