Átfogó jelentés figyelmeztet a sarkvidéki jégtakaró csökkenésére és ennek hatására bekövetkező tengerszint-emelkedésre.

A térségben végzett mérések alapján az északi-sarkvidék kétszer olyan gyorsan melegszik, mint a bolygó más területei. Ez gyorsítja a jég olvadását és fokozza a tengerszint emelkedését.

Az északi-sarkvidéki jég idén márciusban volt a legkisebb kiterjedésű, amelyet valaha ebben a hónapban mértek.

A felmérést több mint 90 kutató végezte, amely bizonyítja az északi-sarkon az éghajlatváltozás miatt folyamatban lévő számtalan változást a tengeri jég fokozatos eltűnésétől és a gleccserek olvadásától kezdve az ökoszisztéma és az időjárási viszonyok megváltozásáig.

A kutatók szerint 2011 és 2015 között az északi-sark átlaghőmérséklete magasabb volt annál, mint amit az 1900-as évektől kezdve 2011-ig mértek.  A tengeri jég és ezzel együtt az arktiszi hótakaró kiterjedése folyamatosan csökken, Eurázsiában és Észak-Amerikában a 2000-es évek előtti adatokhoz képest megfeleződött.

A következtetéseket a Sarkvidéki Megfigyelő és Értékelő Program néhány évente elvégzett méréseinek eredményeiből vonják le, majd egy jelentés formájában továbbítják az Északi-sarkvidéki Tanács számára. Ezen kormány-közi fórum célja a fenntartható fejlődés és a környezetvédelem biztosítása a térségben.

A méréseken túl előrejelzéseket is készítenek a globális tengerszint alakulásáról, amely az északi-sarkot is beleértve figyelembe veszi az összes lehetséges olvadási forrást. A mostani becslések közel kétszeres értékeket tartalmaznak az éghajlatváltozással foglalkozó munkacsoport (IPCC) 2013-as forgatókönyvéhez képest. A legfrissebb számítások szerint az IPCC korábban közepes mértékűnek becsült tengerszint-változás jelenleg a legalacsonyabb kategóriába tartozik.

Az egyik forgatókönyv szerint, amennyiben a szén-dioxid kibocsátás mértéke a párizsi klímacsúcson megalkotott határérték fölé kúszik, a tengerszint 2100 végére átlagosan fél métert is emelkedhet.

Forrás: Nature

Szoucsek Ádám