A hét első felében tapasztalt erőteljes nappali felmelegedés ugyan mára már egy hidegfrontnak köszönhetően mérséklődött, általa mégis egy kis ízelítőt kaphattunk a közelgő nyáron várhatóan ennél még fokozottabban érzékelhető megterhelésből. A hőártalmakkal (pl. napszúrás, napégés, hőguta) szemben nagyobb veszélynek kitett idős emberek és gyermekek mellett ugyanakkor nem szabad megfeledkeznünk arról sem, hogy hősérülés – a körültekintő viselkedés hiánya miatt – bármely egészséges embernél bekövetkezhet. Hogy ezeket elkerüljük, tekintsük át a nagy hőségben szükséges legfontosabb teendőket!

(forrás: http://www.hazipatika.com)

1. Igyunk sokat és ne csak akkor, ha szomjasak vagyunk! Az izzadással nagy melegben elvesztett értékes ásványi anyagokat csak megfelelő folyadékfogyasztással lehet pótolni. A kiszáradás elkerüléséhez egy felnőtt embernek naponta átlagosan 2-3 liter folyadékra, míg egy forró nyári napon ennek duplájára van szüksége. A legjobb szomjoltó ilyenkor a csapvíz és az ásványvíz, de a szobahőmérsékletű gyümölcstea és gyümölcslé is jó erre a célra. Kerülni kell azonban a feketetea, a kávé, az alkohol és az erősen cukrozott italok fogyasztását, mivel azok csak további folyadékot vonnak el a szervezetünkből.

2. Étkezzünk megfelelően! A nyári forróságban a legjobb választás, ha étrendünket kalóriaszegény, könnyen emészthető ételekből állítjuk össze. Magas víztartalmuk miatt célszerű minél több gyümölcsöt, zöldséget, illetve levest fogyasztani. Ezzel szemben kerüljük a zsíros, csípős, nehezen emészthető ételeket, mivel azok a verejtékezés fokozása mellett csak rossz közérzetet és emésztési problémákat okozhatnak.

3. Közlekedjünk óvatosan! A hőség következtében megnövekedett reakcióidő, fokozott ingerlékenység és lecsökkent koncentrációs képesség a balesetek megemelkedett számában is megmutatkozik. Éppen ezért mind a gyalogosan, mind az autóval vagy más egyéb közlekedési eszközzel közlekedők részéről a forróság ideje alatt nagyobb körültekintés szükséges.

4. Hűtsük otthonunkat! Hőség ideje alatt komfortérzetünk megköveteli, hogy minél hűvösebb helyen tartózkodjunk. Erre kiváló módszer lehet a nappalra besötétített lakás éjszakai szellőztetése, illetve – ha arra mód van – ventilátor, vagy légkondicionáló berendezés használata. Utóbbi esetében a hőfok beállításakor a kinti hőmérsékletnél 5-6 fokkal alacsonyabbat célszerű választani. Ha a belső tér hőmérséklete meghaladja a 35°C-ot, akkor a ventilátor alkalmazását már kerüljük, mivel a keringetett meleg levegővel csak hőt vonunk el a szervezetünktől és kiszáradunk. Ügyeljünk ugyanakkor arra, hogy szellőztetéskor a benti légmozgás ne legyen túl nagy, ugyanis ellenkező esetben ízületeink károsodhatnak, valamint könnyen meg is fázhatunk.

(forrás: http://blog.olcsobbat.hu)

5. Válasszunk megfelelő öltözéket! Részesítsük a fényt jobban visszaverő világos színű, szellős ruhákat előnyben, míg a sötét, műszálas ruhákat pihentessük inkább a szekrényben.

6. Osszuk be körültekintően az időnket! Egészségünkre egy nyári nap folyamán különböző mértékű veszélyek leselkednek. Mivel a bőrünkre kifejezetten káros UV-B sugárzás általában 11 és 15 óra között a legerősebb, ezért ekkor különösen fontos, hogy árnyékban, naptól védett helyen tartózkodjunk. Ha erre nincs lehetőségünk, mindenképpen ajánlott a naptej, a napszemüveg és valamiféle fejfedő használata. A szabadtéri tevékenységeket, mint például a sportolást és a fizikai munkát inkább a kora reggeli és késő esti órákra ütemezzük.

7. Óvjuk egymás egészségét! Tűző napon gyakran tapasztalhatjuk, hogy a gépkocsik belső terében pillanatok alatt tikkasztó hőség tud kialakulni. Éppen ezért ügyeljünk arra, hogy gyermeket, idős embert, illetve állatot rövid időre se hagyjunk ilyen helyen bezárva. Hőség ideje alatt ugyanakkor legyünk fokozott figyelemmel idősebb hozzátartozóinkra és buzdítsuk az egészségügyi problémával küzdőket orvosi tanácsadás igénybevételére.

Természetesen a fentieken túl még számos apró praktikával tehetjük a nyári napokat elviselhetőbbé. Az itt felsoroltak betartásával azonban már jó eséllyel egészségesen vészelhetjük át ezeket a szervezetünk számára különösen megterhelő időszakokat. Figyeljük emellett folyamatosan az Országos Meteorológiai Szolgálat honlapját is, ahol a folyamatosan frissülő bőrre ható UV-dózis fizikai mennyiségét mutató UV Index előrejelzések mellett a hőségre vonatkozó figyelmeztetések is kellő időben megtalálhatók.