Pünkösdi időjárás programajánlóval

Megkezdödőtt a várva-várt hosszúhétvége, mindenki a szabadba vágyik, és jó hírem van, ehhez most időjárásunk is hozzájárul. Lássuk, hogy milyen időjárás is várható pünkösdre!  Vasárnap már kora reggel induljunk el a tervezett programok helyszínére, hogy kiélvezhessük a csodás napsütést, mert délután délnyugat felől megnövekszik a felhőzet. Amennyiben a szabadban töltjük a pünkösdöt, bátran merem ajánlani a szigligeti várfesztivált, ahol minden gyerkőc megtalálja a legjobb szórakozást. 18 éven felülieknek a Csopakon megrendezett  Pünkösdi Borpikniket javaslom, hiszen a délutáni eső elől a hol jobb elbújni, mint egy sátor alatt, ahol borral kínálnak? Estére viszont foglaljuk el szállásunkat, térjünk haza, mert zápor, zivatar, helyenként felhőszakadás, jégeső is előfordulhat. Napközben 26-30 Celsius fokra lehet számítani. Hétfőre virradóan kissé lehül a hőmérséklet, reggel 16, napközben 20-24 Celsius fok várható. Záporokra reggel északkeleten számíthatunk, délután az Alpokalja térségében alakulhat ki néhány zápor és zivatar. Ha ez sem szegte kedvünket, akkor válasszuk a hétfői napra az ópusztaszeri pünkösdölést, ahol kicsik és nagyok egyaránt élvezhetik az emlékpark által nyújtott programokat. Utolsó jótanácsként bárki bármerre indul az esernyőt ne felejtse otthon! Kellemes pünkösdölést kívánok!

A fent említett programok megtalálhatóak:

http://www.utazzitthon.hu/punkosdi-programok.html

0 Tovább

Itt a zivatarszezon, vigyázzunk a villámmal!

Az év azon szakaszába kerültünk, amikor megnövekedett annak az esélye, hogy belénk csap a villám. Mivel ez gyakran hallás- és látássérüléssel, sőt akár akut halállal is járhat, jó ha van pár tippünk, hogyan kerüljük el.

 

Forrás: www.telegraph.co.uk

Először is: Ne álljunk a villám útjába! Ő az erősebb. Nyilvánvaló zivatartevékenység idejében a nyílt terepen lehetőleg ne tartózkodjunk, kerüljük a magas, csúcsos végződésű tereptárgyakat, a vízfelületeket, és ha lehet, a nagy tábortüzek közlében se tartózkodjunk. Ne álljunk terpeszben, nehogy a földbe csapott villám a két lábunkban folytassa útját. A legjobb, ha egy házban vagy egy autóban várjuk meg a villámlás végét. Az autó fémváza Faraday-kalitkaként védelmez minket, így ha pont az autóúton ér el minket a zivatar, ne hagyjuk el járművünket.

 

Egy autó, amibe belecsap a villám, de tovább halad.

Ha többen vagyunk, ne tömörüljünk egy helyre. Inkább legyünk egymástól távolabb, hogy ha valakire lesújt az „égi harag”, a többiek segíthessenek és ne egyszerre dőljön ki mindenki. Akit villámcsapás ér, az nem automatikusan halott. Ellenőrizzük le a pulzusát és hogy lélegzik-e, és ennek megfelelően részesítsük elsősegélyben.

Persze nehogy ezzel valakit visszatartsak a nyári kirándulásoktól, csak míg ezt a lenyűgöző jelenséget csodáljuk, na feledkezzünk meg arról, hogy milyen veszélyeket rejtegethet magában egy villám.

3 Tovább

Esős lehet az időmérő

Ma rendezik a Forma-1-es Spanyol Nagydíj időmérő edzését. A helyszín a Circuit de Catalunya, mely kb. 30 km-re északkeletre terül el Barcelonától.


View Larger Map

A időmérő alatt 16-19°C-os hőmérséklet várható és az edzés folyamán 1-2 fokos melegedés lehet.

A szél déli irányú és 3-5 m/s-os erősségű.

A felhőzet alacsony szintű lesz, és 60-70% közé tehető a valószínűsége, hogy esni fog az edzés alatt.


0 Tovább

Újabb lejtővihar a Magas-Tátrában

Amíg Magyarország a hóban rekedt autósokkal volt elfoglalva, a 2004-es katasztrófa után ismét súlyos csapás érte a Magas-Tátra szlovák oldalát. A parameter.sk beszámolója szerint az újabb lejtővihar közel 7000 fa pusztulását okozta.

A viharról videó is készült: az 1676 méter magasan fekvő Sziléziai ház udvarán a turistákat szó szerint térdre kényszerítette a jeges szél.

Kidőlt fa Tátralomnicnál (Forrás: parameter.sk)

A poprádi rádiószondás felszálláson jól látszik, hogy a március 15-i hidegbetörés során ideálisak voltak a körülmények a lejtővihar kialakulásához: körülbelül 2500 méteren, a Magas-Tátra gerincének magasságában erős inverzió húzódott, az inverzió alatt pedig viharos északi szél fújt. 

0 Tovább

A Dunán is baj lesz

Az elmúlt hetek csapadékos időjárása miatt az Alpokban is hatalmas mennyiségű hó esett. A Duna vízgyűjtőjén a hóhatár jelenleg 800-1500 méter, a következő egy hétben lezajló melegedés miatt ez a hétvégére jócskán 2000 méter fölé fog emelkedni. 


A Hockar-Göstling sípályára vonatkozó előrejelzés a következő napokra. Az utolsó sor a hóhatár magasságát jelöli. (Forrás: www.snow-forecast.com)

Hockar-Göstlingen jelenleg 120 cm hó van a pálya aljánál, és 160 cm a hegytetőn. A hétvégére várt 2500 méteres hóhatár mellett mindez egyszerre indul majd olvadásnak. Mint az alábbi térképen látható, a többi hegyen is hasonló a helyzet:

A sípályák tetején mérhető jelenlegi hóvastagságok (Forrás: www.snow-forecast.com


Mindez alapján a Dunán is nagyon komoly árhullámra készülhetünk. Az áradás pontos lefolyása még sok tényező függvénye, ezért a hét végétől érdemes folyamatosan figyelni a Vízügyi Főigazgatóság honlapját, különös tekintettel a Duna vízgyűjtő területén bekövetkező változásokra.


0 Tovább

Utoljára kommentelt bejegyzések