Az október 22-én érkezett erős hidegfront utáni napokban esős, borult idő a jellemző. Azonban a légköri folyamatok speciális összejátszása miatt ebben az időben is találhatunk érdekes és szép jelenségeket.

1. ábra: hullámzó felhők Budaörs felett (fénykép: elteforecast)

A hidegfront után sarkvidéki eredetű hideg, száraz, tiszta levegő árasztotta el a Kárpát-medence alsó légrétegeit. Ennek a légtömegnek a jellemzője, hogy igen stabil (nem alakulnak ki benne felhőket létrehozó feláramlások), illetve igen tiszta (a látástávolság a megfigyelések szerint a 45-50 km-t is elérte). Az ilyen alacsony szinten megülő hideg levegő felső határa úgy hullámzik, mintha egy tó felszíne lenne. Ez a hullámzás még kifejezettebb, ha hegyeken átkelő erős szél is társul hozzá. A hullámzást csak akkor tudjuk szabad szemmel megfigyelni, ha azt valami megfesti számunkra – jelen esetben a felhők.

2. ábra (fénykép: elteforecast)

A hideg „tó” felett, a melegebb levegőben kialakult rétegfelhőzet képes együtt hullámozni az alsó rétegekkel, és gyönyörű formákat létrehozni. A belső hullámokat a széllel a hegyeken átkelő levegő hozza létre, mely hullámok a levegő rétegzettségétől függően nagy magasságokig terjedhetnek. Jelen esetben a hideg légtömeg teteje jelentheti a hullámterjedés felső határát. A hullámok a kiváltó kényszertől függően rendkívül változatos irányúak és amplitúdójúak lehetnek, ahogy az a 3. ábrán is látható.

    

3. ábra: különböző nagyságú és irányú hullámok (piros vonallal jelölve), illetve az alapáramlás (sárga nyíl)