Húsvét előtt hidegcsepp

Április 16-án Észak-Európa térsége felett leszakadt a nyugatias áramlásról egy magassági hidegcsepp, mely délről megkerülve Magyarországot, később országunk határától keletre kezdte meg útjának befejezését. Általában a hidegcseppek a végstádiumukban vagy stacionáriussá válnak és feloszlanak, vagy visszacsatlakoznak a vezető áramláshoz. Igen ritkák azok az esetek, mikor csatlakoznak egy másik örvényléshez és együtt folytatják útjukat. Április 18-tól látható, hogy egy Balkán ciklon örvénylik Magyarországtól nyugatra. 

 

Nyugatról egy Balkán ciklon, míg keletről egy hidegcsepp fogja közre Magyarországot

(www.wetterzentrale.de)

Ez azért érdekes, mert ahelyett, hogy a hidegcsepp feloszlana vagy újra egyesülne a vezető áramlással, mégis a Balkán ciklonnal fog egybeolvadni. Az egyebeolvadást, hogy megtegye, útja éppen országunkon és Budapesten keresztül viszi.

 

Hidegcsepp Magyarország felett, mely retrográd mozgást végez

( www.wetterzentrale.de)

De mi is az a hidegcsepp? Miért is fontos, hogy jobban megismerjük?

A magassági hidegcsepp vagy hidegörvény olyan légtömeg, amely elkülönült a nyugatias áramlástól a középtroposzférában kb. 5000-5500 m-es magasságban, 500 hPa nyomási szint közelében. A belsejében található hideg levegő a felszínen rendszerint nem jelenik meg, így nagy a vertikális hőmérsékleti gradiens, amely labilitást okozva heves zivatarok kialakulásához vezet, főként a nyári félévben. Átmérője néhány 100 km, a műholdképeken egy miniciklonhoz hasonlít.

 

A hidegcseppek szinoptikai vizsgálata a hazai- és európai szakirodalomban a jelentőségéhez mérten talán kevésbé volt kutatás tárgya az elmúlt évtizedekben. Így keletkezési helyükről, kialakulási feltételeikről, szinoptikai és dinamikai hátterükről csak keveset tudunk. Vizsgálatuk igen fontos, mert természeti katasztrófákat tudnak okozni, mint például hatalmas felhőszakadásokat, melyek árvizeket okozhatnak, olykor tornádókat is generálnak.

Érdekességképpen elmondható, hogy az elmúlt években is húsvét előtt szinte mindig hidegcsepp volt.

0 Tovább

Felkavaró szőke ciklon – és Arthurnak hívják

A természeti jelenségek elnevezési mániája egészen a XIX. századig vezethető vissza, az angol Clement Wragge hóbortjához. Az Ausztráliába szakadt meteorológus kezdetben görög és római mitológiai személyekkel társította a trópusi ciklonokat, majd – mert nem csak a viharok előrejelzéséért, de a nyelvi leleményességért is rajongott – helyi politikusok neveivel hozta őket párhuzamba, ily módon születhettek meg az "amerre Wilson jár, kő kövön nem marad" jellegű áthallásos időjárás-jelentések.

Az amerikai légierő a második világháborúban kezdte el az angol ábécé betűivel illetni a hurrikánokat, ezeket cserélték nem sokkal később a hadsereg meteorológusainak barátnői által ihletett lánynevekre. A National Weather Bureau 1954-től kezdte szabályzatilag rögzítve is nőknek keresztelni a trópusi ciklonokat, a világ nagy része pedig – csatlakozva a vezető hatalom nomenklatúrájához – követte Amerikát.

A módszernek nem az utónévkönyv utolsó lapja, hanem a '60-as évek feminista mozgalmai tettek be leginkább. A hurrikánok ilyetén elnevezése azt sugallja, hogy a nők feltűnése katasztrófával, romba döntött életekkel és elpusztított közösségekkel jár, mondták. A National Organization for Women miami szervezete az Ausztráliában egyszer már bevált módszert javasolta: térjenek át a szenátorok neveinek használatára. Nem véletlen, ha nem ismerősek számunkra jeles amerikai államférfiakról elnevezett ciklonok – az ötlet nem vált valóra, azzal a szintén feminista gondolattal együtt, mely a hangzásában "her-icane-hez" hasonló hurrikán kifejezést változtatta volna "him-icane-re". A National Weather Service mindenesetre 1979-re írásba foglalta, hogy férfinevek is adhatóak a hurrikánoknak – David pedig még abban az évben 2068 ember halálát okozva adott tragikus választ azoknak, akik addig csak a nőket találták pusztítónak.

http://photos.nj.com/njcom_photo_essays/2012/12/2012_best_hurricane_sandyphoto.html#photo-11984998

A New Jersey-i Ortle Beach parti sétánya a Sandy hurrikán pusztítása után (fotó: Lisa Rose, The Star-Ledger)

Minden évben 21 előre megadott névből áll a „készlet”, amelyből aztán érkezési sorrendjükben kapnak elnevezést az érkező ciklonok. A lista a politikai korrektség jegyében felváltva áll férfi és női nevekből, páros számú hurrikán esetén tehát fele-fele arányban találkozunk a nemekkel egy éven belül – a szezon hivatalosan júniusban kezdődik, első barátaink idén Arthur, Berta, Cristobal és Dolly lesznek. Hurrikánok azokból a viharokból lesznek, amelyek belsejében a szél sebessége eléri a 120 km/h-s sebességet, de nevet már azok is kaphatnak, amelyekben „csak” 63 km/h-val forog a levegő. Ha nem is túl gyakran, de vannak persze olyan évek, amikor ilyenből huszonegynél több alakul ki – ilyen volt 2005 is, amikor a meteorológusok „kifogytak” az előirányzott nevekből, így a görög ábécé betűit kezdték el hozzárendelni a ciklonokhoz.

A legpusztítóbb hurrikánok neveit az NBA-sztárok mezszámainak mintájára visszavonultatják. Bár – Amerikáról lévén szó – elsőre hajlamosak lennénk azt gondolni, hogy van ebben némi show-jelleg is, a visszavonultatás oka a World Meteorological Organization szerint inkább az empátia az áldozatok hozzátartozói és a károsultak felé. Ilyesmi legutóbb Ingriddel esett meg, „aki” 23 ember halálát és másfél milliárd dollárnyi kárt okozott tavaly szeptemberi mexikói feltűnésével.

0 Tovább

Itt a tavasz, virágzik a cseresznyefa

Itt a tavasz, a jó idő, a meleg a sok napfény, így hazánkban is megfelelő az időjárás a cseresznyefa virágzásához. Az évi középhőmérsékleti igénye 8-10 oC körüli, rügyei és vesszői -20 oC-ig bírják a téli hideget.  Kedveli a nem túl párás klímát. A virágzás ideje alatt érzékeny a fagyokra, így könnyen károsodhat a növény és oda a termés. A jó minőségű humuszban gazdag talajt, valamint a jó vízáteresztő képességű földet igényli.

A cseresznyefa virágzása.

(http://www.japandish.com/tag/sakura/)

Japánban a cseresznyevirág (sakura) nemzeti jelkép és az identitás része. Virágzásának tiszteletére virágnéző ünnepségeket (Ohanami) rendeznek országszerte. Mivel virágzása az időjárás függvénye, a meteorológusok előrejelzéseket készítenek arról, hogy Japán melyik részén mikor virul ki a cseresznyevirág. 

A cseresznyevirágzás várható időpontjai Japánban.

(http://hu.wikipedia.org/wiki/F%C3%A1jl:Sakura_Zensen.jpg)

A japáncseresznyének számos nemesített változata van – így eltérő a virágzási időszakuk is – azonban termésük nincs. Számukra ez egy nagy ünnep, úgy tartják, akire ráhull a cseresznyefa virága azt szerencse éri és boldogság kíséri életét.

Japán piknikezők ünneplik a virágzást.

(http://vilagutazo.blog.hu/2012/04/01/sakura_a_viragzo_hagyomany)

Az elmúlt napok kedvezően napos és meleg időjárása lehetővé tette, hogy hazánkban is elinduljon a cseresznyefa virágzásának időszaka. Az ELTE Füvészkertjében is megrendezik minden évben a sakura ünnepét, ahol akárcsak Japánban a fák alatt ücsörögve, piknikezve gyönyörködnek a fák virágzásában. Ha van egy kis időtök, hát fel a cipőkkel és irány a szabadba. Érezzük jól magunkat a gyönyörű virágba borult cseresznyefák alatt.

0 Tovább

A szél egészségjavító hatása

Az idei március 15-ei helyzet a hidegfrontról, valamint az ahhoz kapcsolódó szél- és csapadéktevékenységről szólt. Az Országos Meteorológiai Szolgálat az egész országra figyelmeztetéseket adott ki a viharossá fokozódó szél miatt. Azonban kevesen tudják, hogy a hidegfront érkezése előtt mennyire szennyezett volt Budapest levegője. A sok szennyezőanyag közül az egyik legveszélyesebb a 10 µm-nél kisebb szálló por (PM10). Többek között azért ennyire veszélyes, mert a napi átlagos koncentrációja gyakran meghaladja a különböző riasztási fokozatokat, valamint az emberi szervezet számára súlyos egészségügyi problémákat okoz. Elsősorban felső légúti, szív- és érrendszeri megbetegedéseket okozhat, csökkenti a kórokozókkal szembeni ellenállást, kiváltó oka lehet a különböző gyulladásoknak, asztmás rohamoknak, valamint a rákos megbetegedéseknek is. Leginkább kisgyermekekre és időskorúakra veszélyes. Az alábbi ábrán az látható, hogy mekkora a PM10 mérete egy hajszálhoz vagy egy homokszemhez viszonyítva.

PM10 méretének összehasonlítása
(Forrás: http://pm10.kormany.hu/forrasok)

Az Európai Unió levegőminőségi irányelve alapján a PM10 szennyezőanyagra a következő levegőminőségbeli határértékek vonatkoznak:

 

-         egészségügyi határérték:                 50 µg/m3

-         tájékoztatási küszöbérték:               75 µg/m3

-         riasztási küszöbérték:                      100 µg/m3

 

Abban az esetben, ha a két napon keresztül napi átlagban eléri a PM10 a riasztási küszöbértéket, akkor elrendelik a szmogriadót. Ezt Budapest főpolgármestere adhatja ki és vonhatja vissza. 

Az alábbi ábra az elmúlt pár nap PM10 általi szennyezettségét mutatja be. Látható, hogy a március 15-ei koncentráció az eget verdeste. Hajnalban 150-200 µg/m3-t is mértéket Budapesten. Ezután azonban jelentős javulás állt be a közeledő hidegfronthoz kapcsolódó viharos erejű széllökéseknek köszönhetően. A tegnapelőtti szeles időnek köszönhetően szintén alacsonyan alakult a szálló por koncentrációja.

Napi PM10 koncentráció

(Forrás: Országos Környezetegészségügyi Központ,

http://www.kvvm.hu/olm/report.php?id=39)

Ma ismét egy hidegfront vonul át hazánk felett, melyet erős, viharos széllökések kísérnek majd. Ez pedig azt jelenti, hogy a következő pár napban egyáltalán nem lesz szennyezett a levegő, aminek természetesen örülünk. Legyünk sokat a szabadban, élvezzük a napsütést, biciklizzünk, túrázzunk!

0 Tovább

Tavasz illat a levegőben vagy valami más?

A téli hónapok szürkesége után végre tartósabban kisütött a Nap és újra tavasz illat van a levegőben, de ha az nem is, valami más biztosan. Hogy mi is ez a valami? Hát a pollen.

A múlt hét végén a pollenterhelés még csak mérsékelt volt, ezen a héten azonban kis mértékű fokozódásra számíthatunk, hiszen az időjárás változékonysága (hőmérsékletváltozás, csapadéktevékenység) jelentősen befolyásolják a pollenkoncentráció alakulását. 

A levegőben található pollenmennyiséget darab/köbméterben mérik, és a laikus közönség számára - az érthetőség kedvéért - 4 kategóriába sorolják (alacsonyközepesmagasnagyon magas koncentráció). Ez az érték azonban csak egy adott fajra vonatkozó adatot szolgáltat nekünk, amelyből a pollenre érzékenyek nem tudhatják, hogy szervezetüket mekkora terhelés éri, amikor kint vannak a szabadban.

Az időjárási előrejelzések alapján készített pollenindex (egy szám) azonban megmutatja, hogy mekkora összpollen-terhelésnek van kitéve szervezetünk. Ennek számítása során ugyanis az összes pillanatnyilag virágzó allergén növény hatását súlyozva veszik figyelembe. Így ha egy erősen allergén növényből csak kevés van a levegőben, hatása akkor is kimutatható. A pollenindex nem csupán országosan, hanem régióra vagy akár településre is számítható. 

Pollennaptár (Forrás: http://www.budaorsiinfo.hu/wp-content/uploads/2012/06/pollennaptar_.jpg)

Röviden tekintsük át a múlt hét pollenkoncentráció változását valamint a héten várható alakulását. Az alternaria és a cladosporium gombák koncentrációja többnyire alacsony szinten maradt, azonban helyenként, egy-egy napon már a tüneteket okozó szintet is elérte (ebben a héten sem lesz változás). A mogyoró pollenkoncentrációja sem haladta meg az alacsony szintet, ráadásul csökkenő tendenciát mutatott a múlt hét folyamán. Virágporának mennyisége ezen a héten azonban már elérheti a tüneteket okozó közepes szintet. Juharfűz és szil pollenszemek is előfordultak már a levegőben, de számuk továbbra sem haladja meg az alacsony koncentrációs szint értékét. Az éger, a ciprus- és tiszafafélék pollenkoncentrációja mérséklődött, azonban így is több helyen elérte a magas szintet. A kőris és a nyárfa pollenszórása fokozódott és országszerte elérte a tüneteket okozó közepes szintet. A következő néhány napban már nem csak az éger, a ciprus- és tiszafafélék koncentrációja fog növekedni, hanem a kőris és a nyárfa pollenkoncentrációja is elérheti a magas szintet.  

Pollentérkép: ciprusfélék (Forrás: http://www.idokep.hu/pollen/3)

Mivel az Országos Meteorológiai Szolgálat előrejelzései alapján a héten nem várható sem lehűlés, sem pedig jelentősebb csapadék, érdemes tehát felkészülni a tünetek erősödésére, és beszerezni a megfelelő gyógyszereket. 

Érdemes felkészülni (Forrás: http://www.r-medical.hu/media/Image/hirek/allergia.jpg)

0 Tovább

Utoljára kommentelt bejegyzések