Egy évvel ezelőtti Nemzeti Ünnepünk időjárási eseményei bizonyára sokak számára emlékezetesek maradtak - hófúvás, elzárt települések, utakon ragadt emberek, belügyminisztériumi SMS, és még hosszan folytathatnánk a sort.

Forrás: szegedma.hu

Forrás: hungarokamion.hu

Meteorológus szemmel mit láthattunk tavaly négy nappal korábban, és mit tudhatunk idén négy nappal az ünnepi események előtt? Íme néhány információ:

A meteorológusok munkáját hosszútávú prognózisok elkészítéséhez nagyban megkönnyítik a szuperszámítógépekkel számított, numerikus időjárás előrejelzési modellek által nyert ún. valószínűségi előrejelzések.

Valószínűségi előrejelzések 2013. március 11. 06 UTC (bal oldal), valamint
2014. március 11. 06 UTC (jobb oldal) kezdődátummal (wetterzentrale.de)

Ezek az első ránézésre színes görbék sokaságából álló diagramok rendkívüli információtartalommal bírnak, ugyanis segítségükkel egy-egy meteorológiai elem (pl. hőmérséklet, csapadékösszeg) várható értéke jól behatárolható. Az ábrákon minden színes görbe egy-egy előrejelzést takar, így a légkör egy-egy lehetséges jövőbeli állapotát tükrözi. Felmerülhet a kérdés, vajon miért van szükség több előrejelzésre, és néhány nap elteltével azok miért nem értenek egyet az időjárás alakulását illetően? Ennek legfőbb oka, hogy a légkör egy rendkívül érzékeny fizikai rendszernek tekinthető, amely az őt érő kis változásokra eredeti állapotához képest akár nagy változásokkal is reagálhat.

Visszatérve a színes görbék sokaságához, amíg azok együtt haladnak, addig jól behatárolható, hogy adott idő elteltével milyen időjárási körülményekre számíthatunk. A fenti ábrákon a GFS amerikai numerikus előrejelző modell 2013. március 11. 06 UTC-kor, valamint pontosan egy évvel később készített, Budapestre vonatkozó valószínűségi előrejelzései kerültek megjelenítésre. A diagramokon az alsó görbék a csapadékösszeg becslését, míg a felső görbék az 1500 méter magasságra előrejelzett hőmérsékleti értékeket mutatják. A tavaly március 15-re vonatkozó előrejelzések (bal oldali ábra) mindegyike már négy nappal korábban egyetértett abban, hogy erős lehűlés várható, valamint az egyes futások a csapadék kérdésében is azonos álláspontot foglaltak, bár a csapadékösszegre még nagy bizonytalanságot mutattak. Idén a következő néhány napban (jobb oldali ábra) csapadékmentes, kellemes tavaszias időjárásra számíthatunk, ebben szintén egyetért minden egyes előrejelzés. Egészen péntekig, ugyanis a prognózisok túlnyomó többsége március 15-én a délutáni, esti órákra egy hidegfront okozta lehűléssel számol, azonban a csapadékösszeg és főleg a halmazállapot kérdése még bizonytalan. A hidegfront érkezése biztosnak tekinthető, az idő előrehaladtával pedig egyre pontosabb képet kapunk a várható helyzetről! Mielőtt nekiállunk szervezni a hétvégi programunkat, mindenképpen tájékozódjunk hivatalos meteorológiai forrásokból!

További fontos megjegyzések: Az ábrák alapján az is látható, hogy több, mint egy hét elteltével már egyáltalán nem tudunk biztosat mondani az időjárás számszerű alakulását illetően. Például a jobb oldali ábrán a hőmérséklet várható értéke az egyes előrejelzések szerint közel -10 °C, de akár +10 °C is lehet (1500 méter magasan) két héttel később. A bizonytalanság mértéke mindig időjárási helyzet függvénye, de az esetek többségében nem lehet néhány napnál hosszabb időtávra minden tekintetben megbízható prognózist készíteni!