A szinoptikus meteorológus a szinoptikus állomás lelke, az időjárás-előrejelzések készítésén túl legfőbb feladata az állomás környezetében elhelyezkedő települések, szervezett rendezvények, esetenként speciális felhasználókörök meteorológiai támogatása. Mindezt a nap 24 óráján keresztül!

Nézzük, mi tartozik részletesen a feladatkörébe:

  • az időjárás folyamatos megfigyelése, a mért adatok és szignifikáns időjárási jelenségek kódszerű (ún. SYNOP-távirat) továbbítása a nemzeti meteorológiai szolgálatok megfelelő központjai részére. Az adatok megfelelő ellenőrzés után az időjárás-előrejelző modellekbe kerülnek, így az újabb előrejelzések a megfigyelések segítségével folyamatosan frissülnek, korrigálódnak.
  • a legegyenetlenebb térbeli eloszlással és legnagyobb bizonytalansággal rendelkező meteorológiai elem, a csapadék figyelemmel követése. Ez az időben legfrissebb radarképek segítségével történik.
  • egy-egy hosszabb, derült, napos időszakban sem lehet azonban nyugodt: ekkor jön el az emberi szervezetre is egészségtelenül ható légszennyezettség ideje, amikor is az egyes vegyületek légköri koncentrációját kell figyelnie. Amennyiben a friss mérési eredmények alapján a koncentráció értéke meghaladja az adott szennyezőanyaghoz tartozó kritikus értéket, a médián keresztül a felelős szervezetek és a lakosság mihamarabbi tájékoztatása szükséges.

    A berlini szinoptikus állomás. (Forrás: A szerző fényképe.)

     

    A mérési adatok és megfigyelések továbbítására használt kódszerű távirat. (Forrás: A szerző fényképe.)