A nemrég mozikba került új Star Trek: Into the Darkness film alkalmából szedjük össze egy csokorba (persze a teljesség igénye nélkül), hogy a tudományos-fantasztikus filmek és sorozatok írói hogyan képzelik el az időjárás előrejelzését, mérését, vagy egyáltalán, egy másik bolygó időjárását.

Vajon az időjárás előrejelzése is olyan sötét lesz, mint az új Star Trek film?

Az időjárás előrejelzésével kapcsolatban az embernek rögtön az egyre pontosabb és megbízhatóbb előrejelzés jut az eszébe a technika fejlődése miatt. Hiszen például a Vissza a jövőbe című filmben is percre pontosan megmondták, mikor fog esni, és mikor áll el az eső. Vagy a Doctor Who sci-fi sorozatban a sorozat főszereplője időgépéből kiszagolva megmondta, hogy jelenleg milyen a bolygó légköre, és hogy valószínűleg esni fog. Ezzel is kicsit tréfálkozik az emberi időjárás-előrejelzés jövőbeli elképzeléséről.

Méréssel már a Star Trek univerzumban is foglalkoztak, hiszen egy bolygó vizsgálatakor egy szonda küldése után pillanatokon belül kapták a légköri adatokat, vagy, ha lehetőség adódott, érzékelőkkel vizsgálódtak. Hasonló példát láthatunk a Star Wars filmekben is. A szondák mellett az úgynevezett tricorder segítségével a felszínen a jelenségek adatait kézzel mérhették meg, ami azonnal megjelenítette és tárolta azokat.

 

Tricorder és annak alkalmazása

Az időjárás előrejelzése mellett az időjárás alakításának gondolatai is megfigyelhetőek egy-egy tudományos fantasztikus műben. Ilyen például a Csillagkapu című sorozatban a Touchstone, mellyel egy bolygó időjárási viszonyait próbálták kedvük szerint alakítani. De hasonló még a Star Wars univerzumban a coRuscant időjárása, ahol az orbitális tükrökkel szabályozzák az időjárást.

 

Időjárás-alakító rendszerek

Bolygók klimatológiai viszonyainak megálmodásánál is hihetetlenül virtuózok a forgatókönyvírók, hiszen minden bolygó egy üres vászon, melyre a klimatológiai jellemzőkkel viszik fel a festéket. Például a Dűnében Frank Herbert egy teljesen elsivatagosodott bolygót képzelt el, míg a Star Trek: Voyager-ben egy csak óceánból álló bolygót láthatunk.

Más bolygók légköre

Reméljük tényleg ez lesz a jövőben.